Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 apr 2008 - Anul XIII, nr. 93 (3774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Copiii mici mănâncă prea multe legume şi fructe, spun experţii

În societatea actuală, obsedată de un stil de viaţă cât mai sănătos, părinţii dezvoltă un sentiment de vină dacă nu oferă copiilor lor o dietă bogată în fibre provenite din fructe şi legume. Însă, în cazul copiilor mici, ce este prea mult chiar strică.

Specialiştii dieteticieni avertizează că o cantitate prea mare de fibre şi prea mică de grăsimi poate provoca o reducere a nivelului de vitamine din organism în cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Experţii spun că micuţii din această grupă de vârstă au necesităţi nutriţionale diferite faţă de copiii şcolari, pentru că organismul lor nu poate face faţă unor cantităţi mari de legume şi fructe.

 

Porţii prea mici.

Avertismentul medicilor britanici vine după ce au fost făcute publice rezultatele unui studiu efectuat în creşe şi grădiniţe: majoritatea porţiilor de mâncare servite copiilor erau prea mici. Doar 30% dintre instituţii furnizau mese care să conţină cantitatea potrivită de calorii.

Sarah Almond, dietetician pediatru, care a analizat rezultatele acestui studiu, a spus: „Ne aşteptam să descoperim că aceste instituţii servesc copiilor mese prea bogate în calorii, grăsimi saturate şi sare şi sărace în legume şi fructe”.

„Am descoperit, în schimb, că majoritatea creşelor au trecut în cealaltă extremă, oferind mese prea sărace în calorii, grăsimi saturate şi nesaturate şi prea bogate în legume şi fructe”, a adăugat aceasta.

 

Au nevoie de energie.

Copiii mici riscă astfel să sufere de deficienţe de dezvoltare, a concluzionat specialistul.

Almond, care este şi lector la Universitatea Brighton, a spus că micuţii cu vârsta sub cinci ani au nevoie de alimente care oferă energie multă, împărţite în mai multe mese mici, de-a lungul întregii zile.

O dietă prea bogată în fibre provenite din fructe şi legume poate inhiba capacitatea organismului de a absorbi alţi nutrienţi, inclusiv minerale importante, precum fierul,  esenţiale pentru creştere, dar şi pentru dezvoltarea sistemelor sangvin şi imunitar.

Fibrele oferă copiilor o senzaţie rapidă de saţietate, împiedicându-i să consume ulterior caloriile de care au nevoie pentru creştere.

 

Extrema cealaltă.

„Pentru că un număr semnificativ de copii stau la creşă 12 ore zilnic, hrana primită în aceste instituţii este foarte importantă”, a declarat Almond pentru cotidianul Observer. Spre deosebire de şcoli, în Marea Britanie nu există un set de reglementări în ceea ce priveşte hrana oferită în creşe şi grădiniţe.

Neil Leitch, de la Pre-School Learning Alliance, spune că aceste instituţii „se concentrează prea mult asupra mesajului de a se consuma cinci porţii de fructe şi legume zilnic”.

„Conţinutul nutriţional al meselor copiilor foarte mici constituie o chestiune ştiinţifică, iar creşele nu au cunoştinţe bogate despre caloriile vitale, grăsimi, carbohidraţi, zaharuri, proteine, vitamine şi minerale”, a adăugat acesta.

 

Alt studiu.

Un studiu separat, efectuat tot în Marea Britanie, indică faptul că mamele cumpără în prezent mai multe fructe şi legume şi cantităţi mai mici de ciocolată şi chipsuri pentru copiii lor.

Coşul de cumpărături conţinea cu aproape 10% mai multe alimente sănătoase la sfârşitul studiului, care a durat un an, şi cu aproape 5% mai puţine gustări bogate în zahăr şi grăsimi.

La studiu, realizat de compania de produse alimentare Crosse & Blackwell, au participat 500 de familii cu copii cu vârste sub 16 ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Copiii mici mănâncă prea multe legume şi fructe, spun experţii.
 Vizualizări articol: 1440 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Copiii mici mănâncă prea multe legume şi fructe, spun experţii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   FRUCTELE SI LEGUMELE trimis de
(19 apr 2008, 21:32:22
DAR ORI SPUNETI CA LA COPII LE TREBUIE FRUCTE SI LEGUME PENTRU NECESARUL ZILNIC DE VITAMINE,ORI CA SUNT UTILIZATE IN ECCES?

EU TOT N-AM INTELES!

DAR BINE!
1.1  RE: FRUCTELE SI LEGUMELE trimis de
(19 apr 2008, 21:49:49
doamna Gaby draga..o sg remarca la cele scrise de dumneata: EXCES...nu ecces..
2.   Mai avem trimis de
(21 apr 2008, 10:36:12
La noi vor mai trece vreo 10 ani pana vor ajunge copiii sa manance prea multe fructe si legume. Noi suntem inca in extrema cealalta fata de Marea Britanie. Cata vreme bebelusilor de 9-10 luni li se dau sarmale iar la camine meniul contine zilnic paine cu margarina si cornuri cu ciocolata... Totusi ar fi bine ca parintii setati pe alimentatie sanatoasa sa inteleaga ca toata cheia e echilibrul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei