Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 oct 2008 - Anul XIII, nr. 246 (3927)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat

Duminică, 19 Octombrie 2008 (16:31:46)
Medicul ar trebui declarare unde lucrează în sistemul public şi în cel privat pentru a putea monitoriza şi înlătura abuzurile, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), ca răspuns la intenţia MSP de a -i obliga pe doctori să alegă între reţeaua publică şi cea particulară.

Preşedintele CMR, profesor doctor Vasile Astaratoae, susţine că, în prezent, este inoportun a-i pune pe medici să aleagă între sistemul public şi cel privat.

"Vom putea relua discuţia în momentul în care numărul de medici va fi suficient, iar veniturile lor le vor permite să lucreze într-un singur loc. În prezent, dacă ar fi aplicată o astfel de strategie nu ar face decât să crească plăţile informale, dar şi să închidă unele spitale. În prezent, mult mai util ar fi declaraţia de interese, în care medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în sistem privat, pentru a se putea monitoriza şi înlătura abuzurile", a declarat prof. Astarastoae, citat într-un comunicat de presă al CMR.

În acelaşi document, CMR a transmis amendamentele organizaţiei profesionale referitor la proiectul pentru aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale.

Potrivit documentului, Colegiul Medicilor din România a trimis Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) o serie de amendamente referitor la proiectul de modificare a ordinului comun al celor două isntituţii pentru aprobarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a comisiei naţionale, a subcomisiilor naţionale şi comisiilor de evaluare a furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare, a standardelor de evaluare, precum şi a normelor metodologice pentru evaluarea furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale, de medicamente şi materiale sanitare.

Astfel, primul amendament al CMR solicită micşorarea cuantumului taxei de evaluare a unităţior medicale, în prezent taxa fiind mult prea mare în raport cu natura serviciului şi durata acestuia.

"În opinia noastră, această taxă ar trebui să aibă un cuantum mult mai mic, până la zece la sută din valorile prevăzute în proiectul de modificare. Pentru aceasta, avem în vedere faptul că evaluarea unui cabinet medical nu ar putea dura mai mult de o oră, iar a unei alte unităţi medicale, inclusiv a unui spital, mai mult de o zi. Depăşirea acestor durate ar avea, în mod evident, un caracter perturbator al activităţii din unitatea medicală respectivă. De asemenea, nu trebuie omis nici faptul că veniturile acestor unităţi medicale provin majoritar din relaţia contractuală cu sistemul de asigurări sociale de sănătate şi că fac servicii preponderent pentru case de asigurări de sănătate, motiv pentru care aceste venituri sunt limitate, neexistând posibilitatea reală de a se negocia preţul serviciilor medicale furnizate. Mai mult decât atât, prevederile legii privind perceperea de taxe de la unităţile medicale care urmează să intre în contract pentru furnizarea de servicii medicale cu casele sunt incorecte deoarece ar fi normal ca beneficiarul, respectiv casele de asigurari direct interesat în evaluare să-şi asume şi taxele aferente procesului de evaluare", a declarat medicul Constantin Cârstea, vicepreşedintele CMR.

De asemenea, CMR a cerut să fie făcută precizarea faptului că evaluarea se face numai în cazul furnizorilor noi, nu şi pentru furnizorii care au fost evaluaţi.

"CMR ar trebui consultat în elaborarea criteriilor de evaluare a cabinetelor şi unităţilor medicale. Pentru asigurarea unui proces transparent, propunem ca la nivelul Comisiei Naţionale de Evaluare să existe, cu rol de observator, şi un reprezentat al Colegiului Medicilor din România", a adaugat Cârstea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat.
 Vizualizări articol: 499 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CMR: Medicul să facă cunoscut unde lucrează în sistem public şi în cel privat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei