Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şomerii români din străinătate pot primi indemnizaţia în România dacă vin să caute un loc de muncă

Marţi, 8 Iulie 2008 (14:57:33)

 Românii care au rămas fără loc de muncă într-o ţară membră UE pot primi în România, timp de trei luni, indemnizaţia de şomaj acordată în statul în care au lucrat ultima oară, dacă au lucrat acolo legal, a declarat, marţi în cadrul unui seminar, Anca Dan, expert în cadrul ANOFM.

  Potrivit Regulamentului CEE nr.1408/71 referitor la aplicarea regimurilor de securitate socială a salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor familiilor acestora care se deplasează în interiorul comunităţii, şomerii români care au lucrat legal într-un alt stat membru UE pot reveni în România pentru căutarea unui alt loc de muncă, după cel puţin patru săptămâni de la intrarea în şomaj.

În cazul în care aleg să se întoarcă acasă, pot beneficia în continuare de indemnizaţia de şomaj acordată în statul în care au lucrat ultima oară, aceasta fiind, de cele mai multe ori, mult mai mare decât indemnizaţia acordată în România.

Anca Dan, expert în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a explicat, marţi, la seminarul privind aspectele legate de exportabilitatea prestaţiilor familiale, organizat de Ministerul Muncii, că un muncitor necalificat care a rămas şomer în Spania sau Germania şi care decide să revină în România pentru a căuta un alt loc de muncă, primeşte în continuare indemnizaţia de şomaj timp de trei luni. Aceasta a precizat că indemnizaţia de şomaj în Spania ajunge la 500 - 600 de euro şi în Germania până la 1.200 de euro, în timp ce valoarea acordată de statul român este de aproximativ 100 de euro.

Pentru continuarea acordării indemnizaţiei de şomaj în România sau în orice alt stat membru UE, cei care au rămas fără loc de muncă trebuie să se prezinte, în termen de şapte zile de la primirea acceptului pentru a căuta un loc de muncă în altă parte, la Agenţia de ocuparea din ţara care urmează să-i acorde acest drept. Banii sunt acordaţi din fondul Agenţiei de ocupare din ţara în care cetăţeanul comunitar îşi caută un loc de muncă, urmând să fie rambursaţi ulterior de către instituţia similară din statul în care acesta a rămas şomer.

Anca Dan a precizat că, potrivit Regulamentului 1408, orice cetăţean comunitar poate beneficia de indemnizaţia de şomaj într-un alt stat decât cel în care a rămas fără loc de muncă, timp de trei luni. Dacă în această perioadă nu reuşeşte să se angajeze, este obligat să se întoarcă în statul unde a lucrat ultima dată.

Potrivit expertului de la ANOFM, numărul şomerilor români care aleg să plece într-un alt stat membru pentru a căuta un loc de muncă este foarte mic, din cauza faptului că şi cuantumul indemnizaţiei din România este redus comparativ cu alte ţări.

Regulamentul european se aplică salariaţilor sau lucrătorilor independenţi, membrilor familiilor salariaţilor şi lucrătorilor independenţi, apatrizilor şi refugiaţilor, funcţionarilor publici şi personalului asimilat acestei categorii.

De asemenea, documentul european se aplică tuturor legislaţiilor referitoare la ramurile de securitate socială care privesc prestaţiile în caz de boală şi maternitate, de invaliditate, pentru limită de vârstă, prestaţiile de urmaş, cele pentru accidente de muncă şi boală profesională, ajutoarele de deces, prestaţiile de şomaj şi cele familiale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şomerii români din străinătate pot primi indemnizaţia în România dacă vin să caute un loc de muncă .
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şomerii români din străinătate pot primi indemnizaţia în România dacă vin să caute un loc de muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei