Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 mar 2009 - Anul XIV, nr. 66 (4052)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de ovine şi caprine acuză ANSVSA că favorizează importatorii de carne de oaie

Duminică, 22 Martie 2009 (13:12:36)
Crescătorii de ovine şi caprine din ţară, întruniţi în şedinţa Consiliului Naţional al Sindicatului Crescătorilor, acuză Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) că favorizează importatorii de carne de oaie, în detrimentul producătorilor autohtoni.

Crescătorii de ovine s-au întâlnit, sâmbătă, la Bran, pentru a discuta problema celor şapte milioane de miei fătaţi în acest an, pentru care nu au avut cipuri de identificare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au reclamat că ANSVSA a pus la dispoziţia crescătorilor abia în această lună 900.000 de cipuri de identificare, după mai multe proteste publice.

"ANSVSA trebuia să pună la dispoziţia producătorilor încă din luna ianuarie crotaliile pentru cei peste şapte milioane de miei care au fost fătaţi în acest an. Pentru că nu au făcut-o în timp util, ANSVSA creează mari pierderi crescătorilor de ovine, mai ales celor care urmau să vândă material pentru prăsilă. Neexistând acea identificare obligatorie, ei nu mai pot vinde animalele decât pentru carne, pierzând foarte mulţi bani", a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Producătorilor de Ovine şi Caprine din România.

Pentru că cipurile au ajuns abia în luna martie, crescătorii de miei nu mai pot trimite animalele spre export sau pentru prăsilă, termenul fiind de mult depăşit, potrivit sursei citate.

"Acum, cu cele 900.000 de crotalii, dacă ele vor fi trimise în teritoriu în timp util, s-ar putea să putem acoperi cererea internă, care nu depăşeşte 20% din producţia anuală de miei. Noi trebuia să intrăm în posesia crotaliilor în luna ianuarie, mieii trebuind crotaliaţi la maximum două zile de la fătare. Acest lucru, împreună cu vestitul Ordin 111, care a încercat să împiedice producătorii să-şi vândă marfa în pieţe, ne îndreptăţeşte să afirmăm că cine a gândit aceste măsuri a încercat intenţionat să favorizeze importatorii de carne de ovine, în detrimentul producătorilor interni", a mai spus liderul sindical.

Sindicaliştii au propus în cadrul şedinţei ca ANSVSA să treacă din subordinea cabinetului premierului în subordinea Ministerului Agriculturii şi au anunţat că vor trimite în acest sens o scrisoare oficială primului ministru.

"Noi socotim că o astfel de instituţie, care are şi menirea a pune la punct politici de dezvoltare a activităţii de creştere a animalelor, trebuie să fie departe de politic, ea trebuie să servească doar intereselor producătorilor. Acum, de exemplu, identificarea genetică a mieilor, crotalierea de care discutăm, să se facă de un SRL, iar de colectarea laptelui să se ocupe alte insituţii. Ne vom adresa premierului ca să treacă ANSVSA în subordinea ministerului, ca un prim pas spre descentralizarea acestor activităţi", a spus, la rândul său, Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar".

Crescătorii de ovine şi caprine ameninţă că, în cazul în care nu vor primi un răspuns satisfăcător din partea premierului, vor picheta sediile Ministerului Agriculturii, Guvernului şi ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va trece din coordonarea Ministerului Agriculturii în subordinea Guvernului şi în coordonarea premierului, potrivit ministrului Agriculturii, Ilie Sârbu.

"În şedinţa de Guvern de miercuri a trecut ordonanţa de Guvern prin care ANSVSA-ul trece din coordonarea Ministerului Agriculturii, în subordinea Guvernului în coordonarea primului ministru. Practic noi, din momentul în care ordonanţa va fi publicată, nu mai avem niciun fel de responsabilitate, decât o colaborare, la fel cum avem cu toate instituţiile care au tangenţe cu agricultura. Şi, sigur, ANSVSA are 100% tangenţe cu noi, vom avea programe comune, dar nu mai e sunbordonată", a spus Sârbu.

El a arătat că ordonanţa clarifică situaţia ANSVSA.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de ovine şi caprine acuză ANSVSA că favorizează importatorii de carne de oaie.
 Vizualizări articol: 572 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de ovine şi caprine acuză ANSVSA că favorizează importatorii de carne de oaie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei