Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Petcu: Majorarea salariilor din aprilie nu înseamnă un moratoriu pe patru luni, ci o amânare

Joi, 29 Ianuarie 2009 (13:55:17)
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că majorarea salariilor bugetarilor de la 1 aprilie nu înseamnă un moratoriu pe patru luni, ci o amânare a creşterii salariale în sectorul bugetar.

Petcu a precizat însă că bugetarii primesc în fiecare an majorările salariale în lunile aprilie şi septembrie.

Liderul CNSLR Frăţia declara, miercuri, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că şeful statului le-a cerut sindicatelor să contribuie la o formă de echilibrare a veniturilor şi cheltuielilor, pentru ca bugetul să poată fi promovat joi.

În ce priveşte "cedările" sindicatelor, Petcu a spus că singura concesie pe care ar putea să o accepte este majorarea salariilor în două etape, în aprilie şi septembrie - octombrie.

"Putem să vorbim despre o majorare a salariilor în două etape, aceasta este singura concensie pe care am abordat-o, şi anume majorarea în primă etapă în aprilie şi a doua etapă septembrie-octombrie", a precizat Petcu.

Petcu a mai spus că tema discuţiilor cu preşedintele Traian Băsescu a fost moratoriul pe şase luni în cazul creşterii salariilor şi pensiilor, iar şeful statului a propus să nu mai fie acordate nici sporuri.

"Dorinţa domniei sale de a introduce un moratoriu pe şase luni de îngheţare a salariului a fost subiectul principal. El a fost însoţit de o altă propunere, aceea de a nu se mai acorda sporuri, nu e vorba doar de îngheţarea salariilor, chiar şi de îngheţarea sporurilor, lucru care a fost inacceptabil", a declarat Petcu.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, i-a spus şefului statului, la începutul întâlnirii de la Cotroceni, că "de facto", potrivit măsurilor din planul anticriză, moratoriul există deja.

"Există deja, este adevărat nu pentru şase luni, ci pentru patru luni, pentru că există măsuri în planul anticriză, iar aceste măsuri înseamnă că salariile cresc din aprilie şi în septembrie, în două tranşe", i-a spus Hossu lui Traian Băsescu.

El a menţionat că, practic, creşterile de salarii din aprilie vor avea efect în luna mai.

Şi liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, susţinea, după discuţiile de la Cotroceni, că Guvernul are patru luni de moratoriu, referindu-se la majorarea salariilor din aprilie.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri noapte, după şedinţa BPCC, că o decizie "concretă" în privinţa salariilor şi pensiilor va fi luată de Guvern în cursul zilei de joi, el precizând că s-a ajuns la o formulă "rezonabilă" care să permită creşterea acestora, dar "în limita resurselor".

Întrebat dacă în şedinţa coaliţiei pe tema bugetului pe 2009, care a durat circa 10 ore, s-a luat o decizie în ceea ce priveşte îngheţarea salariilor, Geoană a precizat: "Nu cred că este o soluţie realistă. Eu înţeleg anumite preocupări cu privire la stabilitatea macroeconomică, dar pentru pensiile mici şi salariile mai mici aceste resurse există şi ele trebuie să fie folosite, evident, în limita resurselor, poate în două etape, dar trebuie să ţinem cont de realităţile momentului mai dificil prin care trecem".

Întrebat, concret, ce se va întâmpla în această privinţă, Geoană a precizat: "Concret, mâine (joi, n.r.) Guvernul va decide, dar, din punctul nostru de vedere, îngheţarea pensiilor şi a salariilor nu reprezintă o soluţie şi cred că s-a ajuns la o formulă rezonabilă care să permită şi creşterea acestora, dar într-un ritm şi cuantum care să permită sustenabilitatea lor bugetară".

Geoană a precizat, totodată, că, din punctul de vedere al implicării sale, ca lider al PSD, în "discuţiile de palier strategic" privitoare la buget, în acest moment s-a ajuns la un "echilibru corect" între componenta investiţională şi cea socială.

"Joi, şedinţa de Guvern va trebui să stabilească toate detaliile. În acest moment există o soluţie echilibrată, în care bugetul să aloce resurse considerabile pentru investiţii, dezvoltare şi stimulare economică, dar şi pentru acele măsuri de natură socială cu privire la pensiile şi salariile mici", a arătat Geoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Petcu: Majorarea salariilor din aprilie nu înseamnă un moratoriu pe patru luni, ci o amânare .
 Vizualizări articol: 707 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petcu: Majorarea salariilor din aprilie nu înseamnă un moratoriu pe patru luni, ci o amânare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei