Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 29 ian 2009 - Anul XIV, nr. 22 (4008)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Obama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Vă place Obama? Nu vă grăbiţi să răspundeţi; mai întâi să-i cunoaşteţi preferinţele, particularităţile, ciudăţeniile. Cel de al 44-lea preşedinte, primul de culoare în ţara Ku-klux-clan-ului, nu-i uşor de dibuit caracterologic, deşi, ici-acolo, îl trădează obişnuinţele şi deprinderile. La prima vedere, este tipul stas al americanului sportiv. Poartă numărul 45 la pantofi, are înălţimea ce i-a permis să se impună ca baschetbalist de temut, poreclit, în liceu, din pricina preciziei aruncărilor, „O’Bomber”, şi ridică greutăţi de 90 kg. De precizat că scrie, mănâncă şi aruncă la coş cu stânga, fiind cel de al şaselea preşedinte de după război stângaci. Silueta lui perfectă nu l-a ajutat să obţină privilegiul de a poza pentru un calendar al afro-americanilor: candidatura i-a respins-o… un juriu de femei. A anunţat că va amenaja un teren de baschet în grădina Casei Albe, ceea ce nu înseamnă că personalul şi turiştii îl vor vedea în chiloţei: cel mai ameninţat preşedinte american va bate mingea într-o incintă protejată anti-glonţ.

Cine-i vor fi partenerii – aici e aici. Cu siguranţă, dacă va vizita România, o să joace baschet cu Boc. În limba swahili, Obama înseamnă „cel binecuvântat”. Nu-i un nume prea frecvent, nici în Indonezia, unde a copilărit, cu atât mai puţin în USA. Preferinţele literare par a trăda un suflet copilăros, cu resurse de candoare şi ingenuitate: cartea cea mai iubită este Moby-Dick, de Melville, colecţionează reviste cu benzi desenate şi a citit toate cărţile din seria Harry Potter. Filmele preferate: „Casablanca” şi „Zbor deasupra unui cuib de cuci”.

Ceea ce nu prea se ştie, cel puţin la noi: nu-i doar cititor, ci şi autor de literatură! În 2006 a câştigat chiar premiul Grammy pentru versiunea audio a cărţii autobiografice „Dreams from my Father”. Reeditarea de anul trecut i-a adus nu mai puţin de 4,2 milioane de dolari. Să vedeţi ce-o să fie la ediţia a III-a! În adolescenţă, ca mai tot americanul, a consumat marijuana şi cocaină. Acum, le detestă. Greu de ghicit dacă poate fi încadrat în categoria zgârciţilor, ori în aceea a prea slobozilor la pungă. A apreciat că maşina lui, Crysler 300, este prea costisitoare, consumând  benzină în exces şi a schimbat-o cu un modest Ford Escape, dar în fiecare săptămână plăteşte 21 de dolari frizerului Zariff, să-i refrişeze tunsoarea, şi poartă costume Schaffner, a 1500 $ bucata.

De la 6 la 10 ani a locuit în Indonezia şi-şi aminteşte că a trebuit să mănânce carne de câine, de şarpe şi greeri prăjiţi. Nu suportă nici să vadă îngheţata, fiindcă, în adolescenţă, a lucrat într-un magazin de îngheţată din lanţul Baskin-Robbins şi… îi ajunge. Pare deosebit de pudic: la o petrecere a burlacilor, în Anglia, a părăsit sala când şi-a început evoluţia o stripteuză. Este religios (poartă totdeauna cu el o statuetă a Fecioarei Maria) şi superstiţios: nu se desparte niciodată de o brăţară ce a aparţinut unui soldat american în Irak, convins fiind că-i poartă noroc. De care a avut parte… cu carul. Bea foarte rar alcool, iar cafea, deloc. Porecle: serviciile secrete l-au botezat „Renegatul” (de ce oare?), iar bunica îl alinta spunându-i „Bear” (Ursul).

Iată şi un set mai larg de informaţii disparate, fiecare în parte şi toate la un loc putând oferi sugestii pentru răspunsul la întrebarea „cine-i Obama?” Artistul preferat: Picasso. Îi place să joace scrabble şi poker. Şi-ar fi dorit să devină arhitect. Utilizează un lap-top Apple Mac. Găteşte singur sosuri chilli. Păstrează deasupra patului o pereche de mănuşi cu autograful boxerului Muhammad Ali. Gustarea favorită: ciocolata cu alune. Vorbeşte spaniola. Bea zilnic ceai din fructe de pădure. N-a izbutit să se lase de fumat, deşi i-a promis soţiei… Una peste alta, un om cam ca toţi oamenii. A izbutit ceea ce puţini credeau că va fi vreodată cu putinţă, demonstrând că, într-adevăr, America este patria democraţiei şi ţara tuturor posibilităţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Obama.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 16 voturi
Obama4.8516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei