Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Politicienii despre femeia în politică - de la bibelou la competitor cu armele bărbaţilor

Joi, 17 Aprilie 2008 (15:55:41)

Mai mulţi politicieni, o mare parte dintre ei femei, au fost prezenţi, joi, la reuniunea "Leader She. Soluţii creative de leadership pentru secolul XXI", în cadrul căreia au fost dezbătute aspecte privind rolul pe care îl joacă femeile în societate şi în politică.
  Liderul PSD Mircea Geoană, liderul PIN, Cozmin Guşă, liderul PC, Daniela Popa, social-democrata Rovana Plumb, Elena Udrea şi Sulfina Barbu, din partea PDL, liberala Norica Nicolai, dar şi fostul purtător de cuvânt de la Cotroceni, Adriana Săftoiu, în calitate de moderator al dezbaterii, au vorbit în cadrul simpozionului "Leader She. Soluţii creative de leadership pentru secolul XXI" despre modul în care trebuie să se implice şi să fie recunoscute femeile în societate şi politică, dar şi despre accesul lor la cele mai înalte foruri de decizie, în instituţii precum Preşedinţie, Guvern, Parlament.

Preşedintele PC, Daniela Popa, a arătat că "în toate domeniile de activitate, inclusiv în politică, o femeie trebuie să muncească de 10 ori mai mult pentru a i se recunoaşte meritele" şi a precizat că acest lucru nu trebuie privit ca pe un handicap, ci ca pe o provocare.

Referindu-se la implicarea femeilor în politică, Daniela Popa a arătat că există mai multe tipuri de implicare, unele de tip pozitiv iar altele negative.

"Una este să vii în faţa populaţiei cu un program, care să dea soluţii îndrăzneţe pentru rezolvarea unor probleme, şi alta este să ne mărginim la a face figuraţie, la a ne duce într-un parc ca să plantăm un copac sau să dăm un interviu în reviste mondene, pentru că aceste acţiuni se reduc la doar o ştire de a doua zi şi nu se transformă în capital politic", a spus Popa.

Aceeaşi idee a transmis-o şi liderul PSD Mircea Geoană, care s-a declarat împotriva "femeii bibelou în politică".

"Sunt complet împotriva tabloidizării prezenţei femeii în politică doar pentru că este frumuşică, decoltată şi apare la nu ştiu ce fel de ziar de scandal", a mai afirmat Geoană.

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, a arătat că, din păcate, în România femeile care se implică în politică sunt "tolerate în interiorul formaţiunilor, şi nu acceptate".

În replică, preşedintele Organizaţiei de femei a PDL, Sulfina Barbu, i-a răspuns lui Guşă că nu se simte deloc tolerată în partidul ei. "Spun lucrul acesta în condiţiile în care mi-a fost recunoscută competenţa, am fost nominalizată pe o funcţie şi de câte ori am fost cu colegi de-ai mei miniştri, nu m-am simţit tolerată. Din contră, am stat la masă ca un partener egal alături de ei", a adăugat ea.

O altă reprezentantă a PDL, secretarul executiv Elena Udrea, a declarat că, atunci când se vorbeşte despre prezenţa femeii în politică, toate discuţile se învârt în jurul discriminării.

"Sunt împotriva discriminării pozitive. Nu sunt de acord ca femeile să fie reprezentate într-un anume procent în politică. Nu ar trebui ca femeile să se bucure că li se cordă un procent de 30%, aşa cum se practică în democraţiile nordice, sau un procent paritar", a spus Elena Udrea, adăugând că, dacă femeile pretind să fie tratate egal şi apreciate corect în funcţie de competenţe, "nimeni nu are un drept în plus, cu atât mai mult femeile".

Referindu-se modul în care se face politică în România, Elena Udrea a precizat că atât bărbaţii, cât şi femeile trebuie să lupte în această "bătălie" cu aceleaşi arme.

"Oricât ne-am dori să fim menajate iar tratamentul pentru femei în politică să fie unul moderat, eu cred că trebuie să acceptăm că, atât timp cât considerăm că avem aceleaşi competenţe ca şi bărbaţii, trebuie să luptăm cu armele specifice lor", a spus Udrea.

"Nu trebuie să ne mulţumim la a face cozonaci de Paşti şi a-i duce în căminele de bătrâni sau a duce bomboane copiilor de 1 iunie, politica presupune altceva", a mai arătat secretarul executiv al PDL.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Politicienii despre femeia în politică - de la bibelou la competitor cu armele bărbaţilor.
 Vizualizări articol: 462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Politicienii despre femeia în politică - de la bibelou la competitor cu armele bărbaţilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei