Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 8 iul 2008 - Anul XIII, nr. 158 (3839)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Sorin AVRAM

Sorin AVRAM


Minte sănătoasă în chioşc sănătos

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Acţiunea de urâţire a municipiului Suceava continuă în forţă. Invazia ţărănoilor mutaţi la oraş merge ca unsă. Unsă cu untură de porc de 150 de kilograme tăiat în curte la ei la ţară. Cei mai avuţi şi mai tupeişti dintre ţărănoi s-au făcut singuri, la apel de seară, investitori strategici. Investitorii ăştia care au lăsat ligheanul cu grăunţe din mână pentru a se face biznismeni la oraş derulează tot felul de afaceri fără de care Suceava nu ar putea trăi nici măcar o clipă.

În principal, biznisurile lor înseamnă vânzarea de bere la sticlă din plastic ţinută în bătaia soarelui, cornuleţe umplute cu rahat, bucăţele de salam gras învelite în foi de aluat pline cu „E”-uri, îngheţată făcută din amestecuri de prafuri de culoarea oului de raţă şi biscuiţi umpluţi cu cacao culeasă din grădina lui Ion.

În municipiul reşedinţă de judeţ, în special în jurul staţiilor de autobuz, există adevărate grămezi dezordonate de chioşcuri din cărămidă, din tablă şi, mai nou, din lemn.

În staţia de la „Areni”, de pildă, de câteva zile a răsărit o caşcarabetă din lemn furat cu faetonul din pădurile de uscături ale patriei. Chioşcul seamănă cu un foişor din pădurea adormită în care, iarna, pădurarii miloşi pun fân pentru căprioare. Moment poetic: Aşa cum căprioara bea apă din izvor, aşa-ţi urez eu ţie succes în viitor! Revenind, caşcarabeta arată şi ca, scuzaţi cacofonia, casa vrăjitoarei din Albă ca Zăpada şi cei 7 Pitici de circ. Dacă ar fi fost din turtă dulce, chioşcul chiar ar fi fost simpatic, însă acesta fiind făcut din nişte leaţuri bătute de ploi şi grindină acesta este efectiv o arătare oribilă.

Fiindcă duminica tot investitorul strategic se odihneşte, chioşcul era închis când am vrut să fac cunoştinţă cu el. De aceea nu ştiu dacă acolo se comercializează vată pe băţ, vată de tamponat rănile produse de contactul genunchiului cu solul, vată de sticlă pentru învelit ţevile de apă caldă sau vată cu care se căptuşesc hainele de iarnă comercializate în bazarul din Lunca Sucevei. Sau poate că prin geamul caşcarabetei se dau biscuiţi umpluţi cu floare de salcâm ori gogoşi cu dulceaţă de ferigă.

Oricum, trebuie să fie ceva de fiţe, fiindcă altfel ţărănoiul devenit investitor strategic n-ar fi primit spaţiu pentru chioşc chiar în buricul târgului. Abia aştept să-şi facă apariţia, tot în Areni, dar şi în celelalte staţii de autobuz, vânzătorii de brânză topită la cuptorul cu microunde, de prăjituri cu sâmburi de măr şi  de clătite cu dulceaţă de mărar. Fiţă de fiţă, nu alta!

Problema e că, nemaifiind locuri pentru chioşcuri, acestea vor trebui construite şi pe şosea. Foarte bine, fiindcă tot mâncând toate bunătăţurile de la toate chioşcurile va trebui neapărat să mergem pe jos, deoarece mersul cu maşina ne-ar transforma în nişte obezi.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Minte sănătoasă în chioşc sănătos.
 Vizualizări articol: 3001 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 9 voturi
Minte sănătoasă în chioşc sănătos3.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Iar va plingeti? trimis de
( 8 iul 2008, 11:58:34
Dar cine l-a aprobat? Nu taranoiul sef de la primarie - pe care l-ai cam sustinut in alegeri - dimpreuna cu taranoii din "consiliul local" (scris special cu litera mica). Nu va mai plingeti cei din presa, ca "faceti frumos" si va gudurati pe linga ei pentru o ciosvirta si aia aruncata in praful de pe ulita, ca nu va accepta la masa lor.

Asta s-a votat, asta avem, iar voi presarii nu sinteti decit "manipulatorii de serviciu permanent"
2.   Ai dreptate,dar.... trimis de
( 8 iul 2008, 12:33:23
....substantivul "taran"s-a transformat la tine in adjectiv.nu esti "fair"sorine si intre noi doi fie vorba cred ca daca ti-ai analiza "radacinile" in mod corect, ai ajunge la concluzia ca ai aceiasi origine.(nu maimuta ci "taranoi").cu stima.
2.1  RE: Ai dreptate,dar.... trimis de
( 9 iul 2008, 09:46:04
Una este sa locuiesti la tara si alta este sa fii taran!
3.   Excluzand trimis de
( 8 iul 2008, 12:48:43
Articolul, in general tinteste unul din factorii uratirii orasului, al aducerii acestuia la nivelul de targ prapadit, ca impresie imediata a turistului roman sau strain! Excluzand unele excese in tusarea imaginii acestui tip de comert, cred ca acest articol ar trebui sa trezeasca, macar acum, atentia edililor acestei resedinte de judet, faimoasa prin istoria sa. Cat de departe este Suceava ca aspect de Piatra Neamt, desi sunt la o aruncatura de bat, unul de altul! Mai e ceva: zilele orasului pun accent mai mult pe aspectul negustoresc decat pe cel cultural si artistic, care, astfel, devine un ambient al consumului de mici si bere, al distractiei vulgare si in nici un caz, pentru turistul avizat, nu contribuie la promovarea turistica a Sucevei! Intr-un oras ca acesta, spectacolele mari, de referinta, pot avea loc in alta parte decat printre fum de gratare si zoaie de bere, iar distractia cu dans si bautura poate fi organizata in alta parte!
4.   Suceava trimis de
( 8 iul 2008, 13:46:53
Va sustin Dle Avram, locuiesc de ceva timp in acest oras. Cred ca din tot judetul, de departe, Suceava este cel mai murdar, cel mai inestetic, cel mai dezordonat, imbecilizat, o adunatura de etnii, arhitectura cea mai urita, dintre toate orasele judetului. Am scris de atitea ori despre aceste chioscuri inestetice din centru, de pe strada principala , inclusiv cele cu flori, cu inghetata, cu forneti. Dle Avram, de curiozitate, veniti in fata usii, intrarea in Alimentara premier din fata Catedralei sa vedeti cum au instalat acea mini-cladire, cum sa-i spun, care adaposteste calatorii , sa vedeti cum au pus-o in mi9jlocul trecerii pietonilor cu toate ca in ambele parti era loc mai in spate. Nu mai poti trece ca pieton, lume in statie, lume care trece incolo si incoace, un om cu un carucior greu razbate, sau unul in cirje sau femeile cu carucioare cu copii mici. Este de haiul lumii, numai un prost, un analfabet complet, putea sa fixeze acel obiectiv .Asa prosti sunt bucovineni
5.   Tarziu stimabile SORIN trimis de
( 8 iul 2008, 14:01:31
Ne pare tare rau d-ule SORIN ca aveti dreptate, era bine sa nu aveti dar asa ati vrut, l-ati sustinut din toate puterile pe d-ul Lungu si nu numai d-tra. Acuma ce se mai poate face, sa ne comparam cu P NEAMT? Ce primar au ei, diferenta mare domnilor.Ne meritam soarta!!!
6.   Dezamagire trimis de
( 8 iul 2008, 19:20:48
Intamplator impartasesc de multe ori parerile dumneavoastra dar modul de abordare, vocabularul sarac dar/si trivial deseori , nu poate reprezenta nici categoria sociala careia apartineti , nici domeniului de activitate in care activati.

Discursul nu este elevat si nici elocvent , argumentul nu este cuvantul bine gandit,

iar respectul pentru auditoriu lipseste.Pacat !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei