Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2008 - Anul XIII, nr. 183 (3864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Se caută soluţii pentru ajutorarea preoţilor cu venituri mici din spitale

Situaţia preoţilor de spital este diferită de a celor din biserici, întrucât veniturile lor sunt foarte mici, donaţiile reduse, iar statutul juridic al unităţilor în care lucrează limitează activitatea acestora, au fost câteva din concluziile lucrărilor Cercului Pastoral organizat luni.

Cele mai multe probleme sesizate de preoţii de spitale, luni, la prima întâlnire a membrilor Cercului Pastoral al preoţilor de spitale din Bucureşti, care a avut loc la Palatul Patriarhal, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sunt de ordin financiar, dar există şi unele legate de statutul juridic al fiecărui spaţiu în parte.

"Cred că problemele care astăzi s-au ivit pornind de la sensul teologic al suferinţei şi al vindecărilor pot să aducă o legătură nu numai în sprijinul bolnavilor, dar în spiritul coordonării preoţilor din Bucureşti, pentru că noi nu suntem inediţi şi aparte, facem parte din corpul clerical al Capitalei. În acest context, relaţia cu parohiile şi cu toţi ceilalţi poate fi mai bună'', a declarat, luni,   Tudorel Peiu, preot la biserica din curtea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu.

 

Bisericile de spital, fără cadru legal

Acesta a mai spus că una din problemele care trenează vizează lipsa unui statut juridic al locurilor de slujire din spitale.

"Chiar dacă au fost sfinţite peste 30 de biserici de spital, nu există un cadru care să acorde personalitate juridică acestor clădiri. După cum ştim, în statutul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) se specifică faptul că fiecare biserică în momentul sfinţirii ei devine bun patrimonial al BOR. În situaţia aceasta, nu s-a făcut un cadru legal pentru ca aceste lăcaşuri să poată obţine cadrul juridic. Ar fi normal să fie acordată personalitate juridică, iar lăcaşurile să funcţioneze fie ca paraclise, fie ca parohii'', a mai spus părintele Peiu.

Potrivit acestuia, lăcaşul din curtea Spitalului Grigore Alexandrescu ar putea primi la slujbă, pe lângă bolnavi şi familiile acestora, populaţia din câteva blocuri aflate în vecinătatea unităţii sanitare.

Această propunere este analizată de coordonatorul Cercului Pastoral, întrucât lăcaşele din spital nu pot avea, totuşi, statutul unei biserici. ''Nu pot fi făcute nunţi, botezuri în biserica din spital. Apoi, statutul acestor unităţi este diferit", a explicat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

 

Fiecare caz, analizat

"PF Daniel va analiza fiecare caz, întrucât există o complexitate a problemelor, mai ales că nu peste tot este soluţionată problema terenurilor pe care este construită biserica. Poate ar putea fi realizat un parteneriat cu primăriile. PF va încerca să adâncească fiecare problemă în parte a acestor spaţii'', a adăugat Stoica.

Preoţii de spital primesc bani din diverse surse. ''Unii iau de la Secretariatul de Stat pentru Culte, un ajutor social. Câţiva preoţi, cam 20, primesc bani de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), în baza unui protocol. O altă sursă sunt donaţiile. Oricum, preoţii de spital au cele mai mici venituri'', potrivit lui Stoica.

De aceea, PF Daniel va crea un fond de întrajutorare a acestor preoţi. Colecta va fi realizată prin redistribuirea unor fonduri de la parohiile mari sau din alte donaţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Se caută soluţii pentru ajutorarea preoţilor cu venituri mici din spitale.
 Vizualizări articol: 783 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Se caută soluţii pentru ajutorarea preoţilor cu venituri mici din spitale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bani si bani. trimis de
( 6 aug 2008, 17:21:32
Donatii si bani din diverse surse, voi numai la cersit va gaditi, voi si tiganii. Ce ar fi daca tot circul vostru ritualic s-ar desfasura ca o pasiune de timp liber si pentru un salariu sa munciti ca orice om normal? Nu credeti ca atrecut timpul perpetuei indobitociri?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei