Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O nouă soluţie

Piraţii din transport, pe mâna procurorilor pentru exercitarea fără drept a unei meserii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Piraţii din transportul auto ar putea fi scoşi pe tuşă prin întocmirea de dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii, poliţia sperând ca încadrarea faptei lor la această infracţiune să aibă finalitate, iar procurorii să nu mai adopte în toate cazurile soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

Cea mai mare problemă de până acum în eradicarea fenomenului a plecat de la faptul că dosarele penale pentru nerespectarea regimului transportului public rutier se pot întocmi doar pentru maşinile care au mai mult de nouă locuri, iar 90% dintre piraţi efectuează curse cu autoturisme.  

 

Primele trei dosare penale la noua încadrare

„Conform articolului 281 din Codul Penal, infracţiunea de exercitare fără drept a unei profesii se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, ori, practicarea în mod repetat a activităţilor de transport persoane in mod ilegal, din partea persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, se încadrează la acest articol”, precizează inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

El subliniază faptul că legea cere ca făptuitorul să fie prins practicând în mod repetat transportul ilegal, condiţii în care pentru întocmirea dosarului penal este nevoie ca un transportator pirat să adune mai multe amenzi, însoţite de declaraţiile unor călători, care să recunoască faptul că au plătit pentru cursă.

În urma acţiunilor de control desfăşurate pe parcursul anului trecut şi în primele două luni ale lui 2009, poliţiştii au întocmit dosare penale pe numele a 39 de şoferi care efectuau transport ilegal de persoane. În cazul a 36 dintre ei, actele de cercetare au fost întocmite sub aspectul săvârşirii infracţiunii de nerespectare a regimului transportului public rutier, în timp ce în alte trei cazuri recente s-a dispus cercetarea penală pentru comiterea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii.  

 

Liste cu maşinile piraţilor

Poliţiştii şi inspectorii Autorităţii Rutiere Române, agenţia Suceava, au întocmite numeroase liste cu şoferii care fac transport ilegal de persoane, bine cunoscuţi mai ales de concurenţii legali de pe traseele lor. De exemplu, pe ruta Vereşti-Corocăeşti-Bursuceni sunt cunoscute şase maşini care fac zilnic transport ilegal, pe ruta Suceava – Hânţeşti cinci, iar pe traseul Suceava – Iaslovăţ trei.

Din datele oamenilor legii rezultă că cea mai intensă activitate de transport ilegal se desfăşoară pe trasee care leagă municipiul Suceava de localităţile limitrofe.

În opinia lui Iulian Angheluş, directorul Autorităţii Rutiere Suceava, şi un program de prevenire ar fi eficient în cazul piraţilor.

„La nivelul municipiului Suceava sunt câteva puncte binecunoscute de unde pleacă aceşti transportatori ilegali. Dacă primăria ar lua măsura de a monta în acele zone panouri în care să se prezinte riscurile la care se expun cei care apelează la un astfel de transport sunt sigur că mulţi s-a gândi de două ori înainte de a se mai urca în maşina unei persoane care face transport ilegal”, crede Angheluş.

În majoritate cu maşini vechi, fără atestat, certificat de sănătate ori asigurare pentru clienţi, aceşti transportatori ilegali au fost implicaţi în mai multe rânduri în grave accidente rutiere, soldate cu morţi din rândul călătorilor.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Piraţii din transport, pe mâna procurorilor pentru exercitarea fără drept a unei meserii.
 Vizualizări articol: 1016 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 2 voturi
Piraţii din transport, pe mâna procurorilor pentru exercitarea fără drept a unei meserii4.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Da de Suceava -Ipotesti-Bosanci nimic? trimis de
( 6 mar 2009, 12:07:47
Pe ruta spre Bosanci nu face nimeni transport ilegal?

Nu face nimeni necunoscut politistilor, pentru ca acolo "sefi" sunt chiar fosti politisti, care nu pot fi cadorisiti cu astfel de dosare penale, ca de, nu se face....

In oricare zi ai vrea sa urci pe strada Tudor Vladimirescu din fata hotelului Balada, aproape ca nu poti intra din cauza masinilor acestor indivizi, parcate dupa cum i-a dat prin cap fiecaruia, cat mai in drumul masinilor si oamenilor care trec pe-acolo.

Si daca respectivii au ceva de discutat chiar in mijlocul drumului, trebuie sa ai rabdare, sa termine ce au de discutat si-apoi poti sa treci si tu.

Dar militienii nostri stau prin diverse fundaturi, verificand daca soferii au centuri de siguranta, sa-si faca planul la amenzi.

In rest, toate bune....si sa tina cat mai mult....
2.   Si la intrarea spre somaj trimis de
( 6 mar 2009, 14:39:08
la intrarea spre somaj stau ciorchine acesti manelisti care pur si simplu blocheaza traficul in ciuda celor care vor sa intre....ruta este spre ipotesti-liteni....faceti ceva!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! acu sunteti sesizati....nu mai luat spaga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei