Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană vorbeşte despre un împrumut de aproape 13 miliarde euro de la FMI şi de 4-5 miliarde de la CE

Luni, 23 Martie 2009 (15:28:56)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, că, din discuţiile preliminare dintre oficialităţile de la Bucureşti şi reprezentanţii organismelor financiare internaţionale, se conturează un împrumut extern de 13 miliarde euro de la FMI, de 4-5 miliarde de la CE şi câte unul de la BEI şi BM.

Liderul PSD a apreciat că discuţiile dintre reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti şi reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale pentru contractarea de către România a unui împrumut extern ar putea duce, în următoarele zile, la un acord de principiu.

Geoană a spus că, în ceea ce priveşte împrumutul pe care România l-ar putea contracta de la Fondul Monetar Internaţional, discuţiile preliminare au dus către soluţia unui acord de tip stand-by cu Fondul, pentru un împrumut de aproape 13 miliarde de euro.

El a precizat că, pentru acordul standby cu FMI, interlocutorul din partea României este BNR.

Geoană a explicat că BNR, în funcţie de îndeplinirea condiţionalităţilor din acordul cu FMI, poate trage tranşe succesive, într-o zonă care se apropie, potrivit discuţiilor preliminare, de 13 miliarde de euro.

"Această sumă nu este în mod automat transferată de BNR, ea va fi folosită în măsura în care este nevoie de aceste sume. Asta înseamnă un acord stand-by, sunt sume în aşteptare, iar BNR a cerut această umbrelă de protejare, care mai degrabă este o formă de descurajare a eventualelor atacuri speculative pe moneda naţională. (...) Deci aceşti bani sunt în aşteptare şi vor fi traşi în ritmul şi necesarul indicat de realităţile pieţii monetare şi de indicatorii macroeconomici", a spus el.

Pe lângă acordul cu FMI, Geoană a vorbit şi de posibilitatea ca România să se împrumute cu o sumă între 4 şi 5 miliarde de la Comisia Europeană şi încă 2 miliarde de la BEI şi BM.

Suma împrumutată de la UE ar urma, a menţionat Geoană, să acopere deficitul bugetar, în lipsa acestor bani România riscând să nu poată plăti salariile şi pensiile.

Liderul PSD a menţionat că dobânda pentru aceste împrumuturi ar putea fi de aproximativ 3%, cu precizarea că dobânda pentru suma împrumutată de la FMI depinde de cuantumul plăţilor pe care le va trage BNR de la Fond, în timp ce pentru cealaltă parte a împrumutului, de aproximativ 7 miliarde euro, se vorbeşte de condiţiile specifice unui împrumut clasic la o dobândă preferenţială.

Geoană a afirmat că, din evaluările făcute până acum, la care au contribuit şi întâlnirile pe care le-a avut recent cu mai mulţi oficiali europeni şi americani, reiese "destul de clar" că împrumutul extern este necesar României, iar "riscul de a nu avea un împrumut este sever" pentru ţara noastră.

Liderul PSD a spus că delegaţia social-democraţilor, care se va întâlni, luni după-amiază, cu reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale, va insista pentru respectarea unor condiţii: reclădirea încrederii investitorilor în economia românească, protejarea puterii de cumpărare a celor cu venituri mici, suplimentarea bugetului Ministerului Muncii pentru măsuri de protecţie socială activă, relansarea creditării în economie.

Geoană a mai spus că, în perspectiva acestui împrumut extern, odată cu revizuirea ţintei de creştere economică, va trebui ca şi deficitul bugetar să fie modificat.

"În opinia noastră, un deficit de 4% sau mai mult va trebui să reprezinte o formă de garantare a faptului că resursele pentru pensii şi salarii vor rămâne neafectate", a adăugat el.

Liderul PSD a evitat să comenteze pe tema întrebărilor legate de condiţiile din acord la care face referire FMI, afirmând că acestea sunt propuneri confidenţiale până când cele două părţi nu ajung la un acord.

El a menţionat, totuşi, că printre condiţiile impuse de FMI sunt unele legate de cheltuielile publice, de masa salarială, de adoptarea unei legi a salarizării unice, de administrarea bugetelor companiilor de stat.

"În rest, există o marjă de flexibilitate destul de pronunţată. (...) În anumite zone sunt mai relaxaţi pe zone sociale, mai precauţi pe costurile sociale decât în anii precedenţi", a mai spus Geoană.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, sâmbătă, la Craiova, referindu-se la negocierile cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene, că "suma despre care s-a discutat este de vreo 19 miliarde de euro", din care doar patru miliarde de euro vor sprijini activităţi guvernamentale, restul având rol de rezervă.

Surse guvernamentale au declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că România ar urma să primească din partea Comisiei Europene 4 miliarde de euro în cadrul pachetului financiar negociat în acest zile, care totalizează 19 miliarde de euro, 13 miliarde de euro (echivalentul a 12 miliarde DST) provenind de la FMI.

"Aceste 4 miliarde de euro vor proveni din facilitatea de asistenţă pe termen mediu, al cărei plafon s-a dublat potrivit unei înţelegeri în cadrul Consiliului European. Practic, nu este vorba de bani propriu-zişi, ca în cazul fondurilor structurale, ci despre obligaţiuni emise cu garanţie comunitară pe piaţa de capital", au explicat sursele citate.

Aceleaşi surse au afirmat că, sub rezerva modificărilor ce ar putea apărarea până la încheierea procesului de evaluare, suma totală ar fi de 19 miliarde de euro, dintre care 13 de la FMI, 4 de la CE, 1 miliard de la BEI şi 1 miliard de la Banca Mondială.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană vorbeşte despre un împrumut de aproape 13 miliarde euro de la FMI şi de 4-5 miliarde de la CE.
 Vizualizări articol: 424 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană vorbeşte despre un împrumut de aproape 13 miliarde euro de la FMI şi de 4-5 miliarde de la CE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei