Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu majorarea salariilor cu 5% şi ameninţă cu proteste

Joi, 29 Ianuarie 2009 (19:10:23)
Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu majorarea salariilor cadrelor didactice cu 5%, la care să se adauge sume suplimentare condiţionate de derularea procesului de reformă şi de restructurarea sistemului, şi ameninţă cu proteste.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că nu consideră "fezabilă" oferta Guvernului şi a ameninţat că dacă se aplică doar o majorare de 5%, în condiţiile în care salariile cadrelor didactice ar trebui să fie majorate cu 50 la sută, potrivit legii aprobate anul trecut de Parlament, vor ieşi în stradă.

"Nu văd fezabilă afirmaţia premierului Emil Boc, pentru că şase la sută din PIB pentru Educaţie acoperă majorarea salarială prevăzută de lege şi ei trebuie să respecte o lege. Nu cred că e adevărat ce spune premierul, dar dacă e aşa, se va trezi cu miile de salariaţi din învăţământ în stradă şi nu cred că ţine neapărat ca acest lucru să se întâmple", a spus Isvoranu.

Preşedintele Federaţiei "Alma Mater", Răzvan Bobulescu, susţine că prim-ministrul "nu ştie despre ce este vorba" când afirmă astfel de lucruri.

"Avem un pact pentru educaţie şi o strategie pentru învăţământ, discuţiile erau altfel, chiar preşedintele a susţinut alocarea a şase la sută din PIB pentru Educaţie, procent care ar permite respectarea legii de majorare a salariilor în învăţământ", a precizat Bobulescu.

Angajaţii din învăţământ vor primi în acest an o majorare salarială de 5%, la care se vor putea adăuga sume suplimentare condiţionate de derularea procesului de reformă şi de restructurarea sistemului, probleme care vor fi discutate între ministerul de resort şi sindicate, a declarat premierul Boc.

Bugetul Ministerul Educaţiei a fost stabilit de Guvern, în şedinţa de joi, la 6% din PIB, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Premierul a anunţat că proiectul de buget pentru 2009 a fost aprobat de Guvern, urmând să fie din nou discutat, luni, cu partenerii sociali, pentru eventuale modificări, şi transmis la Parlament. El a arătat că, din punctul de vedere al Guvernului, bugetul pentru 2009 este aprobat în formă finală, dar că va fi discutat din nou cu partenerii sociali, înainte să fie transmis Parlamentului. În cazul în care partenerii sociali vor solicita anumite modificări ale bugetului, Guvernul ar urma să se reunească într-o nouă şedinţă pentru a include amendamentele.

Sindicaliştii din învăţământ cer aplicarea Legea 221/2008 de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, începând din 1 ianuarie.

Federaţiile din educaţie au renunţat, în 14 noiembrie 2008, la greva generală anunţată în 18 noiembrie, atenţionând că vor relua protestelor dacă, după instalarea viitorului Guvern, legea de majorare cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice nu va fi aplicată.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 24 octombrie 2008, Legea 221 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor din Educaţie de la 1 octombrie. Guvernul a decis, patru zile mai târziu, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009. Ulterior, Executivul a emis o nouă ordonanţă care prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28 la sută, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse.

Prima ordonanţă de prorogare a termenului de majorare a salariilor a fost declarată neconstituţională.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu majorarea salariilor cu 5% şi ameninţă cu proteste.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele din educaţie nu sunt de acord cu majorarea salariilor cu 5% şi ameninţă cu proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei