Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2008 - Anul XIII, nr. 183 (3864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatul Liber RomâniaFilm îi cere lui Tăriceanu să-l suspende pe ministrul Adrian Iorgulescu

Miercuri, 6 August 2008 (14:08:59)


Sindicatul Liber RomâniaFilm îi cere premierului Tăriceanu, prin intermediul unei scrisori deschise, să-l suspende din funcţia de ministru al Culturii şi Cultelor pe Adrian Iorgulescu, pentru "faptele reprobabile" care se petrec sub "oblăduirea" lui.
  "Sindicatul Liber RomâniaFilm vă solicită suspendarea din funcţie a domnului ministru Adrian Iorgulescu pentru faptele reprobabile care se petrec sub oblăduirea dumnealui, cu atât mai mult cu cât împotriva domnului ministru al Culturii şi Cultelor s-au depus o mulţime de plângeri penale de care avem cunoştinţă", se arată în scrisoarea adresată premierului Tăriceanu şi semnată de Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului RomâniaFilm.

Principalul aspect sesizat de sindicalişti este că Mihail Ţintea nu a fost reintergrat pe postul de director general de către Consiliul de Administraţie al regiei, deşi în acest sens există o hotărâre judecătorească "definitivă" şi "irevocabilă".

"În data de 14 iulie 2008, domnul Mihail Ţintea, în baza hotărârii judecătoreşti mai sus amintite, şi-a ocupat funcţia de director general al regiei şi, ca preşedinte al Consiliului de Administraţie, a convocat de trei ori acest for deliberativ, însă membrii acestuia au refuzat, de fiecare dată, să se prezinte la şedinţă pentru a discuta problemele economice grave ale regiei. În schimb, în data de 30 iulie 2008, Consiliul de Administraţie al regiei a fost convocat la Ministerul Culturii şi Cultelor, sub îndrumarea secretarului de stat, domnul Demeter Andras, care s-a prezentat şi în calitate de membru al acestui consiliu (?!) şi a hotărât să îl suspende pe dl Mihail Ţintea din postul de director general al regiei, ignorând hotărârea judecătorească, definitivă şi irevocabilă, învestită cu titlu executoriu", se mai arată în scrisoare.

Sindicatul atrage atenţia că CA al RADEF a decis ca directorul general interimar al regiei să fie, în următoarele trei luni, Maxim Meca, directorul general al regiei numit prin concurs de MCC, după destituirea lui Mihail Ţintea din această funcţie.

Potrivit sindicaliştilor, CA nu a ţinut cont de faptul că împotriva lui Meca "s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 277 şi art. 278 din Legea nr. 53/2003 (dosar 6595/8/2008)". De asemenea, împotriva lui Maxim Meca, sindicatul a înaintat o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, prevăzută şi pedepsită de art. 246 Cod Penal (dosar nr. 1294/16.06.2008).

"Sindicatul Liber RomâniaFilm constată faptul că domnul Adrian Iorgulescu admite ca, prin Consiliul de Administraţie al regiei, aflat sub «îndrumarea» domnului secretar de stat Demeter Andras, să se încalce legea în mod flagrant, neţinându-se cont de o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, învestită cu titlu executoriu, referitoare la faptul că domnul Ţintea Mihail este directorul general, legal, al Regiei RomâniaFilm", se mai spune în scrisoarea Sindicatului.

Pe de altă parte, Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii şi Cultelor, a declarat pentru MEDIAFAX că decizia de suspendare a lui Mihail Ţintea din funcţia de director general al RADEF aparţine CA al regiei. "Este normal că Mihail Ţintea a fost suspendat din funcţia de director general al RADEF, pentru că este cercetat de Procuratură în două plângeri penale care îl privesc direct, una făcută de MCC, alta chiar de RADEF. Sindicatul şi domnul Ţintea se susţin reciproc în ideea de a spolia în continuare patrimoniul RADEF", a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Iorgulescu.

Totodată, Sindicatul a remis o scrisoare şi preşedintelui Comisiei pentru Cultură din Senat, Adrian Păunescu, prin care îi cer să intervină pentru "stoparea distrugerii regiei RomâniaFilm" şi "pentru păstrarea patrimoniului naţional cinematografic al României".

Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale MCC, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei.

Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, pe 14 iunie 2007.

Potrivit sentinţei Tribunalului Bucureşti din 28 ianuarie 2008, lui Mihail Ţintea i s-a admis contestaţia, instanţa anulând astfel decizia nr. 78/31.05.2007, prin care acesta a fost destituit din funcţia de director general al RADEF.

Tribunalul Bucureşti a mai dispus "reintegrarea" acestuia în funcţia de director general al RADEF şi a obligat RomâniaFilm să-i plătească drepturile salariale corespunzătoare perioadei în care a fost destituit, "majorate şi actualizate", şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la concediere şi până îşi va relua funcţia.

Sentinţa Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care a respins, însă, recursul ca nefondat, printr-o decizie irevocabilă, din data de 16 iunie.

Totuşi, miercurea trecută, Mihail Ţintea a fost suspendat din funcţia de director general de către Consiliul de Administraţie al regiei aflat în subordinea Ministerului Culturii. "Consiliul de Administraţie a luat act de reintegrarea forţată a domnului Mihail Ţintea în funcţia de director general al regiei, în baza procesului-verbal de executare silită, încheiat de către executorul judecătoresc Dorina Gonţ şi înregistrat la RADEF RomâniaFilm, cu nr. 4391/14 iulie 2008. În urma reintegrării forţate a d-lui Mihail Ţintea, prin efectul legii a încetat contractul de muncă al directorul general în exerciţiu al RADEF RomâniaFilm, dl Maxim Meca, începând cu data de 30 iulie 2008", a transmis MCC printr-un comunicat.

Potrivit lui Demeter Andras, secretar de stat în MCC şi membru în CA al RADEF, deşi Ţintea a câştigat printr-o decizie irevocabilă procesul intentat împotriva CA al RADEF, Curtea de Apel Bucureşti hotărând că acesta trebuie repus în fruntea regiei, reintegrarea sa a fost forţată. "Executarea silită, la care a apelat domnul Ţintea, este un instrument folosit pentru intrarea în posesie a unor bunuri, nu a unor funcţii", a declarat, la momentul respectiv, Demeter Andras.

Demeter Andras a mai precizat că angajatorul (CA al RADEF) a depus împotriva lui Mihail Ţintea două plângeri penale la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru "infracţiuni legate de atribuţiile sale". În aceste condiţii, CA poate decide, potrivit legislaţiei în vigoare, suspendarea lui Ţintea din funcţie până la soluţionarea dosarelor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatul Liber RomâniaFilm îi cere lui Tăriceanu să-l suspende pe ministrul Adrian Iorgulescu .
 Vizualizări articol: 590 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatul Liber RomâniaFilm îi cere lui Tăriceanu să-l suspende pe ministrul Adrian Iorgulescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei