Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Muncii a deschis încă 18 linii de finanţare de proiecte prin Fondul Social European

Marţi, 8 Iulie 2008 (17:51:11)

 Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) a lansat, marţi, încă 18 linii de finanţare pentru proiecte strategice, în valoare totală de 472 de milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, finanţat prin Fondul Social European.

  Cele 18 linii de finanţare vor fi deschise până în 12 septembrie, dată până la care vor putea fi depuse proiectele.

Ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru, a declarat că fiecare linie de finanţare are o paletă largă de opţiuni şi a făcut apel la toţi cei interesaţi să depună proiecte să identifice temele cele mai bune, astfel încât ele să fie adecvate pieţei muncii.

Prima linie, "Educaţie mai bună pentru toţi", promovează proiectele care urmăresc îmbunătăţirea sistemului de învăţământ preuniversitar şi alocat un buget de 110.000.000 de lei, iar cea de-a doua, "Universitate pentru viitor", proiecte pentru îmbunătăţire a accesului şi oportunităţilor de învăţare în învăţământul superior, la nivelul ciclurilor de studii de licenţă şi masterat (74.000.000 de lei).

Prin cea de-a treia linie de finanţare, „Profesionişti în educaţie şi formare”, sunt promovate proiecte care urmăresc creşterea competitivităţii resurselor umane din educaţie şi formare profesională iniţială şi continuă şi îmbunătăţirea oportunităţilor de carieră (110.000.000 lei), linia "Calificări europene" promovează dezvoltarea şi implementarea Cadrului Naţional al Calificărilor şi asigurarea calităţii, dezvoltarea mecanismelor de validare a învăţării anterioare (110.000.000 de lei), iar prin linia „Burse doctorale” sunt promovate proiecte destinate îmbunătăţirii formării iniţiale a cercetătorilor în programul doctoral – al treilea ciclu al învăţământului superior (44.000.000 de lei).

Linia „Învaţă o meserie!” promovează proiecte care urmăresc facilitarea inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor de învăţământ preuniversitar şi superior. Astfel, vor fi finanţate activităţi de învăţare la locul de muncă (stagii de pregătire practică a elevilor şi studenţilor la un potenţial angajator), servicii de consiliere şi orientare profesională a elevilor şi a studenţilor, campanii de informare cu privire la oportunităţile de facilitare a tranziţiei de la statutul de elev sau student la acela de angajat, suma alocată în acest sens fiind de 45.000.000 de lei.

Prin linia de finanţare „A doua şansă în educaţie”, pentru care au fost alocaţi 110.000.000 de lei, sunt promovate proiecte care urmăresc dezvoltarea şi implementarea de instrumente şi soluţii pentru prevenirea şi combaterea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii şi asigurarea condiţiilor necesare pentru furnizarea competenţelor şi abilităţilor de bază pentru toate categoriile de persoane expuse acestui risc.

„Calificarea – o şansă pentru viitor!" este o altă linie de proiecte strategice lansată marţi, prin care sunt finanţate programe de formare profesională continuă (FPC) pentru angajaţi în vederea calificării sau a recalificării (150.000.000 de lei), în timp ce linia „Competenţe pentru competitivitate” promovează proiecte care urmăresc furnizarea programelor de formare profesională specializate, care să asigure cunoştinţele şi competenţele specifice în raport cu schimbările şi evoluţiile economice actuale (111.000.000 de lei).

Prin cerea de proiecte „Acţionăm împreună” sunt promovate proiecte care urmăresc îmbunătăţirea capacităţii partenerilor sociali şi a organizaţiilor societăţii civile în vederea dezvoltării şi promovării iniţiativelor comune în domeniile ocupării şi incluziunii sociale, elaborarea planurilor de acţiune pentru încurajarea şi dezvoltarea parteneriatelor, campanii de conştientizare şi sprijin pentru parteneriatele sociale şi locale în vederea transformării muncii nedeclarate în ocupare formală.

De asemenea, în cadrul acestei cereri de propuneri de proiecte este promovată înfiinţarea Secretariatului Tehnic Permanent al Pactului Regional pentru Ocupare şi Incluziune Socială în Regiunea Centru, suma alocată fiind de 89.432. 761 de lei.

Prin „Calitate în serviciile de ocupare” sunt promovate proiecte care urmăresc modernizarea şi reorganizarea Serviciului Public de Ocupare din România şiîmbunătăţirea şi asigurarea calităţii serviciilor de ocupare furnizate persoanelor în căutarea unui loc de muncă (111.351.222 de lei), în timp ce linia „Profesionişti în piaţa muncii" promovează proiecte care urmăresc îmbunătăţirea sistemului de formare profesională a personalului Serviciului Public de Ocupare (56.435.102 lei), iar „Integrare pe piaţa muncii” promovează proiecte care urmăresc reducerea şomajului de lungă durată, măsuri pentru o mai bună corelare între aptitudinile individuale, educaţie şi potenţialul de muncă şi oportunităţile de pe piaţa muncii, dezvoltarea şi implementarea unor măsuri şi acţiuni transnaţionale pentru promovarea mobilităţii ocupaţionale şi geografice (111.000.000 de lei).

„Mediul rural – oportunităţi de ocupare” promovează proiecte care urmăresc dezvoltarea programelor integrate pentru formare, ocupare şi alte măsuri de sprijin pentru populaţia din zonele rurale (166.500.000 de lei), iar „Pentru o viaţă mai bună” (166.500.000 de lei), proiecte care urmăresc dezvoltarea mecanismelor şi instrumentelor necesare pentru implementarea integrală a conceptului de economie socială, promovarea capacităţii de a ocupa un loc de muncă şi adaptabilităţii persoanelor slab calificate, persoanelor cu dizabilităţi şi persoanelor supuse riscului de excluziune socială.

O altă cerere de propuneri de proiecte, „Împreună pe piaţa muncii", se referă la proiecte care urmăresc facilitarea accesului pe piaţa muncii a grupurilor vulnerabile (54.474.498 lei), în timp ce „Şanse egale şi respect” (46.855.099 de lei) se referă la proiecte care urmăresc consolidarea principiului accesului egal pentru toţi pe piaţa muncii, iar „Parteneriat transnaţional” (79.776.988 lei), la proiecte care urmăresc dezvoltarea unei pieţe a muncii mai permisivă, flexibilă şi inclusivă, sprijinirea iniţiativelor transnaţionale şi a parteneriatelor la nivel european.

Licitaţia deschisă marţi este cea de-a treia iniţiată de MMFES. În luna februarie au fost deschise primele 16 linii, în valoare de 451 milioane de euro, fiind selectate 303 proiecte, iar în luna aprilie au fost deschise alte 38 de linii, finanţarea alocată fiind de 314 milioane de euro.

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 a fost elaborat sub coordonarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse (MMFES) şi stabileşte principalele direcţii de dezvoltare a capitalului uman prin finanţarea de acţiuni care au în vedere formarea profesională iniţială şi continuă, modernizarea ofertelor din educaţie, promovarea ocupării forţei de muncă, adaptarea ofertei educaţionale la cerinţele pieţei muncii, atragerea unui număr cât mai mare de persoane pe piaţa muncii, oportunităţilor egale pe piaţa muncii şi a incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.

Banii pentru acest program provin de la Fondul Social European (FSE), instrumentul principal prin care Uniunea Europeană finanţează obiectivele strategice ale politicii de ocupare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Muncii a deschis încă 18 linii de finanţare de proiecte prin Fondul Social European .
 Vizualizări articol: 414 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Muncii a deschis încă 18 linii de finanţare de proiecte prin Fondul Social European0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei