Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 12 feb 2009 - Anul XIV, nr. 34 (4020)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Garantarea unui randament al pensiilor private este imposibilă, spun administratorii de fonduri

Joi, 12 Februarie 2009 (14:13:13)
Garantarea unui randament al pensiilor private egal cu inflaţia este imposibilă, pe piaţa locală neexistând instrumente financiare care să asigure depăşirea acestui indicator, şi nici statul nu oferă o astfel de garanţie, prin titlurile emise, potrivit unei asociaţii a administratorilor de fonduri.

Grupul de Economie Aplicată (GEA), Confederaţia Sindicală Cartel-Alfa şi Blocul Naţional Sindical (BNS) au anunţat, joi, că vor începe, în luna martie, o campanie de strângere a 100.000 de semnături pentru schimbarea legii privind pensiile obligatorii (Pilonul II) în sensul introducerii unui randament minim garantat al fondurilor de profil egal cu rata inflaţiei.

Potrivit legislaţiei, administratorul unui fond de pensii pe Pilonul II garantează contribuţiile nominale, minus comisionul de administrare a societăţii.

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) susţin, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că iniţiativa GEA şi a sindicatelor este incompatibilă cu legislaţia României şi cu filosofia reformei pensiilor, precum şi cu Pilonul II autohton.

"Nicăieri în lume nu există un sistem de pensii private asemănător celui românesc care să oblige prin lege la garantarea de randamente peste inflaţie", se arată în comunicatul APAPR.

În regiunea Europei Centrale şi de Est, conform datelor prezentate de asociaţie, există 11 state cu sisteme de pensii private asemănătoare cu cel românesc şi niciunul nu obligă la garantarea prin lege a randamentelor peste inflaţie, dar toate pieţele de profil au reuşit această performanţă.

"Sistemul românesc de pensii private oferă deja două garanţii foarte solide, dintre care una lipseşte din practica regională. Practic, niciun român nu va primi din sistemul privat o pensie mai mică decât suma economiilor pe care le-a făcut în acest sistem", se spune în comunicat.

În opinia reprezentanţilor APAPR, punerea în practică a iniţiativei propuse de GEA şi sindicate ar avea numai efecte negative, în defavoarea participanţilor.

"Parlamentul României a înţeles deja aceste argumente şi a respins, în 2008, o propunere legislativă care conţinea şi această propunere", se mai spune în comunicat.

APAPR are 20 de membri, ale căror portofolii cuprind peste 97% dintre cei 4,6 milioane de participanţi la Pilonul II.

Asociaţia este afiliată la Federaţia europeană a fondurilor de pensii private EFRP şi Federaţia internaţională a fondurilor de pensii private multipilon FIAP.

Pe Pilonul II activează 14 companii care administrează 14 fonduri de profil, care au cumulat active nete de 949,6 milioane de lei, în urcare cu 14,2% faţă de luna decembrie 2008.

Numărul celor pentru care s-au virat contribuţii în luna ianuarie a crescut cu 1,7%, la 4,099 milioane.

Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) prevede ca o parte din contribuţia pe care o plăteşte fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat să intre în administrare privată. În 2008, această contribuţie a reprezentat 2% din suma de 9,5% plătită de fiecare angajat la bugetul asigurărilor sociale de stat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Garantarea unui randament al pensiilor private este imposibilă, spun administratorii de fonduri.
 Vizualizări articol: 479 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Garantarea unui randament al pensiilor private este imposibilă, spun administratorii de fonduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei