Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Majorarea accizei va scumpi ţigările, afirmă reprezentanţii JTI şi cei ai BAT

Joi, 29 Ianuarie 2009 (18:16:05)

Producătorii de ţigarete Japan Tobacco International (JTI) şi British American Tobacco (BAT) România susţin că majorarea, în perioada următoare, a accizei la tutun la nivelul anului 2010 ar determina scumpiri de circa 50% ale produselor şi creşterea contrabandei la 30% din piaţă.

Accizele la tutun ar urma să fie majorate în perioada următoare la nivelul la care, conform calendarului convenit de România cu Comisia Europeană, trebuia ridicate până în 2010, au declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Potrivit Codului Fiscal, acciza totală la mia de ţigarete, valabilă de la 1 iulie 2008, este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010. Acciza include şi taxa pe viciu, în valoare de 10 euro.

Conform JTI, calendarul de creştere a accizelor până în 2010 negociat cu UE a fost deja devansat cu un an, prin introducerea taxei pe viciu.

"Calendarul este deja devansat cu un an, din cauza taxei domnului Nicolăescu (Eugen Nicolăescu, fostul ministru al Sănătăţii - n.r.), inclusă în totalul accizei, deşi este plătită separat, într-un fond special, la dispoziţia Ministerului Sănătăţii. Astfel, încă de anul trecut, de la 1 iulie, s-a atins nivelul de 50 de euro pe mia de ţigarete, convenit cu UE pentru iulie 2009", a afirmat Gilda Lazăr, directorul corporate affairs al JTI România.

Totodată, o devansare a creşterii accizelor la nivelul programat pentru 2010 ar însemna noi scumpiri ale ţigaretelor şi o creştere a pieţei negre, afirmă reprezentantul companiei.

"În 2009, faţă de 2008, estimăm creşteri de preţuri de circa 30% din cauza accizei, creşteri pe care am început deja să le luăm gradual. O escaladare a accizei, în afara Codului Fiscal actual, ar însemna majorări de preţuri de circa 50%, scăderi ale vânzărilor legale cu aproape 20%, concomitent cu creşterea contrabandei la 30% din piaţă, adică o diminuare a veniturilor statului cu peste 700 milioane euro", a spus Lazăr.

Oficialul JTI România a mai arătat că în Ucraina şi Moldova preţurile sunt de cinci-şase ori mai mici decît în România, iar contrabanda a crescut, România fiind atât ţară de tranzit, cât şi ţintă pentru produsele ilegale.

La rândul său, directorul corporate and regulatory affairs al BAT România, Adrian Popa, consideră că adoptarea nivelului accizei prevăzut pentru 1 iulie 2010 în perioada următoare ar determina scumpirea cu 50% a ţigărilor şi creşterea contrabandei de la 19% la minimum 30%.

"Surplusul targetat în veniturile bugetare, probabil în jurul a 300 milioane euro anualizat, se va transforma, în fapt, în profit neimpozabil pentru contrabandişti şi nu în venituri mari la buget (...) O astfel de decizie ar destabiliza o sursa bugetare importanta atât ca valoare, reprezentând aproximativ 8% din veniturile bugetare, cât şi ca siguranţă, transparenţă si ritmicitate", a afirmat Popa

Reprezentatntul BAT apreciază că, în afara puseului inflaţionist generat de o astfel de măsură, companiile de profil ar fi obligate să îşi redimensioneze activitatea prin scăderea volumelor de ţigări produse, pentru că piaţa legală va scădea cu cel puţin 10%.

Totodată, Popa s-a arătat nemulţumit şi de faptul că Ministerul Finanţelor Publice nu a invitat producătorii de ţigări pentru a analiza eventualitatea majorării accizei, despre care a discutat cu sindicatele.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Majorarea accizei va scumpi ţigările, afirmă reprezentanţii JTI şi cei ai BAT.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Majorarea accizei va scumpi ţigările, afirmă reprezentanţii JTI şi cei ai BAT0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei