Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Consiliul Concurenţei avizează Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori

Marţi, 8 Iulie 2008 (13:22:26)

Reprezentanţii Consiliului Concurenţei apreciază că, în condiţiile actuale de piaţă, Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizorii de alimente nu contravine legislaţiei din domeniul concurenţei, dar avertizează că aplicarea prevederilor nu trebuie să conducă la o "transparenţă excesivă".

  "În condiţiile actuale de piaţă, Codul de Bune Practici pentru comerţul cu produse agroalimentare nu contravine în mod expres legislaţiei în domeniul concurenţei", se arată într-un comunicat al instituţiei, care a avizat documentul respectiv.

Consiliul avertizează însă că va continua să monitorizeze sectorul, inclusiv felul în care este aplicat Codul de Bune Practici, şi că va interveni în cazul în care legislaţia este încălcată.

"Prin formularea sa generală, această declaraţie de principii nu conţine clauze de natură să încalce legislatia în domeniul concurenţei. Cu toate acestea, în situaţia în care, prin aplicarea acestui Cod, s-ar ajunge ca agenţii economici semnatari să recurgă la înţelegeri sau practici anticoncurenţiale, Consiliul Concurenţei îşi rezervă dreptul de a interveni", a declarat, în comunicat, preşedintele Consiliului, Gheorghe Oprescu.

Instituţia atrage atenţia semnatarilor documentului că este esenţial ca aplicarea acestui Cod să nu conducă la dezvoltarea unei transparenţe excesive a relaţiilor comerciale dintre furnizori şi comercianţi.

"În anumite condiţii, schimbul de informaţii între firme concurente riscă să conducă la cunoaşterea reciprocă a strategiilor comerciale aplicate, ceea ce poate facilita un comportament identic al companiilor pe piaţă. Astfel, concurenţa s-ar putea diminua semnificativ, întrucât ar fi facilitată dezvoltarea de cooperări tacite între agenţii economici concurenţi, în sensul uniformizării practicilor comerciale şi, implicit, ale preţurilor practicate", se explică în comunicat.

Consilul arată că va sancţiona firmele care vor acţiona concertat.

"În cazul în care un sistem ce facilitează schimbul de informaţii este folosit de competitori pentru a implementa un comportament concertat, practica poate fi sancţionată din perspectiva regulilor naţionale sau comunitare de concurenţă. De altfel, Comisia Europeană şi instanţele comunitare au instrumentat o serie de carteluri care s-au bazat, printre altele, pe mecanisme ce facilitau schimbul de informaţii", se mai spune în comunicat.

Codul a fost semnat de reprezentanţii retailerlor şi furnizorilor săptămâna trecută.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consiliul Concurenţei avizează Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori .
 Vizualizări articol: 526 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Consiliul Concurenţei avizează Codul de Bune Practici semnat de retaileri şi furnizori0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei