Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2008 - Anul XIII, nr. 93 (3774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sumele colectate din taxa de poluare auto ar putea fi folosite şi la casarea autobuzelor poluante

Duminică, 20 Aprilie 2008 (13:58:55)

Sumele colectate din taxa de poluare auto, care va alimenta Fondul de Mediu, ar putea fi folosite şi pentru casarea autobuzelor poluante şi înnoirea parcului auto al transportului public, a afirmat, sâmbătă, premierul Călin Popescu Tăriceanu.
  El a arătat că o decizie în privinţa taxei de poluare auto ar urma să fie luată în şedinţa de luni a Guvernului.

"Avem o propunere pe care o analizăm şi luni va trebui să tranşăm asupra ei, şi anume ca din Fondul de Mediu să dăm bani sub forma unei prime de casare pentru reînnoirea parcului, inclusiv la vehiculele din zona transportului public. Această propunere mi se pare rezonabilă pentru că, într-adevăr, şi autobuzele care funcţionează în oraşe sunt foarte poluante şi trebuie schimbate", a spus Tăriceanu, la Realitatea TV

El s-a referit şi la afirmaţiile formulate de preşedintele Traian Băsescu, potrivit căruia taxa auto ar favoriza compania Citroen, arătând că astfel de acuzaţii sunt penibile şi ridicole.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu Tăriceanu au avut un schimb de replici, la finele lunii martie, la Automobile Craiova, cu prilejul ceremoniei prin care Ford a preluat pachetul majoritar de acţiuni, primul-ministru apreciind că prezenţa şefului statului demonstrează că acesta a înţeles importanta taxei auto, iar Băsescu replicând că Citroen "este puternic protejată".

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a mulţumit preşedintelui Traian Băsescu pentru că este prezent la ceremonia de preluare a Automobile Craiova de către Ford, apreciind că acesta a înţeles astfel, în final, că taxa auto este utilă şi nu reprezintă o ambiţie personală.

În replică, şeful statului i-a spus premierului că nu ştie cât de importantă este taxa auto şi cât de mult a ajutat acest lucru Ford, dar cu siguranţă Citroen a fost ajutată: "Nu ştiu cum a ajutat până acum taxa auto Ford, dar deocamdată Citroen este puternic protejată".

Preşedintele îi trimisese anterior premierului o scrisoare în care i-a cerut să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români.

În replică, Tăriceanu a afirmat atunci că Băsescu este în căutare de voturi ieftine şi nu a înţeles importanţa taxei auto, arătând că îi va solicita şefului statului să nu îi mai trimită scrisori, pe care oricum le vede la televizor.

Guvernul a discutat, la sfârşitul lunii martie, proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este propusă introducerea taxei de poluare auto, care să înlocuiască taxa de primă înmatriculare aflată în vigoare. Taxa de poluare auto este calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe.

După noua grilă, aplicabilă de la 1 iulie, taxa creşte pentru maşinile noi vândute în România, în timp ce valorile scad la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.

Statul va restitui diferenţa de taxă auto rezultată din suma plătită potrivit reglementărilor din Codul Fiscal şi noua taxă de poluare auto.

Proiectul a fost supus unei audieri publice înainte de a fi aprobat de Guvern sub forma unei ordonanţe de urgenţă, dezbatere în care fiecare cetăţean interesat a avut posiblitatea să îşi exprime punctul de vedere.

Participanţii la audierea publică pe tema taxei de poluare auto au recomandat Executivului, printre altele, eşalonarea plăţii taxei, corelarea cuantumului acesteia cu cel plătit de alţi poluatori şi extinderea bazei de impozitare şi pentru maşinile deja înmatriculate.

Guvernul nu este obligat să ţină cont de recomandările făcute de comisia de experţi a audierii publice pe tema taxei.

Premierul Tăriceanu a afirmat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că Executivul va susţine necesitatea aplicării taxei pe poluarea provenită de la autoturisme chiar dacă este o decizie nepopulară sau dacă va determina costuri electorale pentru Executiv ori PNL.

El a arătat că preferă să aibă o atitudine responsabilă, în loc să adopte o atitudine populistă în privinţa acestui subiect.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sumele colectate din taxa de poluare auto ar putea fi folosite şi la casarea autobuzelor poluante.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sumele colectate din taxa de poluare auto ar putea fi folosite şi la casarea autobuzelor poluante0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei