Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 apr 2009 - Anul XIV, nr. 85 (4071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stolojan spune că sunt persoane care au interese clare ca România să nu intre în zona euro

Luni, 13 Aprilie 2009 (14:56:00)
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, după şedinţa BPN, că este necesară intrarea României în zona euro şi a precizat că acest proces nu poate fi lăsat la aprecierea unora sau altora, unii având interese să nu intrăm în această zonă prea curând.

Theodor Stolojan a prezentat câteva principii incluse în platforma program a PDL pentru alegrile europarlamentare, unul dintre acestea fiind aderarea României la moneda euro.

"Am fi avut mult mai puţin de suferit în această perioadă de criză, lucru demonstrat deja de statele membre care se află în zona euro, şi aş dori să vă spun aici că este o ţară care a intrat în acelaşi val cu noi, se cheamă Slovacia, care a ştiut ce a vrut. Nu a avut nici condiţii mai bune, nici probleme mai serioase decât noi în tranziţie şi la 1 ianuarie a intrat în zona euro", a spus Stolojan.

El a continuat: "Am văzut şi eu discuţiile vis-a-vis de intrarea României în zona euro şi vreau să vă spun că România niciodată nu va fi pregătită dacă o lăsăm după noi. Când va fi pregătită? Vă spun eu: niciodată, dacă o lăsăm după aprecierile unora şi altora. Nu putem lăsa acest proces la aprecierea unora şi altora, unii dintre ei având interese clare ca România să nu intre în această zonă prea curând".

Stolojan a explicat că intrarea României în zona euro înseamnă "claritate pe toate procesele economice".

"Ecuaţia devine foarte simplă: produci un produs, încasezi euro, ai euro, poţi face cheltuieli. Nu ai, te duci la o bancă, dacă ai credibilitate primeşti un credit. Nu mai merge apelatul la tipărit de bani, la manevratul dobânzilor în sus şi jos. Sigur că această claritate nu convine la foarte mulţi, spun că nu suntem încă pregătiţi, că nu avem condiţii. Niciodată nu le vom avea", a spus prim-vicerpeşedintele PDL.

Liderul PDL, premierul Emil Boc, declara, în urmă cu o săptămână, că termenul limită până la care România trebuie să adopte moneda euro rămâne 2014, dată care va fi însă devansată dacă va fi posibil.

"Eu, când am pus în discuţie ca idee devansarea lui 2014 ca aderare la moneda euro, am fost ironizat, spunând că nu ştiu ce vorbesc. Acum se ajunge la ceea ce am spus. Cu cât România ajunge mai repede în zona euro, cu atât este mai bine pentru toată lumea, şi pentru români, şi pentru economie. Eu cred că orizontul nostru trebuie să fie de a îndeplini în 2014 aderarea la modena euro, în niciun caz mai târziu, şi dacă va fi posibil, să putem devansa", a spus Boc.

FMI consideră că statele Uniunii Europene din Europa Centrală şi de Est care se confruntă cu probleme ar trebui să renunţe la moneda naţională în favoarea euro, chiar fără deveni membre ale zonei euro şi a deţine un loc în Consiliul Guvernator al Băncii Centrale Europene, potrivit Financial Times.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stolojan spune că sunt persoane care au interese clare ca România să nu intre în zona euro.
 Vizualizări articol: 433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stolojan spune că sunt persoane care au interese clare ca România să nu intre în zona euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei