Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 13 apr 2009 - Anul XIV, nr. 85 (4071)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Stolojan: Cât durează monitorizarea pe justiţie, România nu îndeplineşte criteriul de aderare la UE

Luni, 13 Aprilie 2009 (16:36:00)
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că atât timp cât durează monitorizarea europeană pe justiţie, ţara noastră nu îndeplineşte criteriul de aderare la Uniunea Europeană.

El a făcut această afirmaţie în contextul priorităţilor prezente în platforma program a PDL pentru alegerile europarlamentare.

"Suntem primul partid politic din România care participă la alegerile pentru PE şi are proiectul de platfomă electorală elaborat", a anunţat Stolojan, după şedinţa BPN, precizând că după Sărbătorile de Paşte democrat-liberalii vor stabili cum vor face cunoscută această platfomă.

El a prezentat câteva elemente din această platfomă, şi anume modalitatea prin care PDL vede ieşirea din criza economică, diminuarea efectelor negative ale crizei.

"Această platformă este realizată şi este concentrată pe ceea ce pot face în mod real cei care vor fi aleşi în PE şi susţinuţi de PDL. Nu puteam, nu avem în această platfomă subiectul crizei", a spus Stolojan, precizând că democrat-liberalii vor prezenta ansamblul măsurilor anti-criză pe care Guvernul condus de Emil Boc le-a luat în această perioadă.

El a spus că în acest proiect PDL a prevăzut patru mari priorităţi pentru cei care vor ajunge în PE, primele fiind absorbţia fondurilor europene şi ridicarea monitorizării pe justiţie.

Referitor la ridicarea monitorizării pe Justiţie, Stolojan a spus că "unii iau foarte în glumă aceatsă problemă", dar România are două riscuri din acest punct de vedere.

Astfel, a spus el, pe termen scurt, România nu face parte din ceea ce se numeşte spaţiul european de justiţie şi nu va face parte până nu se ridică această monitorizare pe justiţie şi lupta anticorupţie.

Stolojan a mai arătat că, atât timp cât avem această monitorizare, deciziile judecătoreşti nu sunt recunoscute în alte state membre, astfel că trebuie să mergem să ne judecăm în fiecare stat membru.

Referindu-se la riscul pe termen mediu, Stolojan a arătat că există riscul blocării fondurilor europene pentru România, aşa cum s-a întâmplat în cazul Bulgariei.

"Comisia Europeană a învăţat foarte bine că nu există un alt mjloc de constrângere în a respecta angajamentele asumate odată devenit stat membru decât blocându-ţi fondurile europene. Nu dorim să se întâmple acest lucru şi în cazul României", a mai spus Theodor Stolojan.

El a mai afirmat că ceea ce europarlamentarii PDL pot face în mandatul lor este să informeze despre progresele întregistrate de România în acest domeniu al justiţiei şi anticorupţiei. O altă prioritate aflată în platforma PDL pentru euroalegeri este realizarea, pe deplin, a liberei circulaţii, a forţei de muncă şi intrarea în spaţiul Schengen.

Stolojan a menţionat că "previziunile pesimiste privind exodul românilor în statele membre UE, odată cu aderarea, nu s-au adeverit, astfel că cei care au vorbit despre acest pericol nu au motive, pe fond, economice, pentru a menţine restricţiile privind circulaţia forţei de muncă", iar democrat-liberalii vor acţiona în această direcţie, pentru ca restricţiile să fie ridicate.

Prim-vicepreşedintele PDL a mai spus că, dincolo de aceste priorităţi, există probleme ale românilor care pot fi rezolvate mai bine cu sprijinul UE, în agricultură, dezvoltare rurală, educaţie, energie, transporturi, mediu, precum şi păstrarea identităţii culturale şi spirituale.

El a mai anunţat că PDL va susţine prin platforma electorală că rromii sunt o problemă europeană şi nu doar a României şi că acţiunile UE în acest domeniu unde există încă o excluziune socială şi economică mare, necesită un răspuns adecvat din partea UE.

"Vom susţine în continuare extinderea UE şi aderarea Republicii Moldova la UE, sigur, dacă şi Moldova doreşte acest lucru", a mai afirmat Stolojan.

El a ţinut să precizeze că euroalegerile din acest an se desfăşoară, pentru prima dată, în toate statele membre UE, 385 de milioane de cetăţeni europeni fiind aşteptaţi la urne în 7 iunie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stolojan: Cât durează monitorizarea pe justiţie, România nu îndeplineşte criteriul de aderare la UE.
 Vizualizări articol: 487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stolojan: Cât durează monitorizarea pe justiţie, România nu îndeplineşte criteriul de aderare la UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei