Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

"Spiru Haret" cere deputaţilor respingerea OUG care blochează creşterea salariilor profesorilor

Luni, 23 Martie 2009 (17:42:33)
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret solicită Camerei Deputaţilor să respingă OUG 151/2008 care blochează aplicarea Legii 221 de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice.

Într-o scrisoare deschisă adresată Camerei Deputaţilor, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" solicită adoptarea urgentă a Legii de respingere a Ordonanţei 151/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 15/2008 privind creşterile salariale care se vor acorda în anul 2008 personalului din învăţământ.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 151/2008 a fost adoptat tacit de Senat, în urmă cu o săptămână, ca urmare a expirării termenului de 30 de zile în care senatorii trebuiau să se pronunţe asupra textului ordonanţei de urgenţă, precizează reprezentanţii federaţiei sindicale.

"Federaţia noastră condamnă gestul senatorilor, care nu au găsit timp să analizeze actul în cauză şi să constate că prin el se înfrânge voinţa Legislativului privind majorarea salariilor personalului didactic şi lansează un apel pentru a face dreptate personalului didactic. O parte dintre dumneavoastră aţi votat Legea nr. 221/2008, prin care s-a aprobat ca, începând cu data de 1 octombrie 2008, valoarea coeficientului de multiplicare 1,000 pentru salariile personalului didactic să fie de 400,00 lei. Majoritatea dintre dumneavoastră aţi promis în campania electorală că veţi face tot posibilul pentru aplicarea Legii nr. 221/2008 în integralitate, de la data de 1 octombrie 2008", potrivit scrisorii adresate Camerei Deputaţilor.

Reprezentanţii Federaţiei "Spiru Haret" apreciază că este inadmisibil ca un act "vădit neconstituţional" cum este OUG 151/2008, care a fost emisă cu încălcarea dispoziţiilor constituţionale, să fie "legitimat prin votul favorabil al deputaţilor".

"Considerăm că adoptarea Legii de respingere a OUG 151/2008 este unica soluţie viabilă pentru ca personalul didactic să beneficieze de creşterea salarială reglementată de Legea nr. 221/2008, votată în unanimitate de Senatul României şi ulterior de Camera Deputaţilor. Facem apel la dumneavoastră să daţi dovadă de consecvenţă şi să demonstraţi că sunteţi într-adevăr ataşaţi valorilor şcolii româneşti, iar nu intereselor politice", se mai arată în scrisoare.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, săptămâna trecută, că va susţine legea privind majorarea cu 33,6 la sută a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.

"Avem o restanţă faţă de profesori, creşterea salariilor cu 33,6 la sută. Din punct de vedere legal ne aflăm în următoarea situaţie: Legea 221 a fost amendată de Guvernul Tăriceanu cu Ordonanţa 136, pe care a omorât-o Curtea Constituţională pentru că a declarat-o neconstituţională, după care Guvernul Tăriceanu a emis Ordonanţa 151, care se află acum pe masa Parlamentului. Ne vom duce, o vom analiza şi vom încerca să readucem această lege la ceea ce am promis. Trebuie să ne ţinem de cuvânt", a spus ministrul Educaţiei, precizând că există un semn de îngrijorare, şi anume ameninţarea crizei.

Andronescu a precizat că până nu apare legea, nu poate vorbi de un calendar de eşalonare a majorărilor.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 24 octombrie 2008, Legea 221 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor din Educaţie de la 1 octombrie.

Guvernul a decis, patru zile mai târziu, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Ulterior, Executivul a emis o nouă ordonanţă care prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28 la sută, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului \"Spiru Haret\" cere deputaţilor respingerea OUG care blochează creşterea salariilor profesorilor.
 Vizualizări articol: 524 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
\"Spiru Haret\" cere deputaţilor respingerea OUG care blochează creşterea salariilor profesorilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei