Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cartel Alfa: Incompetenţa guvernanţilor a dus la ratarea ţintei de inflaţie

Marţi, 8 Iulie 2008 (19:07:54)

Incompetenţa guvernanţilor şi incapacitatea acestora de a înţelege şi aplica mecanismele economice a dus la ratarea ţintei de inflaţie, susţine CNS Cartel Alfa, după ce ministrul Economiei a respins, luni, solicitarea sindicatelor pentru creşterea salariului minim, din cauza ratării acestei ţinte.
  Reprezentanţii CNS Cartel Alfa spun, într-un comunicat de marţi, că nu înteleg de ce aşteaptă ministrul Economiei, Varujan Vosganian, un protocol din partea patronatelor şi sindicatelor, întrucât acesta ar conţine ceea ce este deja afişat public de către Institutul Naţional de Statistică.

"Productivitatea muncii a crescut cu 17 la sută (aprilie 2008, raportat la aprilie 2007), iar pe primele patru luni ale anului curent a crescut cu 10,7 la sută, raportat la primele patru luni ale anului trecut. Practic, din acelaşi motiv – incompetenţa guvernanţilor şi incapacitatea acestora de a înţelege şi aplica mecanismele economice – a fost ratat al treilea indicator de performanţă, inflaţia. Altfel spus, în timp ce salariaţii şi-au făcut treaba, prin creşterea celor doi indicatori, productivitatea şi PIB-ul, guvernul nu şi-a făcut-o pe a sa", se arată în comunicat.

Cartel Alfa acuză Guvernul că în loc să aprobe mărirea salariului minim, pentru a compensa creşterile de preţuri pentru categoriile de salariaţi cel mai puternic afectate, le „penalizează”.

"Nu ni se pare corect ca salariaţii cei mai săraci să fie cei sacrificaţi datorită lipsei de responsabilitate şi incapacităţii Guvernului de a promova mecanismele necesare pentru a ţine rata inflaţiei în parametri. Nu mărirea salariului minim cu 40 de lei este generatoare de inflaţie", susţine Cartel Alfa.

Potrivit sindicaliştilor, recentele afirmaţii ale ministrului Economiei - care, imediat după ce a anunţat depăşirea cu 8 la sută a încasărilor la buget, a motivat refuzul de a mări salariul minim prin lipsa fondurilor – dau "adevărata măsură a unui guvern incompetent şi răuvoitor".

"Înţelegem că anumiţi miniştri au aptitudini poetice, însă, oricât de talentaţi în domenii artistice ar fi, faptul că un ministru nu cunoaşte legea nici după trei ani şi jumătate de guvernare este un lucru deosebit de grav. Mai mult decât atât, faptul că un ministru al economiei nu ştie să citească şi să interpreteze datele statistice publicate de Institutul Naţional de Statistică, este un lucru nu doar grav, ci extrem de jenant pentru guvernul pe care îl reprezintă", se mai arată în comunicat.

CNS Cartel Alfa atrage atenţia asupra faptului că urmările acestei atitudini a Guvernului faţă de angajamentele pe care şi le-a luat vor fi declanşarea unor conflicte de muncă şi ale unor acţiuni sindicale ample, ale căror consecinţe economice vor fi exclusiv în responsabilitatea executivului.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat, luni, că respinge solicitarea sindicatelor privind creşterea salariului minim pe economiei la 540 lei, deoarece nu au fost îndeplinite criteriile privind ţinta de inflaţie şi productivitatea muncii.

Premierul Tăriceanu a declarat la rândul său, săptămâna trecută, că majorarea salariului minim nu este oportună în acest moment şi ar reprezenta o decizie iresponabilă şi contraproductivă cu efecte inflaţioniste.

Şeful Guvernului a amintit că hotărârea de guvern de la sfârşitul anului trecut precizează clar că salariul minim poate fi majorat la 540 lei de la 1 iulie în funcţie de anumite condiţii, respectiv evoluţia creşterii economice, a productivităţii muncii şi a inflaţiei, şi a făcut apel către sindicate pentru a înţelege că politica salarială trebuie corelată cu indicatorii economici.

În urma declaraţiei premierului, liderii sindicali au anunţat că nu mai doresc majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei, ci la 600 de lei, începând cu 1 iulie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cartel Alfa: Incompetenţa guvernanţilor a dus la ratarea ţintei de inflaţie.
 Vizualizări articol: 912 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Cartel Alfa: Incompetenţa guvernanţilor a dus la ratarea ţintei de inflaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei