Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 13 mai 2008 - Anul XIII, nr. 110 (3791)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Parlamentul interzice alimentele de tip fast-food în unităţile de învăţământ

Marţi, 13 Mai 2008 (13:45:21)

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că în incinta unităţilor de învăţământ de stat şi particular se interzice prepararea, comercializarea şi distribuirea alimentelor nerecomandate şcolarilor şi preşcolarilor.
  Propunerea legislativă, iniţiată de deputaţi din mai multe partide, se intitulează "proiect de lege pentru o alimentaţie sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar" şi a fost adoptată de deputaţi cu 186 voturi "pentru", niciun vot "împotrivă" şi 3 abţineri.

Potrivit actului normativ, Ministerul Sănătăţii va întocmi şi actualiza o listă a alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor, conform recomandărilor specialiştilor în nutriţie. Inspectoratele şcolare vor prelua această listă şi o vor comunica unităţilor de învăţământ.

Proiectul mai prevede că alimentele nerecomandate sunt cele care au un aport suplimentar de grăsimi, zahăr, sare, îndulcitori, aditivi alimentari şi au un efect dăunător sănătăţii.

Meniurile servite în cantinele unităţilor de învăţământ vor fi avizate de specialişti în nutriţie acreditaţi de Ministerul Sănătăţii.

Cei mai mulţi deputaţi au susţinut această iniţiativă legislativă. În opinia lor, comercializarea la chioşcurile din incinta unităţilor de învăţământ a alimentelor tip fast-food duce la îmbolnăvirea copiilor de diabet, obezitate şi boli cardio-vasculare.

Deputatul PDL Sorin Paveliu a apreciat că alimentele care au mai mult de 3 grame de grăsimi la suta de grame sunt toxice. El a propus şi interzicerea reclamei în şcoli la alimente de tip fast-food şi la răcoritoare, dar şi introducerea de avertismente pe astfel de alimente, la fel ca pe pachetele de ţigări.

Deputatul aparţinând minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a spus că nu este vorba despre îngrădirea unor libertăţi ale comerţului, ci despre stoparea obezităţii la tineri.

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a spus, în schimb, că este aberant să se spună cuiva ce şi cum să mănânce, iar deputatul Mircea Coşea a preciat că alimentele de tip fast-food sunt mai accesibile deoarece ele s-au ieftinit în ultimii ani, în timp ce alimentele sănătoase cum sunt laptele, mierea şi altele s-au scumpit cu 70%.

Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Parlamentul interzice alimentele de tip fast-food în unităţile de învăţământ.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Parlamentul interzice alimentele de tip fast-food în unităţile de învăţământ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pierdere de timp trimis de
(13 mai 2008, 20:14:39
Parlamentarii nostri nu mai au ce face .Era singura lege de care mai aveam nevoie,in rest totul este pus la punct.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei