Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 apr 2009 - Anul XIV, nr. 84 (4070)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Gheorghe Papuc, în limba rusă!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Joi, înainte de a scrie aceste rânduri, deschid televizorul să văd ce s-a mai răsturnat prin lumea asta mare. Pic, neinspirat, pe o declaraţie care se vrea şi şmecheră şi cu aluzii, a ministrului de interne de la Chişinău. Îl cheamă Papuc şi îl mai cheamă şi Gheorghe. Ei bine, acest Gheorghe Papuc dă declaraţii în limba rusă, de parcă româna sau, mă rog, cum zic rusofonii din Republica Moldova – moldoveana – i-ar puţi. Cum dracu de vorbeşti tu, măi Gheorghe, mai uşor în limba rusă decât în limba română? Ce s-a petrecut în genetica fiinţei tale? Mama ta de la Chişinău nu te-a învăţat ceea ce se cheamă, din triburile africane şi până-n nordul Alaskăi, limba maternă? Acest Gheorghe e directorul arestărilor. Ultimele evenimente de la Chişinău au umplut puşcăriile basarabene. Ziariştii care au fost acolo spun că arestările se petreceau alandala pe stradă. Erai umflat şi gata, ce atâtea explicaţii. Explicaţiile le dă Gheorghe Papuc, în limba rusă. Sunt, zice el, elemente străine responsabile de tulburările din Republica Moldova. Şi mă rog care sunt aceste elemente străine, de unde vin ele? – întreabă ziariştii. Din România zice, fără ezitare, ministrul de interne care cândva era suspectat de implicare în traficul de droguri.

Îmi amintesc o anchetă făcută de mine pe străzile Chişinăului acum aproape 20 de ani. Am remarcat că toţi măturătorii din Chişinău erau români şi toţi directorii de mari întreprinderi erau ruşi. Brodeala dracului! Strângând în jurul meu ciopor în Parcul Central al Municipiului puzderie de măturători şi măturărese (se nimeriseră toţi acolo) i-am întrebat cum e cu româna, cum e cu moldoveana. Sunt diferite, zice singurul bărbat, în rest erau măturători cu fustă. Care e diferenţa? - insist eu. Ne înţelegem, văd, perfect. Da, zice el, dar matale vorbeşti mai repede. E altă limbă. Deci eu vorbesc o română mai repede, iar el vorbeşte o română mai molcomă, ceea ce îndreptăţeşte descoperirea lui Stalin că sunt limbi total diferite. Nouă, a mai zis cu un oftat basarabeanul care era originar dintr-un sătuc din apropierea Chişinăului, ne-a fost greu şi sub ruşi şi sub români. Oftatul acela m-a pus pe gânduri. Cu el am plecat acasă şi, iată, nu-l uit după aproape două decenii.

Ce se mai petrece prin lumea asta aşezată cu fundul în sus? În Italia cutremurul a adus jale mare. Morţi, răniţi şi distrugeri materiale imense. În România urcă ameţitor şomajul, iar frecţia împrumutului la FMI încălzeşte piciorul de lemn al finanţelor până-n campania lui Traian Băsescu. După aceea....potopul. Scadenţa dură vine după al doilea mandat băsescian. Dar va mai fi al doilea mandat al lui Băsescu? Din ce în ce mai mulţi se îndoiesc. Diseară, joi, sunt invitat la Palatul Elisabeta pentru a asista la oficializarea candidaturii Principelui Radu la preşedinţia României. Nu pot merge. Deci Casa Regală s-a decis. Avem în momentul de faţă trei candidaţi, în ordinea în care şi-au anunţat înscrierea în cursa electorală : Crin Antonescu de la liberali, Mircea Geoană de la social-democraţi şi, iată, reprezentantul Casei Regale, Principele Radu. Toţi trei sunt diferiţi structural de Traian Băsescu. Toţi trei sunt, din punctul meu de vedere, mai utili pentru România, decât actualul preşedinte. O Românie care a îndurat cinci ani de balamuc, de mizerii politice, de păruială ca la uşa cortului. Toate iscate de marele bărbat (era să scriu, Doamne fereşte, marele bădăran) politic de la Cotroceni. Important e însă nu ce gândesc eu, ci ce gândesc cei mulţi care votează. Cu cine vor vota ei vom vedea în toamnă. Până atunci să auzim, vorba americanilor, numai de bine!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gheorghe Papuc, în limba rusă!.
 Vizualizări articol: 2263 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Gheorghe Papuc, în limba rusă!5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei