Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2008 - Anul XIII, nr. 93 (3774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse

Duminică, 20 Aprilie 2008 (14:13:17)

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, sâmbătă, la Târgu Mureş, că, în pofida acţiunilor distribuitorilor de medicamente, există posibilitatea ca preţurile medicamentelor să fie reduse, pentru că există modalităţi de ascundere a unor profituri în preţuri.
  Ministrul a spus că are informaţii legate de existenţa unor rezerve de preţ şi că pe baza acestora ar putea opta pentru schimbarea metodologiei de calcul al preţurilor medicamentelor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am mai multe informaţii că sunt o serie de rezerve de care până acum n-am ştiut. Încercăm să fundamentăm aceste informaţii şi dacă ele se vor adeveri, cum cred că se vor adeveri, atunci chiar vom face o reducere de preţuri la medicamente. Nu vă pot spune cât, când şi cum. Dar există o asemenea informaţie. Nu vorbim de stocuri de medicamente aici, vorbim de modalităţi de stabilire a preţurilor şi modalităţi de ascundere a unor profituri în preţuri. Şi acolo putem noi să intervenim ca autoritate publică, poate schimbând chiar metodologiile de calcul al preţurilor. E o metodologie veche, de mai mulţi ani, care după opinia mea ascunde foarte multe lucruri în favoarea importatorilor şi distribuitorilor", a declarat Nicolăescu.

El a susţinut că distribuitorii nu au argumente cu care să îl convingă că trebuie să majoreze preţurile la medicamente şi că, dacă aceştia vor încerca să provoace o criză, ministerul are şi "alte pârghii de control" a pieţei medicamentelor.

Eugen Nicolăescu a adăugat că, la nevoie, se va apela la compania de stat Unifarm, care este companie de import şi distribuţie.

Ministrul a susţinut că în varianta de calcul a preţurilor medicamentelor actuală, acceptată în 2002 de fostul ministru Daniela Bartoş, "sunt foarte multe rezerve de preţ ascunse".

"Depinde de cum se calculează preţul, de la ce porneşti. Porneşti de la un preţ de import pe care-l declară importatorul într-un anume fel, porneşti de la un preţ comparabil cu o ţară, două sau trei din Uniunea Europeană sau cu 12, porneşti de la preţ de catalog, porneşti de la preţ de producător, sunt multe variante de calcul. Doamna Bartoş în 2002 a acceptat o variantă, CIP-ul, adică preţul importatorului la intrarea în ţară. Eu cred că acolo sunt rezerve ascunse foarte multe. Acum de acolo am nişte informaţii că s-ar putea să găsim nişte rezerve. Recalculăm şi refacem informaţiile pe care le avem, să vedem: sunt rezerve, ce rezerve sunt şi cum le putem noi utiliza", a spus ministrul.

Nicolăescu a ţinut să sublinieze că în acţiunile sale nu este vorba despre "gâlceavă sau conflict cu distribuitorii", ci de interesul oamenilor, care trebuie să aibă acces la medicamente, şi despre utilizarea cât mai eficientă a fondurilor publice.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că preţurile medicamentelor rămân neschimbate, cel puţin până la 31 mai, potrivit legislaţiei, indiferent de presiunile pe care le vor exercita distribuitorii, precizând că este dispus ca, după Paşti, să înceapă negocierile cu reprezentanţii organizaţiilor de profil.

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) au anunţat că opresc, vineri, livrările către farmacii şi spitale în semn de protest faţă de refuzul ministrului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de cursul valutar.

Acţiunea de protest a celor două asociaţii va continua în alte două zile, în săptămâna 5-9 mai, apoi cu alte trei zile, în săptămâna următoare, până când Ministerul Sănătăţii va decide să reactualizeze preţurile la medicamente.

Distribuitorii au susţinut, într-o conferinţă de presă de miercuri, că sunt nevoiţi să recurgă la astfel de acţiuni întrucât autorităţile au ignorat solicitările lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse.
 Vizualizări articol: 600 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Preţurile medicamentelor ar putea chiar să fie reduse0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei