Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 feb 2009 - Anul XIV, nr. 31 (4017)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul ia în calcul modificarea legii privind FP, prin restrângerea atribuţiilor administratorului

Luni, 9 Februarie 2009 (16:20:14)
Guvernul ia în calcul modificarea legislaţiei privind atribuţiile administratorului Fondului Proprietatea, prin restrângerea libertăţii decizionale şi introducerea unui mecanism mai eficient de control, considerând că actualul cadru legal nu asigură statului suficiente instrumente de intervenţie.

Forma actuală a documentaţiei de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea (FP), care include proiectul de act constitutiv şi proiectul de contract de administrare, ce vor fi discutate cu ofertanţii calificaţi în faza dialogului competitiv, stabileşte că societatea de administrare va prelua atât atribuţiile de administrare efectivă a portofoliului de active, cât şi toate atribuţiile Consiliului de Administraţie. Documentaţia relevă că administratorul va avea maximă libertate decizională, cu excepţia acelor contracte/acte juridice a căror valoare depăşeşte 5% din valoarea totală a activelor nete ale Fondului.

"Structura corporatistă descrisă în actuala documentaţie de selecţie nu asigură pârghii operaţionale prin care s-ar putea preveni sau interveni eficient în cazul unor eventuale abateri ale administratorului, astfel că faţă de cadrul actual, care presupune libertate maximă pentru administrator şi mecanisme minime de control al acestuia, există posibilitatea abordării unei viziuni de natură să pondereze libertatea acordată societăţii de administrare, cu mecanisme eficiente de supraveghere şi control. Fără a aduce interferenţe în administrarea portofoliului, se poate impune obligativitatea ca pentru anumite categorii de tranzacţii, precum active considerate strategice, administratorul să solicite în prealabil aprobarea unei structuri decizionale a Fondului Proprietatea", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Membrii comisiei de selecţie a administratorului au propus în acest sens Guvernului identificarea şi a altor tipuri de operaţiuni care să poată fi efectuate numai cu acordul organelor statutare sau înfiinţarea unei structuri cu atribuţii executive care să stabilească politicile Fondului Proprietatea, să monitorizeze şi supravegheze societatea de administrare, să decidă politica investiţională, precum şi liniile generale de acţiune ale administratorului, în concordanţă cu obiectivele acţionarilor şi ale Guvernului.

"Aceasta ar putea conduce la necesitatea modificării cadrului legal existent", au afirmat sursele citate.

Membrii comisiei au mai susţinut în discuţia cu Guvernul că evoluţiile din plan internaţional generate de criza economică globală recomandă introducerea unor pârghii eficiente de monitorizare şi control al administratorului, care să permită o intervenţie rapidă "de natură să preîntâmpine sau să diminueze eventualele efecte negative" asupra Fondului Proprietatea.

Comisia a propus astfel Guvernului fie continuarea procesului de selecţie a administratorului pe baza legislaţiei actuale, fie revizuirea cadrului legal şi suspendarea procesului pe o perioadă de 15 zile lucrătoare, interval în care membrii comisiei să fie mandataţi să evalueze măsurile care trebuie luate pentru modificarea legislaţiei şi eventualul impact asupra procedurii de selecţie deja aflate în derulare.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei MEDIAFAX, la sfârşitul şedinţei de joi a Executivului, că Guvernul a decis ca procedura de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea să fie suspendată pe o perioadă de 15 zile, pentru ca noua comisie să poată lua o decizie "pentru optimizarea procesului".

Ofertele de participare la selecţia administratorului Fondului Proprietatea au fost depuse în luna ianuarie, de către companiile Morgan Stanley, Julius Baer, Credit Suisse & OTP, ING Invest Management, AVIVA Global Services, BlackRock, FINAG Holding Gmbh şi Franklin Templeton Investments.

Sursele citate au declarat că, până în prezent, comisia nu a deschis ofertele depuse în vederea evaluării, termenul de valabilitate al acestora fiind de 6 luni de la data depunerii, respectiv luna iulie 2009.

Fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor şi fost preşedinte al CEC, Enache Jiru a fost numit, la 21 ianuarie, în funcţia de preşedinte al Comisiei de selecţie a administratorului Fondului Proprietatea, prin decizia premierului Emil Boc. El l-a înlocuit în funcţie pe Sebastian Vlădescu.

Premierul a decis atunci ca membrii comisiei de selecţie să efectueze o evaluare a procesului şi să prezinte Executivului propuneri "în consecinţă", în termen de zece zile.

Conform calendarului, administratorul desemnat de comisia de selecţie ar urma să intre efectiv la conducerea Fondului Proprietatea în aprilie-mai 2009, întrucât contractul va trebui aprobat de CNVM şi de acţionarii fondului.

Creat ca soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate, Fondul Proprietatea a devenit operaţional, ca societate pe acţiuni înregistrată la Registrul Comerţului, în decembrie 2005.

Statul, reprezentat de Ministerul Economiei şi Finanţelor, este acţionarul majoritar al Fondului, care deţine participaţii la 88 de societăţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul ia în calcul modificarea legii privind FP, prin restrângerea atribuţiilor administratorului.
 Vizualizări articol: 598 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul ia în calcul modificarea legii privind FP, prin restrângerea atribuţiilor administratorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei