Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 6 mar 2009 - Anul XIV, nr. 53 (4039)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu, despre un credit extern: Nu poţi impune austeritate dacă populaţia şi Parlamentul refuză

Vineri, 6 Martie 2009 (13:49:58)
Preşedintele Traian Băsescu va aborda, în discursul pe care îl va rosti, luni, în Parlament, posibilitatea angajării de către România a unui credit extern pentru perioada de criză, şeful statului arătând că nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia şi Parlamentul refuză.

Şeful statului s-a întâlnit, joi seară, în cursul vizitei oficiale în Polonia, la sediul ambasadei României din Varşovia, cu un grup de reprezentanţi ai comunităţii româneşti. În discursul rostit cu acest prilej, el a menţionat că în mesajul pe care îl va prezenta, luni, în Parlament, va aborda posibilitatea angajării de către România a unui împrumut extern.

"Va fi o opţiune a Parlamentului, a românilor, dacă ne punem o centură de siguranţă sau vom încerca să ne încadrăm în resursele pe care le avem. (...) Eu, în acest sens, mă voi adresa Parlamentului, luni. Sper să desprindem o abordare atât a Parlamentului, cât şi a populaţiei, pentru că nu poţi să impui vremuri de austeritate dacă populaţia refuză, dacă Parlamentul refuză", a spus Băsescu.

El a subliniat că, în funcţie de decizia Parlamentului şi a populaţiei, există şi posibilitatea limitării la resursele existente, care vor trebui cheltuite chibzuit.

"Vom putea să trecem decent perioada de criză, dacă aşa vom decide", a subliniat Băsescu.

El a participat, tot joi, la un forum economic desfăşurat la Varşovia, unde a spus că România ia în calcul posibilitatea unui credit extern de rezervă, pentru cazul în care situaţia economică s-ar deteriora mai mult decât este prevăzut, menţionând însă că nu s-a luat o decizie.

"Va trebui să vedem dacă ne asigurăm cumva, nu a fost luată o decizie, dacă ne asigurăm printr-un credit extern pe care să-l ţinem în rezervă, în cazul în care situaţia economică s-ar deteriora mai mult decât este prevăzut. Ne gândim la varianta unei centuri de siguranţă dacă situaţia ar scăpa de sub control", a spus Băsescu.

Şeful statului a menţionat că este posibil ca situaţia economică să se deterioreze şi mai mult în ţările europene în care România exportă.

Pe de altă parte, el s-a arătat optimist în legătură cu situaţia economică a României, menţionând că este de părere că se va înregistra, în 2009, o mică creştere economică.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat, miercuri, că autorităţile române se află în discuţii de testare cu Comisia Europeană şi FMI pentru a vedea structura, volumul şi condiţionalităţile unui eventual împrumut.

"Suma o s-o stabilim după ce vedem toate condiţiile. Dacă nu ne convin, poate nu-l luăm", a precizat Pogea.

Oficialii FMI au expus delegaţiei române aflate la Washington o serie de condiţii avute în vedere pentru o eventuală finanţare, iar o decizie privind invitarea experţilor instituţiei financiare la Bucureşti pentru negocierea unui acord va fi luată doar după analiza acestora de către partea română.

"Experţii FMI s-au referit la o serie de condiţii, printre care şi promovarea unei politici fiscale şi bugetare prudente. Dacă se va decide începerea negocierilor, acestea se vor derula la Bucureşti", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.

La începutul săptămânii, premierul Emil Boc declara că discuţiile cu Comisia Europeană sunt singurele pe care Guvernul le are în prezent, în mod oficial, legate de posibilităţile şi modalităţile de finanţare a deficitului.

El a răspuns astfel întrebat de presă dacă România are o delegaţie la Fondul Monetar Internaţional pentru discutarea unui împrumut.

"Dacă va fi ceva oficial, voi anunţa. În acest moment, avem discuţii cu Comisia Europeană, acestea sunt singurele discuţii pe care le purtăm oficial în momentul de faţă, în sensul că aşa cum şi preşedintele a fost ieri (duminică - n.r.) la Bruxelles, avem la nivelul CE discuţii cu partenerii noştri cu privire la posiblităţile şi modalităţile de finanţare a deficitului", a spus Boc.

O misiune a FMI s-a aflat în perioada 27 ianuarie - 4 februarie în România pentru o vizită regulată, programată în mod curent între consultările anuale, pentru a evalua situaţia economică şi a discuta politicile cu noul Guvern.

În urma discuţiilor, experţii FMI au modificat în scădere estimarea privind creşterea economică a României din 2009, de la puţin peste 1%, la o scădere a PIB de până la 1%.

Ultimul acord stand-by dintre FMI şi România a încetat, în mod formal, la 7 iulie 2006, fără să fie finalizat, iar relaţia României cu Fondul a continuat prin colaborări curente cu experţii instituţiei.

Autorităţile române înclină către un sprijin financiar de la Uniunea Europeană, care ar putea fi însă condiţionat de o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional, ca supervizor al politicilor economice.

La finele lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că România a informat Comisia Europeană de intenţia de a contracta un împrumut de 6-7 miliarde euro de la instituţia europeană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu, despre un credit extern: Nu poţi impune austeritate dacă populaţia şi Parlamentul refuză.
 Vizualizări articol: 512 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu, despre un credit extern: Nu poţi impune austeritate dacă populaţia şi Parlamentul refuză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei