Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Trei ore de sport obligatoriu în liceu, una în trunchiul comun, restul extracurricular

Vineri, 6 Martie 2009 (17:05:53)
Ministrul Educaţiei, susţinută de Mariana Bitang, a explicat, vineri, timp de mai mult de o oră, că noua programă nu prevede reducerea orelor de sport, liceenii urmând să aibă trei ore obligatorii, una cu clasa, iar două în afara programului, în funcţie de opţiuni, la fel ca în Uniunea Europeană.

"După ce am analizat cu specialiştii programele, am fost foarte nemulţumită de modul în care se desfăşoară orele de sport în şcolile noastre, cât şi de activităţile din cluburile sportive şcolare. De aceea, am hotărât să păstrăm în trunchiul comun o singură oră de sport, în schimb trec două în extracurricular. Adică, în funcţie de preferinţele elevilor, ei vor putea face în cele două ore extracurriculare volei, handbal, fitness, dans sau orice altceva, cu certitudine ceea ce le place", a spus Ecaterina Andronescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit demnitarului, în acest mod, orele de sport devin cu adevărat eficiente.

În schimb, va fi reintrodusă competiţia sportivă şcolară de performanţă între cluburile sportive.

Mai mult, ministrul Educaţiei i-a atenţionat pe directorii unităţilor de învăţământ că sălile de sport trebuie utilizate cu prioritate pentru elevi şi apoi, dacă sunt libere, pentru alte activităţi.

Andronescu a spus că, liceenii au programa de studiu cea mai încărcată. "Astfel dacă un student are între 18 şi 24 de ore pe săptămână, un licean are între 33, 34 sau chiar 36-38 de ore pe săptămână la liceele vocaţionale. De aceea noua programă de liceu prevede 30 de ore pe săptămână", a declarat Andronescu..

Ministrul Andronescu a fost permanent susţinută de Mariana Bitang care a spus că aceste două ore extracurriculare devin condiţie de promovare, adică sunt obligatorii. S-ar putea ca elevii să nu primescă note, ci doar calificative, tocmai pentru a fi mai puţin stresaţi, a adăugat Bitang.

"Şi în alte ţări din Europa orele de sport nu sunt în trunchiul comun. Ceea ce este foarte important este evaluarea profesorilor şi încurajarea elevilor să facă sport", a mai spus fostul antrenor, care a precizat că va colabora cu ministrul Educaţiei pentru reluarea tradiţiei competiţiilor sportive şcolare.

În ultimele zile, tot mai multe persoane au criticat intenţia ministrului de a reduce numărul orelor de sport din programă, prima fiind chiar colega de cabinet, respectiv ministrul Tineretului şi Sportului.

Andronescu a spus că a fost doar o neînţelegere şi că nu ar fi vorba despre reducerea orelor, ci doar eficientizarea lor, întrucât, aşa cum se desfăşoră în prezent, ora de sport nu este justificată.

În urmă cu două zile, ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, arăta, într-un comunicat de presă, că se opune reducerii numărului de ore de educaţie fizică şi sport din programa şcolară, mai ales în condiţiile în care starea generală de sănătate a copiilor şi tinerilor din România "este într-o continuă degradare din cauza sedentarismului".

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Adriana Pană a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă că Ministerul Educaţiei reduce programul elevilor de liceu la maxim 30 de ore pe săptămână, conform noilor planuri cadru pentru anul şcolar 2009-2010, această măsură neafectând numărul posturilor din învăţământ, în schimb, cele mai afectate fiind orele de sport şi a doua limbă modernă.

Noile planuri cadru pentru anul şcolar 2009 - 2010 pot fi consultate, începând de marţi, pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Secretarul de stat a susţinut că cele mai multe ore reduse sunt cele de sport. Astfel, de la aria curriculară de educaţie fizică şi sport, cele două ore au fost reduse la una. Compensatoriu însă, elevii pot face ore suplimentare de sport, dar în domeniile preferate cum ar fi volei, fotbal sau handbal.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Trei ore de sport obligatoriu în liceu, una în trunchiul comun, restul extracurricular.
 Vizualizări articol: 567 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Andronescu: Trei ore de sport obligatoriu în liceu, una în trunchiul comun, restul extracurricular0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei