Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nesiguranţa pe stradă

Încă un valutist bătut şi lăsat fără 30.000 de euro

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Un nou caz de violenţă care îi are în centrul atenţiei pe valutişti ridică mari semne de întrebare cu privire la eficienţa muncii poliţiştilor şi la siguranţa de pe străzile municipiului Suceava, dar şi din alte localităţi ale judeţului. Din august anul trecut şi până acum s-au înregistrat nu mai puţin de şase atacuri asupra valutiştilor, nici unul nefiind rezolvat. Mai mult, poliţiştii care conduc ancheta nu au fost capabili să întocmească nici măcar o listă de suspecţi, fără să mai vorbim de vreun portret robot al atacatorilor.

Ultimul jaf asupra unui valutist s-a petrecut ieri dimineaţă, în apropierea locuinţei lui Gheorghe Macovei, de 50 de ani, din cartierul George Enescu. Atacul a avut loc la scurt timp după ce bărbatul a ieşit din imobil şi se îndrepta spre maşină pentru a merge spre Bazar, locul unde se ocupa cu schimbul de valută. Nu a apucat să facă prea mulţi paşi, pentru că a fost lovit violent şi lăsat fără banii pe care îi avea asupra sa, aproximativ 30.000 de euro.

Până când Gheorghe Macovei a reuşit să-şi revină din şoc, agresorii au dispărut. Bărbatul s-a prezentat pentru consultaţii medicale la Unitatea de Primire a Urgenţelor Suceava în jurul orei 5.30. 

Potrivit medicilor care s-au ocupat de caz, bărbatul avea un traumatism cranio-cerebral şi sângera din urechea dreaptă, fiind investigat de un specialist în neurochirurgie.

În urma consultului s-a stabilit că leziunile suferite nu sunt grave, însă ar fi indicată internarea pentru a se elimina riscul apariţiei unor complicaţii. Totuşi, Gheorghe Macovei a refuzat să rămână în spital, plecând acasă pe proprie răspundere.

„Starea de sănătate a pacientului era bună, dar necesita supraveghere medicală. Bolnavul nu a dorit să rămână internat şi a fost chemat la control a doua zi”, a arătat dr. Anatol Buzdugan, şeful secţiei Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

 

Poliţia tace şi nu face nimic

Referitor la acest nou atac asupra unui valutist am încercat ieri să aflăm punctul de vedere al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava. Chiar dacă în ultimele opt luni este al şaselea caz, poliţiştii au venit cu aceeaşi placă: „derulăm cercetări pentru identificarea autorilor”.

Mai mult, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, inspectorul Gabriel Panţiru, a aruncat ineficienţa Poliţiei în spatele valutiştilor tâlhăriţi.

„Aceste persoane desfăşoară acţiuni ilicite, iar noi am făcut instructaje cu cei care deţin case de schimb valutar şi le-am prezentat modalităţile de protejare a valorilor”, a spus Panţiru.

Modul în care tâlharii au operat în cele şase cazuri seamănă izbitor, ceea ce duce cu gândul că ar fi vorba cam de aceeaşi grupare, iar victimele sunt urmărite atent înainte de a fi atacate.

În unele cazuri, valutiştii agresaţi nu au avut timp sau nu au reuşit să-i vadă pe atacatori, dar în unele situaţii agresorii au fost descrişi în amănunt.

În mod curios, poliţiştii nu au făcut prea mulţi paşi în direcţia prinderii agresorilor, iar ancheta pare să bată pasul pe loc.

Între timp, persoanele care se ocupă cu schimbul valutar, legal sau la negru, au ajuns să trăiască cu frica zilei de mâine, că vor deveni o nouă victimă şi ar putea chiar să-şi piardă viaţa dacă vor riposta.

 

Istoria jafurilor asupra valutiştilor

Primul jaf asupra unui valutist s-a înregistrat în vara anului trecut, când un bărbat care se ocupă cu schimbul ilegal de valută a fost atacat în apropierea scării blocului situat pe strada Oituz. Agresorii au reuşit să fure 15.000 de euro şi 3.200 de lei.

A doua tâlhărie a avut loc pe 29 august 2008, când Dumitru Ilaş a fost atacat în gangul de lângă Hala Centrală. Prada a fost de această dată mult mai mare, respectiv 12.000 de dolari SUA, 12.000 de euro şi 27.000 de lei.

Un alt jaf soldat cu prejudicii serioase, 70.000 de dolari SUA şi 20.000 de lei, l-a avut în centrul atenţiei pe Daniel Andronic, din Ipoteşti. Acesta a fost atacat chiar în curtea casei sale, după ce ridicase încasările de la casele de schimb valutar pe care le deţine în zona centrală a municipiului Suceava.

Dacă în zona municipiului Suceava s-au înregistrat patru cazuri, la Fălticeni sunt alte două situaţii similare. Pe 24 noiembrie, Ionel Popa se îndrepta spre maşina pe care şi-o lăsase parcată pe Bulevardul Revoluţiei, în momentul în care trei tineri necunoscuţi l-au bruscat şi i-au smuls o borsetă în care avea nu mai puţin de 24.000 de lei.

Cealaltă victimă din Fălticeni este Viorel Acârnăresei, care a fost jefuit în noaptea de 29 spre 30 septembrie 2008, la câţiva paşi de locuinţa sa. Aproape de miezul nopţii, Acârnăresei se îndrepta spre apartamentul situat la etajul doi al unui bloc din Fălticeni. La scurt timp după ce a intrat în scara blocului, în timp ce se afla la etajul unu, a fost atacat de doi indivizi care i-au smuls geanta în care avea nu mai puţin de 70.000 de euro şi 26.000 de lei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Încă un valutist bătut şi lăsat fără 30.000 de euro.
 Vizualizări articol: 1251 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.83/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 6 voturi
Încă un valutist bătut şi lăsat fără 30.000 de euro4.856

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Politia = Militia in Suceava trimis de
( 6 mar 2009, 11:16:27
O adunatura de incompetenti. Acel individ Pantiru il vede ca vinovat pe saracul om. Trebuie sa fi MILITIAN 100% pentru ca ii depaseste limitele de a intelege ca acel valutist clar desfasoara o activitate la negru, dar nu da in cap.

Reporterul ar fi trebuit sa ceara politiei si numarul cazurilor de acest gen iar apoi sa ne zica si noua cite au fost rezolvate. Banuiesc O!! Mare lucru sa nu fie militienii mina in mina cu aia care dau in cap si sa ia si ei 30-40%.
2.   Haos trimis de
( 6 mar 2009, 11:24:14
-cine sa faca ordine? suntem cei mai amarati cu asa organe de stat. nu tu politie eficienta, nu primar capabil, nu presedinte la CJS suntem ai nimanui. cu asa conducere suntem expusi celor mai dure partide de sex, in care ne-o trag tocmai cei care sunt pusi sa ne apere si sa ne conduca.

3.   Rutiera? trimis de
( 6 mar 2009, 12:43:17
Eu is foarte "ultumit"de Politia Romana, in special de Rutiera. Cam atat stie Militia in tara asta, sa dea amenzi pentru centura. Nu tu hoti prinsi, nu tu activitati preventive si nu tu bun simt fata de cel ce le plateste leafa, cetateanul de rand, cu mii de probleme de cap. Nu m-ar mira ca Politia sa fie mana-n mana cu hotii la escrocheria asta, ca si la multele care s-au mai facut.
4.   Dar pentru sumele astea exista si inregistrari? trimis de
( 6 mar 2009, 12:58:11
Schimbul de valuta se face pe baza de buletin si primesti chitanta. Cate chitante emit valutistii nostri?
4.1  RE: Dar pentru sumele astea exista si inregistrari? trimis de
( 6 mar 2009, 14:08:46
De ce politia nu face razii in bazar ? E plin de valutisti care nu te lasa nici macar sa respiri cand intri in bazar.
4.2  RE: Dar pentru sumele astea exista si inregistrari? trimis de
( 6 mar 2009, 14:42:57
Nu ma intereseaza asa de tare cate taxe a platiti acel individ!!!

Ma intereseaza foarte tare in schimb, explicatiile pe care le dau militienii (cum bine zicea fritz) in ceea ce priveste nenumaratele cazuri de jafuri pe care nu le-au scos la capat. Poate nu ar strica sa se introdua o plata a salariilor proportional cu numarul cazurilor rezolvate. Ai 10 cazuri si ai rezolvat 8 iei 80% din salariu. Nu ai rezolvat nimic, nu iei nimic, iar daca nu iti convine incompetenta dovedita si prin lipsa salariului, esti liber sa pleci unde vrei, la sapat santuri, agricultura, etc.
5.   ... trimis de
( 6 mar 2009, 13:52:18
Frumoase sume..sunt curios si io valutistii astia care au fost jefuiti de zeci de mii de euro, ce taxe si impozite au platit la stat in ultimii 10 ani, si cum justifica provenienta acestor sume...(apropo..stiti ca mie daca`mi da unu in cap si `mi fura 100 de lei..zic ca mi`a furat 2000 de euro, nu? ).. Nasol, jaf la drumu mare, politia noastra nu gaseste nimic (poate e vina lor, poate sunt infractorii prea priceputi)...dar nu am sa le plang de mila valutistilor...aa..si daca tot continua cu jafurile, nu ar fi rau sa se orienteze si spre camatarihappy
6.   PT BANANA trimis de
( 6 mar 2009, 14:27:20
ORICUM POLITIA E VAI DE CAPUL EI DAR EI SE REMARCA PRIN FEL DE FEL DE FILMULETE , DE VIDEOCLIPURI ETC, DAR LASA SI VALUTISTII DIN BAZAR.............MAI ALES PENALUL ALA DE MACOVEI ZIS SI BANANA, CA TARE MAI PARLEA LUMEA, CHIAR SI PE CEI DIN BAZAR CU, CARE SE INTALNEA ZILNIC II PROSTEA DE CATEVA SUTE CHIAR MILIOANE DE LEI VECHI CAND PRINDEA OCAZIA.ASA CA BANANA AI BELIT O..........
7.   Nu mergi cu 30000 de euro in buzunar!!! trimis de
( 6 mar 2009, 15:36:24
exista o modalitate de pastrare a valorilor si de asigurare a acestora. valutistii daca stiu ca sunt in pericol atunci cand se deplaseaza cu valori asupra lor ar trebui sa aiba paza , sau masuri de securitate. ei fac ce fac de capul lor si cand altii mai hoti ca ei au castig de cauza- in speta ii lucreaza pe ei, vina cade in spatele politiei.

Valutistul stie cine l=a jefuit .. poate era dator cu acei bani dar ticalosii nu spun nimic. Si la urma urmei daca nu stiu cum se pastreaza banii sa nu-i aiba.. Merg cu 30000 de euro in buzunar ca la plimbare... treaba lor.

7.1  RE: Nu mergi cu 30000 de euro in buzunar!!! trimis de
( 6 mar 2009, 22:05:39
mai "frivol" cine jefuieste nu intreaba intai cati bani ai in buzunar,

si mai cred ca fiecare cetatean trebuie protejat

dar daca si politia recunoaste aceasta meserie "ILICITA" , de ce nu opreste aceasta activitate

se practica numai de la revolutie incoace daca nu gresesc

printre "VALUTISTI" sunt aceleasi figuri

deci in 20 de ani militia nu a reusit sa rezolve aceasta ilegalitate

ma intreb daca o sa mai dureze inca 20 de ani pana o sa-si miste fundurile militieni pana la piata mica si la bazar

ps.nu cumva "VALUTISTII" platesc TVA-ul la ei ( cine stie sa ne spuna si noua la prostime ? )
8.   @Cristi007 trimis de
( 6 mar 2009, 21:36:24
Mai agent 007, care te crezi tu tare:) Dar tu dupa tine ce crezi, ca banii in bazar se fac asa, pe inselate, pe luate?

Te scoli la ora 3 dimineata si mergi in frig, fie ca ploua fie ca ninge, stai cu frica zilei de maine si esti vai de capu tau.

"Mai ales penalul ala"

Penal esti tu, si "invidiosii" ca tine sunt cei care ajung sa dea in cap. Nu ai cum sa prostesti pe cineva de "cate sute/ sau chiar milioane de lei vechi" desteptule.

Banii se calculeaza, + ca omul spune cat e cursul, nu e obligat nimeni sa schimbe la valutist cand poate sa mearga la o casa de schimb.

Cristi007, vai de capul tau.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei