Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Grabă

Locurile în clasa întâi, ocupate în proporţie de 80%

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Înscrierile la şcoală, pentru clasa întâi, sunt deja în toi, iar unităţile de învăţământ anunţă că numărul locurilor în primul an de şcoală primară scade de la o zi la alta.

În şcolile din municipiul Suceava, locurile în clasa întâi sunt la mare căutare, iar părinţii, precauţi, de teamă să nu ajungă prea târziu, au început să-şi înscrie copiii la şcoală încă din luna decembrie a anului trecut.

 

Nici o înscriere nu este refuzată

În doar o lună de zile, directorii de şcoli spun că locurile s-au ocupat în proporţie de 70-80% în multe dintre unităţile de învăţământ, şi că în cazul în care va fi nevoie, se va solicita de la Inspectoratul Şcolar formarea unei clase în plus.

„Părinţii au venit încă din luna decembrie, şi am început înscrierile. 80 % dintre locuri s-au ocupat deja, însă nimeni nu o să fie refuzat. Înscrierile continuă”,  a declarat Venera Rusu, directorul Şcolii Generale nr. 3 din Suceava.  

La Şcoala Generală nr. 3, una dintre şcolile cele mai solicitate din municipiu, planul de şcolarizare pentru anul viitor prevede formarea unui număr de şase clase întâi, care, potrivit legislaţiei, nu pot funcţiona cu un efectiv mai mare de 25 de elevi. Astfel, şcoala poate primi în clasa întâi cel mult 150 de elevi.

Venera Rusu a precizat însă că „deşi 80 % dintre locuri sunt deja ocupate, înscrierile continuă, şi nici unui părinte nu i se va refuza dreptul de a-şi înscrie copilul la şcoală”. În cazul în care locurile prevăzute în planul de şcolarizare se vor ocupa, însă şcoala va mai avea cereri de înscriere, conducerea unităţii va solicita Inspectoratului Şcolar Suceava o suplimentare a locurilor şi formarea unei noi clase.

 

„În lunile de vară deja ştim cum începem anul nou şcolar”

Locurile în clasa întâi nu sunt ocupate numai la Şcoala Generală nr.3. Directorii mai multor unităţi de învăţământ au declarat că părinţii, din precauţie, vin să-şi înscrie copilul la şcoală cu mult timp înainte.

„Fiecare are anumite preferinţe, un anume învăţător, şi pentru a fi sigur că prinde un loc în acea clasă, vine şi-şi înscrie copilul din timp. Aşa stau lucrurile din totdeauna”, a declarat un director de şcoală din municipiul Suceava. Acesta a mai spus că „avalanşa” de înscrieri se produce de obicei din luna ianuarie şi până în luna aprilie, mai.

„În lunile de vară deja ştim cum începem anul nou şcolar. Mai vin întârziaţii, însă foarte puţini, şi de obicei cei care se întorc din străinătate”, a mai spus directorul.

 

Avalanşă de înscrieri şi la grădiniţe

Nici în învăţământul preşcolar, locurile în grupele de copii, mai ales cele din grădiniţele cu program prelungit, nu duc lipsă de solicitări.

Şi la acest ciclu educaţional, înscrierile încep cu mult timp înainte de debutul anului şcolar.

Nu este o noutate, pentru că în fiecare an se întâmplă la fel. Numărul de locuri insuficient, în zonele urbane ale judeţului, în comparaţie cu cel al cererilor, face ca grădiniţele, îndeosebi cele cu program prelungit, să fie supraaglomerate, iar în unele situaţii, într-o grupă să fie înscrişi şi câte 40 de preşcolari.

La polul opus stau însă unele unităţi de învăţământ din zonele mai puţin populate ale judeţului, unde unele clase funcţionează sub efectivele minime de elevi admise.

În 20 de şcoli din judeţul Suceava funcţionează clase de elevi sub efectivul minim de şcolari admis de lege.

 

Maxim 20 de copii în clasă

Legea prevede că în învăţământul preşcolar numărul minim de copii necesar pentru funcţionarea unei clase este de 10 preşcolari, la cel mediu, de 15 înscrişi, iar numărul maxim admis este de 20 de copii. Clasele primare pot funcţiona cu aceleaşi efective ca şi cele preşcolare, cu precizarea că la acest nivel educaţional, numărul maxim de elevi admis într-o clasă este de 25 de înscrişi. 

O clasă gimnazială nu poate funcţiona cu mai puţin de 10 elevi şi cu mai mult de 30 de elevi, iar o clasă de liceu sau de arte şi meserii trebuie să aibă minim 15 elevi înscrişi şi maxim 30 de cursanţi.

 

20 de şcoli cu clase sub efectivul minim de elevi admis de lege

În ceea ce priveşte clasele care funcţionează sub efective la nivelul judeţului Suceava, 15 dintre acestea sunt de nivel gimnazial, două sunt clase liceale, una de arte şi meserii şi alte două clase sunt de nivel primar.

Inspectoratul Şcolar Suceava a întocmit, pe baza cererilor venite din şcoli, un proiect al planului de şcolarizare pentru anul viitor, proiect care urmează să fie supus aprobării la Ministerul Educaţiei. Planul de şcolarizare propus de IŞJ prevede înfiinţarea a 1878 de clase întâi în tot judeţul, în anul şcolar viitor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Locurile în clasa întâi, ocupate în proporţie de 80%.
 Vizualizări articol: 2072 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Locurile în clasa întâi, ocupate în proporţie de 80%5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei