Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Situaţie

Sucevenii păcăliţi de ghicitoare, păgubiţii care nu figurează în statistici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Sucevenii păcăliţi de femeile care se dau drept ghicitoare, cititoare în stele ori clarvăzătoare nu figurează în evidenţele Poliţiei ca păgubiţi. Poliţiştii spun că oamenii refuză să depună plângeri de ruşine şi din convingerea că nu-şi mai pot recupera banii, mai ales că de cele mai multe ori pot oferi foarte puţine date despre identitatea reală a celor care i-au păcălit.

 

După cum relatam în numărul de ieri al cotidianului nostru, o tânără în vârstă de 28 de ani dintr-o comună situată în zona Rădăuţi a ruinat afacerea familiei sale după ce, în interval de un an şi jumătate, a virat prin poştă, în contul unei femei din Buzău, peste 150.000 de euro.

A sperat că aceasta i-ar putea face bine tatăl, lovit grav în urma unui accident rutier, şi i-a trimis periodic sume foarte mari de bani. Cu aceşti bani femeia din Buzău „hrănea” spiritele care lucrau pentru omul bolnav, iar sumele necesare creşteau de la lună la lună. Când a realizat că individa în cauză, Luminiţa Constantin, e doar o escroacă, păgubita a încercat să-şi recupereze banii, însă nu a reuşit. La Poliţie nu are de gând să depună plângere, fiind convinsă că nu are cum să-şi recupereze imensa pagubă.        

La birourile de poliţie judiciară din judeţ nu există plângeri recente ale unor persoane care să reclame că au fost păcălite de individele care se dau drept femei cu puteri supranaturale, care le pot rezolva problemele ori le pot intui viitorul.

La Poliţia din Rădăuţi, pe lângă cazul tinerei de care am scris, mai există informaţii despre o altă victimă, înşelată de aceeaşi femeie cu aproximativ 500 de milioane de lei vechi, însă nu există nici o plângere scrisă. Şi poliţiştii de la Suceava au avut cunoştinţă la un moment dat de un caz asemănător, însă tot fără a fi concretizat în vreo plângere.

 

Explicaţiile psihologului

Psihologul sucevean Dacian Tudose ne-a explicat cum se poate ajunge ca un om integru, uneori chiar şi cu nivel de instruire ridicat, să pice în plasa unei astfel de escroace.

„Încă mai auzim despre asemenea cazuri pentru că mulţi dintre noi au rămas tributari superstiţiilor şi convingerilor oculte. Mecanismul este destul de simplu: dacă omul nu găseşte resurse pentru a depăşi criza prin care trece atunci se agaţă de o himeră, conştient însă că raţional nu are şanse de reuşită. Din păcate, de acest mecanism se folosesc ‘prestatorii’  de asemenea servicii oculte”, a explicat psihologul.

Dacă psihologul sau psihiatrul, explică Dacian Tudose, îl ajută pe pacient să-şi identifice singur resursele pentru a-şi putea rezolva problemele, practicanţii ocultismului promit că îl vor ajuta apelând la soluţii externe, care nu depind de puterea sa.

Cu referire directă la cazul tinerei care a plătit peste 150.000 de euro unei ghicitoare în speranţa că îi va face bine tatăl, psihologul arată că atunci când medicul spune că nu se poate face nimic, omul poate cădea în plasa unei astfel de individe, care dă garanţii că ea poate schimba lucrurile, prin puterile pe care le are.

„Dacă, din întâmplare, problema individului se rezolvă, furnizorul de asemenea servicii va spune că meritul este al lui. Dacă nu, va invoca faptul că forţele adverse au fost mai puternice decât puterea sa. Practic, este o înşelătorie pe faţă”, a explicat Dacian Tudose.

 

Implicare iniţială fără bani, pentru acapararea încrederii    

Femeile care încearcă să înşele persoanele aflate în dificultate îşi atrag cel mai adesea victimele prin intermediul unor anunţuri, publicate în presă ori pe internet.

Cu mesaje în care anunţă că îşi oferă serviciile gratuit, ori cu false mulţumiri ale unor oameni care chipurile au fost ajutaţi de ele, reuşesc să găsească victime.

Altele încearcă să-şi pună în practică „harul” chiar în stradă, agăţând oamenii prin parcuri. Atunci când simt că au în faţă o persoană vulnerabilă trec la o atitudine extrem de binevoitoare, fiind dispuse să îşi ofere serviciile fără a cere nimic în schimb. Asta până când simt că respectiva persoană a început să creadă în ele şi o pot manipula cum vor.

„Recomandăm oamenilor să evite contactele cu acest gen de persoane pentru a minimaliza riscul de victimizare. Cei care au devenit victime trebuie să ne sesizeze şi să depună plângeri, numai aşa poliţia putând să ia măsuri împotriva acestor practici de înşelătorie”, a precizat inspectorul Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii păcăliţi de ghicitoare, păgubiţii care nu figurează în statistici .
 Vizualizări articol: 1845 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Sucevenii păcăliţi de ghicitoare, păgubiţii care nu figurează în statistici5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei