Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ex-senatorul Radu Pricop a învins al doilea cancer

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Numărul bolnavilor de cancer din judeţul Suceava creşte cu peste 1000 în fiecare an, arată statisticile realizate la cabinetul ambulator de oncologie medicală din judeţul Suceava. Predomină cancerele pulmonare, cele de prostată, de sân şi de col uterin. Unii dintre bolnavi cad în depresie la aflarea diagnosticului, dar mulţi dintre ei, printre care şi Radu Pricop, luptă cu boala şi reuşesc să o învingă. Diagnosticul precoce creşte şansele de tratament şi vindecare.

 

Cancerul face din ce în ce mai multe victime şi în judeţul Suceava, mai ales în cazul în care boala este descoperită în faze avansate, când medicii nu mai pot interveni decât pentru alinarea suferinţelor.

Anual, oncologii suceveni descoperă peste 1000 de noi cazuri de boală, conform medicului oncolog Doina Ganea Motan, de la Spitalul de Urgenţă Suceava.

Urmărind statistica pe ultimii trei ani, reiese că cea mai mare morbiditate (numărul de cazuri la 1000 de locuitori) este în zonele Rădăuţi şi Suceava.

De exemplu, în 2005 în zona Suceava se înregistrau 432 de cazuri la 1000 de locuitori, în zona Rădăuţi 267, în timp ce în zona Vatra Dornei doar 73, din totalul de 1.159. Cele mai multe cazuri erau de cancer pulmonar- 171, prostată 107, sân 143 şi col uterin 82.

În 2006, repartiţia se menţine, cu 537 de cazuri pe zona Suceava, 286 zona Rădăuţi şi 85 la Vatra Dornei, din 1.144. În 2007, din 1.263 de pacienţi luaţi în evidenţă, 1.150 au fost din zona Rădăuţi.

Explicaţia dată de medicul oncolog Doina Ganea Motan pentru această concentrare a cazurilor este aceea că, cel puţin pe zona Rădăuţi, se poate vorbi despre aşa numitul „cancer genetic”, mai ales pentru cancerul de sân şi de tub digestiv. Ea a amintit de o familie- mama şi doi fii, toţi trei diagnosticaţi cu cancer de colon.

 

„Am fumat cu plăcere 25 de ani, 3-4 pachete de ţigări pe zi”

Printre sucevenii care luptă cu succes cu boala se numără şi ex-senatorul Radu Pricop. În urmă cu doi ani, alarmat uşor că, deşi s-a lăsat de fumat, respiră dificil în continuare, a mers la un control medical. În 8 iulie 2006 a primit diagnosticul: cancer pulmonar. O tumoră de 8,5 cm în plămânul stâng, care trebuia extirpat.

„M-am dus cu curaj la operaţie, ştiam că altfel nu se poate. Am avut noroc de fiul meu, Radu, care a stat permanent lângă mine şi m-a încurajat. Mă gândeam la toate lucrurile pe care aş fi vrut să le mai văd sau pe care voiam să le mai fac. Până să mă îmbolnăvesc nu călcam prin spitale, cu arcanul trebuiau să mă ducă pentru o fişă medicală sau ceva în genul ăsta. Mie nu mi se putea întâmpla nimic. Am fumat de plăcere 25 de ani şi ajunsesem la 3-4 pachete de ţigări pe zi. Acum... am suferit transformări uriaşe într-un timp foarte scurt”, povesteşte Radu Pricop.

Îşi aminteşte cu neplăcere de cele 6 luni în care a făcut citostatice ca fiind de departe cea mai urâtă perioadă din viaţa sa, de nopţile lungi chinuite de insomnii şi de reacţia unora, pe care îi considera prieteni, la aflarea veştii că este bolnav şi că, aşa cum spune el, „nu mai ştii dacă există ‘la anul’”.

După ce s-a obişnuit cu ideea că întreaga viaţă i s-a schimbat şi că trebuie să devină un vizitator constant al spitalului, în noiembrie 2007, la un control medical de rutină, dr. Ganea- Motan i-a descoperit al doilea cancer, la prostată, în fază incipientă.

Nu s-a descurajat şi, în urmă cu câteva zile, a mers la Bucureşti pentru un tratament contra-cost, care în România se practică de mai puţin de 2 ani- brahiterapia, care constă în implantarea unor perle radioactive în prostată. Făcut în primele faze ale bolii, tratamentul are rezultate spectaculoase, duce la vindecare.

Medicul Ganea-Motan ne-a declarat că studiază posibilitatea ca acest tratament să se poată face şi la Suceava, deşi costul de 6000 de euro nu-l face accesibil tuturor bolnavilor.

 

„Acum apreciez mult mai mult fiecare zi”

Optimismul nu l-a părăsit şi de ieri s-a întors la serviciu, la Direcţia de Drumuri şi Poduri. Spune că are un tonus foarte bun şi munca l-a ajutat să treacă mai uşor peste handicapurile induse de boală. Acum recomandă tuturor să nu ocolească medicii şi testele medicale pentru că şi boli cumplite, precum cancerul, pot fi stăpânite dacă sunt diagnosticate din timp şi tratate.

„Îţi creşte inima când vezi că te recuperezi, că-ţi reiei viaţa şi, sincer vă spun, apreciez mult mai mult fiecare zi. Tot timpul mai există o şansă. Nu contrazic vracii şi tămăduitorii, cred că tratamentele naturiste nu fac rău, dar medicina e medicină. Spiritul face jumătate din tratament, iar restul doctorii cinstiţi, pe care îi interesează boala pe care o ai, nu punga. Eu am avut norocul ăsta şi cu doctorii din Suceava, cu dr. Ganea şi dr. Dobromir, şi la Bucureşti, cu profesorul Sinescu şi echipa lui de la Fundeni. Acum contează ca lumea din jur să te trateze firesc, nu ca pe un om bolnav”, a spus Radu Pricop.

Anul trecut, Spitalul de Urgenţă a beneficiat de o finanţare de 23,4 miliarde de lei vechi pe lună pentru medicaţia bolnavilor cu cancer, sumă la care se adaugă alta, cel puţin la fel de consistentă, pentru bolnavii trataţi în ambulator, care au medicaţie gratuită.

Ca exemplu, numai o doză dintr-un medicament recomandat intr-o anumită formă de leucemie costă 90 de milioane de lei vechi.

Mai trebuie spus că soluţiile oferite de vraci sau vrăjitori pentru bolile canceroase nu pot avea nici un rezultat şi medicii recomandă pacienţilor să nu creadă în astfel de tratamente fanteziste.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ex-senatorul Radu Pricop a învins al doilea cancer.
 Vizualizări articol: 1663 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 10 voturi
Ex-senatorul Radu Pricop a învins al doilea cancer4.5510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   DOCTORII trimis de
( 8 iul 2008, 14:53:07
Pe dumneata te-au tratat bine doctorii pt.ca erai senator,aveai bani etc. dar de la mine doctorita Motan a luat o gramada de bani desi stia ca nu mai poate sa-i faca nimic sotului meu...
2.   Doamna doctor Motan trimis de
( 8 iul 2008, 15:12:32
Cu mai multi ani in urma,doamna doctor Motan mi-a tratat cu mult simt de raspundere tatal,desi stia ca nu am cum sa-i platesc.A facut din sectia oncologie un camin cald si primitor,cu lucruri aduse de acasa,pentru ca drumul fara intoarcere al celor de acolo sa fie mai neted.Multumesc,Doamna doctor.

Pentru Radu-sa fii tare,ne rugam pentru tine.
3.   Cunostinte trimis de
( 8 iul 2008, 15:23:47
Multa sanatate, domnule senator. Suntem multi cei care va sustinem si dorim sa faceti sanatos.
4.   TOT INAINTE !!! trimis de
( 8 iul 2008, 17:03:41
Radu, trebuie sa mergem inainte, cu acelasi tonus si pofta de viata!

Cred ca n-ar strica o campanie(NU electorala), cu unii ca noi, care am reusit sa trecem cumpana psihologica, si sa demonstram ca DACA VREI, poti sa invingi chiar si CANCERUL!!!
4.1  RE: TOT INAINTE !!! trimis de
( 8 iul 2008, 17:08:57
Aveti perfecta dreptate. Sa fiti tari si sa nu cedati.
5.   Cancerul invins trimis de
( 8 iul 2008, 17:48:52
Bravo radu pricop sa lupti pentru viata ta ca meriti sa o traiesti

6.   Ziarist de doi bani trimis de
( 8 iul 2008, 22:53:32
Domnule ziarist atunci cand scrii ceva trebuie sa te si documentezi. eu unul ma indoiesc de ceea ce scrii dumneata. Dupa calculele mele jumate din pupulatia judetului sta sa moara sau are cancer. Scuze nu dupa calculele mele ci dupa articolul dumitale. Cum pot fi 432 de cazuri la mia de locuitori? Poate la 10.000 de locuitori desi si aceasta cifra cred ca e mare. Daca e asa cum scrii dumneata in ziar ar insemna ca numai in orasul Radauti sa fie circa 12.000 de bolnavi de cancer. Mai analizeaza cand scrii domnule.
7.   Mai Priciop Dumnezeu e sus si vede trimis de
( 9 iul 2008, 01:31:15
ti a dat Dumnezeu ce i ai dorit la altii, nesimtitule ti ai batut joc de oamenii, cine esti tu Pricop un comunist, membru de vaza al partidului comunist roman, spune la toti ca esti finul lui Bobu, comunistul acela, vezi asa e ai divortat, ai avut cancer, si inca o sa mai vina si altele , ai sa vezi tine minte, Dumnezeu e sus si a vazut magariile care le ai facut
7.1  RE: Mai Priciop Dumnezeu e sus si vede trimis de
(10 iul 2008, 03:16:43


Vorbesti de Dumnezeu ?

Rostesti numele Dumnului si din bot iti curg bale de ura. O sa ti se dea ceea ce meriti. Cancerul te asteapta, lucreaza de pe acum in tine...
8.   Mii de multumiri trimis de
( 9 iul 2008, 09:29:58
Multumesc pe aceasta cale doamnei doctor Sava pentru tratament si intelegere.DOAMNA DOCTOR munceste foarte mult si are rezultate foarte bune.Ar trebui sa apreciem si numarul foarte mare de bolnavi pe care -i trateaza.
9.   Interesant trimis de
( 9 iul 2008, 10:10:55
Mai CITITOR tu ai dreptate in ceea ce spui doar pe jumatate ! Personajul de care vorbesti nu a fost un membru de vaza al partidului comunist roman ci un profitor al pozitiei mamei sale in partid ! Functia de senator ocupata de acesta probabil ca a fost obtinuta in urma unui "concurs" si datorita "calitatii" acestuia ! Autorul articolului trebuia sa-si intituleze mai bine articolul in " Cancerul a dat iama si in profitorii vechi si noi de pe urma comunismului ".
9.1  RE: Interesant trimis de
(10 iul 2008, 03:27:38
Securistule, n-ai reusit sa ajungi unde ai incercat, pe vremuri, pupind dosurile celor mari si-acum mori de grija fostilor tai tovarasi. Daca ai atit de multe de spus, fa-o pe fata, cu nume si semnatura, nu mai da... note informative!
10.   COMPLETARE trimis de
( 9 iul 2008, 17:14:57
DOMNULE NARCIS,scuza calculele lui Dana Humoreanu ca nu-i jurnalista ci.....medic veterinar.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei