Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Finanţele au respins în mai propunerea Transporturilor privind conversia în acţiuni a datoriilor CFR

Marţi, 8 Iulie 2008 (17:53:21)

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a respins, în luna mai, propunerile Ministerului Transporturilor privind stingerea datoriilor Companiei Naţionale de Căi Ferate - CFR SA către Electrica şi bugetul de stat prin conversia acestora în acţiuni sau prin alocarea unei sume de la fondul de rezervă.

  În scrisoarea de răspuns, Ministerul Economiei şi Finanţelor aminteşte că societatea de transport nu este inclusă în lista companiilor care trebuie privatizate, ceea ce înseamnă că acţiunile nu vor putea fi valorificate ulterior.

De asemenea, Finanţele au opinat că o majorare de capital nu ar fi benefică, în lipsa unui plan de redresare economică financiară a CFR, mai ales că este un proces lung, care presupune parcurgerea mai multor etape stabilite de cadrul legal în vigoare.

"În aceste condiţii, credem că se impune reanalizarea opţiunilor ce pot fi avute în vedere în acest caz, inclusiv o abordare cost/beneficiu, având în vedere că, în timp ce costul majorării de capital este considerabil, nu rezultă care sunt şi beneficiile acesteia", se spune în scrisoarea de răspuns semnată de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Ministerul Transporturilor cerea şi o suplimentare a bugetului propriu cu suma de 560 de milioane lei de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, tot cu scopul acoperirii datoriilor CFR către Electrica şi bugetul de stat. Finanţele au arătat că sumele prevăzute în fondul de rezervă sunt deja angajate pentru plata cheltuielilor aferente summit-ului NATO şi pentru desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare din acest an.

"Având în vedere presiunile cu care se confruntă bugetul, precum şi contextul macroeconomic, nu considerăm oportună promovarea proiectului de act normativ, mai ales că nu este însoţit de un plan de redresare economico-financiară", se mai spune în răspunsul MEF

Finanţele au punctat că planul de redresare financiară este foarte important, având în vedere că CFR se află, alături de alte companii, sub monitorizare pentru a se stabili dacă va fi încadrată în sectorul "administraţie publică", potrivit criteriilor Eurostat.

Unul dintre criterii de încadrare la categoria administraţie publică îl reprezintă raportul dintre vânzări şi costuri. Astfel, o companie de stat care nu-şi acoperă costurile în proporţie de cel puţin 50% din vânzări este considerată ca făcând parte din administraţia publică, iar situaţia financiară a acesteia este reflectată în execuţia bugetului consolodat. Orice pierdere a firmei se regăseşte ca deficit bugetar.

În prezent, MEF şi Ministerul Transporturilor pregătesc, împreună cu furnizorii de electricitate, de stat şi privaţi, eşalonarea datoriilor CFR la plata energiei, în valoare de un miliard de lei, pe o perioadă de un an.

"Există un document în draft (proiect, n.r.) asupra căruia lucrează juriştii. Este vorba de un acord între filialele de furnizare, Ministerul Economiei şi Finanţelor şi cel al Transporturilor, pentru reeşalonare (a datoriilor CFR, n.r.) pe 12 luni", au declarat, recent, pentru MEDIAFAX surse apropiate discuţiilor.

Datoriile totale ale CFR către furnizorii de energie, de stat şi privaţi, se ridică la un miliard de lei. Circa o treime din sumă, respectiv 309 milioane lei, este datorată companiei de stat Electrica.

Reprezentanţii distribuitorului şi furnizorului de energie Electrica au confimat existenţa discuţiilor privind eşalonarea datoriilor CFR, dar au afirmat că nu se aşteaptă ca problema să fie soluţionată în viitorul apropiat.

Potrivit legilaţiei în vigoare, CFR nu poate fi deconectat de la reţea şi nici nu îi poate fi reziliat contractul, fiind considerat consumator neîntreruptibil. Reprezentanţii Electrica afirmă că neplata datoriilor este un "abuz" al CFR.

Neplata obligaţiilor contractuale de către CFR poate duce la intrarea în criză de lichiditate a companiilor de furnizare a energiei, atât de stat, cât şi private, şi astfel alimentarea cu energie a clienţilor ar putea fi afectată, întrucât furnizorii pot ajunge în situaţia în care să nu mai poată plăti energia pe care trebuie să o cumpere de la producători sau de pe piaţă.

Anul trecut, CFR anunţa că va vinde unele terenuri pentru a-şi asigura fonduri de circa 300 milioane de lei cu care să plătească jumătate din datoriile de la acea dată către furnizorii de energie electrică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţele au respins în mai propunerea Transporturilor privind conversia în acţiuni a datoriilor CFR .
 Vizualizări articol: 475 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finanţele au respins în mai propunerea Transporturilor privind conversia în acţiuni a datoriilor CFR0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei