Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 apr 2009 - Anul XIV, nr. 85 (4071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

IMM-urile vor putea solicita, din mai, finanţare europeană pentru investiţii în producţie

Luni, 13 Aprilie 2009 (17:29:42)
Ministerul IMM-urilor a lansat, spre dezbatere, ghidurile solicitantului pentru accesarea de fonduri europene pentru investiţii în producţie, cu un buget de 180 milioane euro, prin care firmele mici şi mijlocii pot solicita finanţare începând din luna mai.

Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri (MIMMCMA) gestionează Axa 1 din Programul Operaţional Sectorial 2007-2013 prin care IMM-urile pot beneficia de finanţări nerambursabile prin intermediul a două scheme de finanţare, de până la 1,075 milioane de lei şi, respectiv, între 1,075 milioane lei şi 6,45 milioane lei pe proiect.

Ghidurile aferente anului 2009, supuse dezbaterii publice până pe 22 aprilie, cuprind câteva modificări faţă de anul trecut, printre care posibilitatea ca firmele mici şi mijlocii care vor depune proiecte să solicite o prefinanţare de până la 35% din valoarea ajutorului financiar acordat şi reducerea numărului etapelor de evaluare a proiectelor.

Astfel, potrivit proiectelor ghidurilor, firmele pot opta, prin cererea de finanţare, pentru prefinanţarea cheltuielilor eligibile ale proiectului. Solicitantul poate opta pentru prefinanţare doar o singură dată, indiferent de procent.

Suma acordată în avans se recuperează progresiv prin aplicarea unui procent de maximum 50% din valoarea fiecărei cereri de rambursare intermediare, în funcţie de valoarea totală a acestora, până la recuperarea integrală a prefinanţării.

De asemenea, perioada de evaluare a proiectelor va fi redusă, astfel că evaluarea de conformitate administrativă şi cea de eligibilitate vor fi realizate într-o singură etapă, urmată de evaluarea tehnico-financiară.

În plus, noua variantă a ghidului prevede reducerea perioadei în care se semnează contractul de finanţare între beneficiar şi Minister, de la 25 la 15 zile de la data primirii avizului favorabil din partea Autorităţii de Management.

Totodată, la depunerea cererilor de finanţare solicitanţii trebuie să depună mai puţine documente faţă de anul trecut, alte acte urmând să fie solicitate după aprobarea proiectului.

Pentru proiectele de investiţii care solicită sprijin nerambursabil de până la 1,075 milioane de lei se aplică procedura apelului de proiecte cu depunere continuă. Apelul se lansează oficial în luna aprilie şi constă în primirea cererilor de finanţare, până la închiderea apelului care se va realiza la depăşirea de două ori a bugetului raportat la proiectele depuse sau la patru luni de la deschiderea înregistrării online. Pentru acest proiect bugetul alocat în 2009 este de 100 milioane de euro.

În cazul proiectelor care vor beneficia de finanţare între 1,075 milioane de lei şi 6,45 milioane de lei, se aplică procedura apelului de proiecte cu depunere cu termen limită, după care nu se mai pot depune proiecte.

Apelul pentru ambele scheme de finanţare se lansează oficial în această lună, urmând ca solicitanţii să se poată înregistra în registrul electronic specific, începând din mai, se menţionează în ghidurile publicate pe pagina de Internet a MIMMCMA.

Domeniile de finanţare pentru care se acordă sprijin financiar nerambursabil, potrivit celor două ghiduri, iau în calcul o arie largă de activităţi şi vizează în principal investiţiile productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor, modernizarea spaţiilor de producţie şi a tehnologiilor folosite.

Beneficiarii eligibili sunt toate firmele mici şi mijlocii cu o vechime de minim un an, care au cel puţin zece angajaţi, nu înregistrează pierderi şi datorii şi îndeplinesc toate celelalte condiţii impuse în ghiduri.

IMM-urile pot aplica pentru realizarea de investiţii, precum construcţia de noi unităţi de producţie, extinderea unităţilor existente pentru creşterea capacităţii de producţie, diversificarea producţiei, achiziţionarea de bunuri intangibile, respectiv software, brevete, licenţe, know-how sau soluţii tehnice nebrevetate. De asemenea, sunt considerate eligibile investiţiile în activitatea de consultanţă şi training specializat, strict legate de activităţile de investiţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului IMM-urile vor putea solicita, din mai, finanţare europeană pentru investiţii în producţie.
 Vizualizări articol: 559 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
IMM-urile vor putea solicita, din mai, finanţare europeană pentru investiţii în producţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei