Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 30 sep 2008 - Anul XIII, nr. 230 (3911)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună politic

Marţi, 30 Septembrie 2008 (15:54:25)
Decizia Parlamentului de a modifica procedura de numire a procurorilor şefi reprezintă, din punct de vedere politic, un demers inoportun, dar care poate fi discutat tehnic, a declarat, marţi, premierul Tăriceanu, la sfârşitul discuţiei de la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso.

"După părerea mea, politic nu era momentul - mai ales când acest mecanism (de Cooperare şi Verificare - n.r.) este în derulare - ca Parlamentul să introducă modificări legislative cu amendamente care să ridice anumite semne de întrebare. Din punct de vedere politic, este un demers hai să-i zicem inoportun", a spus Tăriceanu într-o conferinţă de presă susţinută la finalul întâlnirii cu preşedintele CE.

El a arătat totodată că, din punct de vedere tehnic, în statele europene există diferite formule de numire a procurorilor şefi, inclusiv de către ministrul Justiţiei, fără "un patent sau o formulă unică", şi a precizat că în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare se vorbeşte despre creşterea responsabilităţilor CSM.

"Ar fi o chestiune tehnică în care se poate interveni cu argumente pro şi contra. Din punct de vedere politic şi al Guvernului, însă, cred că această chestiune (decizia Parlamentului în cazul numirii procurorilor - n.r.) nu a fost oportună", a spus Tăriceanu.

El a precizat că, în pofida informaţiilor apărute în ultimele zile în presă, discuţia sa cu preşedintele Comisiei Europene s-a înscris în cadrul consultărilor periodice cu CE şi nu a avut un caracter special.

Senatul a modificat, în urmă cu aproximativ două săptămâni, Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, stabilind că procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Anterior, Legea 303/2004 prevedea că numirile acestor procurori se dispuneau de către preşedintele României, la propunerea Ministerului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful Guvernului s-a întâlnit, marţi, la sediul Comisiei Europene cu preşedintele CE, Jose Barroso, pentru discuţii privind reforma justiţiei, într-o întrevedere solicitată, conform Guvernului, de şeful Executivului pentru a fi abordate probleme legate de relaţia dintre România şi Uniunea Europeană.

Europarlamentarul PDL Nicolae Vlad Popa a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că premierul Călin Popescu Tăriceanu este "chemat la raport de către Comisia Europeană", în data de 2 octombrie, la invitaţia preşedintelui instituţiei, José Manuel Durão Barroso.

Reprezentantul PDL în Parlamentul European a arătat că subiectele care vor fi discutate de către şeful Executivului român la Bruxelles sunt situaţia Autorităţii Naţionale de Comunicaţii, lipsa descrierii complete a sistemului de gestionare a fondurilor UE, situaţia implementării reglementării privind numărul de urgenţă 112 şi schimbarea legislaţiei privind numirea şefului DNA.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru, a declarat însă agenţiei MEDIAFAX că primul-ministru este cel care a solicitat o întrevedere cu preşedintele Comisiei Europene, pentru a discuta probleme legate de relaţia României cu UE, precum şi în perspectiva Consiliului European de toamnă.

Din delegaţia premierului la Bruxelles au făcut parte ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună politic.
 Vizualizări articol: 563 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu la CE: Decizia Parlamentului de a schimba numirea procurorilor nu a fost oportună politic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei