Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 mar 2009 - Anul XIV, nr. 67 (4053)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Vosganian:Reprezentanţii FMI preferă ca Guvernul să reducă cheltuielile,nu să majoreze taxele

Luni, 23 Martie 2009 (14:42:07)

Fostul ministru de Finanţe, Varujan Vosganian, a declarat, pentru MEDIAFAX, că reprezentanţii FMI i-au asigurat pe liberali, în cadrul întâlnirii de luni dimineaţă, că FMI ar prefera ca măsurile Guvernului să fie de reducere a cheltuileilor şi nu de majorare de taxe şi şi-au exprimat încrederea în soliditatea sistemului bancar românesc.

"Le-am spus reprezentanţilor FMI că noi nu vom fi de acord cu împrumutul în condiţiile în care el ar presupune majorări de impozite şi taxe sau ar compromite şansele de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung. A rămas că ne mai întâlnim peste câteva sătpămâni, după ce se prefigurează acordul", a susţinut Varujan Vosganian.

Întrebat ce au replicat reprezentanţii FMI, Vosganian a spus că aceştia i-au asigurat pe liberali că nu doresc să impună nimic României şi că ar preferea ca Guvernul să ia măsuri de reducere a cheltuielilor şi nu de majorări de taxe.

"Mi-au spus că programul va cuprinde măsuri de natură fiscală, financiară, monetară şi că dânşii nu impun nimic şi că ar prefera ca măsurile Guvernului să fie de reducere a cheltuileilor, şi nu de majorare de taxe", a spus Vosganian.

Liderul PNL a informat că le-a explicat reprezentanţilor FMI situaţia reală a deficitului bugetar şi al bugetului de stat pe 2009.

"În primul rând noi am ţinut să le spunem care sunt opiniile noastre. Am acuzat campania de denigrare făcută până acum, prezentându-le situaţia reală de anul trecut. Anume, faptul că povestea cu visteria goală este o calomnie, o gogomănie, pentru că niciodată când ai deficit nu poţi să ai şi excedent. În al doilea rând, prezentându-le imaginea reală a deficitului bugetar, din care jumătate nu se referă la investiţia directă din 2008. Le-am spus de asemenea că cheltuileile cu facturile este o altă calomnie, pentru că nimeni nu a reuşit să demonstreze că sunt 2 miliarde de euro facturi neonorate", a spus Vosganian.

El a menţionat că le-a spus reprezentanţilor FMI că actuala guvernrnare "nu a vrut decât să-şi marcheze incapacitatea din această campanie" şi le-a menţionat şi cum au decurs dezbaterile parlamentare în care liberalii nu au avut şansa de a-şi prezenta opiniile.

"Le-am explicat şi de ce bugetul este nerealist şi de ce este cu cca 8-10 miliarde de euro sub ceea ce economia poate oferi în mod real şi le-am spus că am vorbit şi despre supraestimarea veniturilor şi subestimarea cheltuielilor, şi despre prognoza greşită a PIB şi de asemenea, le-am spus că în opinia noastră acordul cu FMI înlocuieşte de fapt lipsa de voinţă politică şi de viziune strategică a Guvernului", a mai spus Vosganian.

Conform unui comunicat de presă remis MEDIAFAX, "liderii liberali şi-au prezentat, în cadrul acestei întâlniri, poziţia în legătură cu oportunitatea încheierii unui nou acord între FMI şi Guvernul României".

"Conducerea PNL a acuzat faptul că actualul Cabinet, în loc să prezinte un program anticriză viabil, au preferat o campanie de denigrare a guvernării liberale, folosind informaţii false sau trunchiate, încercând să-şi mascheze incapacitatea de a da un răspuns principalelor probleme cu care se confruntă România", se arată în comunicatul citat.

Conform sursei citate, "reprezentanţii PNL au descris dezbaterile parlamentare pe marginea Legii Bugetului drept o agresiune la adresa democraţiei parlamentare şi au reiterat poziţia, potrivit căreia, bugetul adoptat în Parlament este nerealist, atât din perspectiva nivelului veniturilor şi al cheltuielilor, dar şi al prognozei privind produsul intern brut. În condiţiile în care şi nivelul colectărilor din luna martie 2009 va fi mai mic decât cel din perioada precedentă, atunci va fi nevoie, practic, de o nouă lege a bugetului de stat".

"PNL consideră că Guvernul are responsabilitatea luării unor măsuri de disciplină bugetară şi de asigurare a finanţării deficitului bugetar. Este regretabil faptul că, în lipsa unei voinţe politice şi a unei viziuni strategice, Guvernul PSD-PDL pasează această responsabilitate Fondului Monetar Internaţional.
PNL nu poate sprijini încheierea unui acord financiar în orice condiţii şi nu va fi de acord cu măsuri care să conducă la creşterea fiscalităţii în România sau la erodarea veniturilor populaţiei. De asemenea, PNL nu va susţine un acord care să compromită şansele României de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung", se menţionează în comunicatul de presă al formaţiunii liberale.

În ceea ce priveşte poziţia adoptată de FMI, liberalii menţionează în comunicatul citat că "reprezentanţii Fondului au prezentat liniile generale ale negocierilor cu România, din perspectivă fiscală, financiară şi bugetară, exprimând preocuparea acestei instituţii pentru încadrarea în ţinta de inflaţie, stabilitatea cursului de schimb şi asigurarea resurselor pentru finanţarea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent".

"Misiunea FMI şi-a manifestat încrederea în soliditatea sistemului bancar românesc şi a luat act de preocupările PNL, materializate într-un pachet de măsuri care, presupun o politică monetară strictă, astfel încât să nu se creeze, totuşi, obstacole în calea mediului de afaceri. Participanţii au convenit reluarea consultărilor după ce pachetul de măsuri va fi prefigurat în urma negocierilor cu Guvernul României", se mai spune în comunicatul PNL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vosganian:Reprezentanţii FMI preferă ca Guvernul să reducă cheltuielile,nu să majoreze taxele.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vosganian:Reprezentanţii FMI preferă ca Guvernul să reducă cheltuielile,nu să majoreze taxele0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei