Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele, indiferent de presiuni

Joi, 17 Aprilie 2008 (15:57:41)

Preţurile medicamentelor rămân neschimbate, cel puţin până la 31 mai, potrivit legislaţiei, indiferent de presiunile pe care le vor exercita distribuitorii, a declarat ministrul Sănătăţii, precizând că este dispus ca, după Paşte, să înceapă negocierile cu reprezentanţii organizaţiilor de profil.
  Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, într-o conferinţă de presă de joi, că a văzut toate titlurile din presă care anunţau că distribuitorii de medicamente vor sista, de vineri, livrările către spitale şi farmacii, şi a spus că propune şi el un titlu: "Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele".

Nicolăescu a explicat că Ministerul Sănătăţii este obligat să asigure accesul pacienţilor la tratamente şi implicit să menţină sau să diminueze preţurile medicamentelor.

"În consecinţă, în niciun caz nu voi accepta scumpirea nejustificată a medicamentelor, oricâtă presiune meditică s-ar exercita asupra noastră, celor din minister. Nu voi face niciun pas în această direcţie dacă nu vor fi elemente convingătoare. Distribuitorii de medicamente trebuie să înţelegă că nu vom ceda şantajului şi ameninţărilor'', a declarat Nicolăescu.

Ministrul a făcut şi un apel către cetăţeni, cerându-le să nu se lase manipulaţi de cei care lansează ideea că farmaciile şi spitalele nu vor mai avea medicamente.

"Este falsă această informaţie şi cine o lansează manipulează. Spitalele sunt obligate să aibă stocuri de medicamente pentru trei săptămâni. De asemenea, şi farmaciile cu circuit deschis, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, dar şi farmaciile din spitale au aceeaşi obligaţie. Este imoral şi necinstit un asemenea demers atât timp cât preţurile stabilite în lei pentru distribuitori, nu sunt afectate de curs'', a adăugat demnitarul.

Potrivit lui Nicolăescu distribuitorii cumpără de la importatori, în lei, la preţul de CANAMED (Catalogul Naţional al Medicamentelor - n.r.). Afectate de schimbările de curs valutar sunt discount-urile pe care importatorii le ofereau distribuitorilor, discount-uri care s-au diminuat considerabil datorită diferenţei de curs.

"De remarcat că nu protestează importatorii, ci distribuitorii. Pentru că pe măsură ce se diminuează profiturile, se diminuează şi discount-urile acordate distribuitorilor'', a mai spus ministrul Sănătăţii.

De altfel, există protocoale semnate cu importatorii, cum se întâmplă în cazul programului naţional de diabet, prin care aceştia au fost de acord să diminueze preţurile denumirilor comerciale, pentru a putea intra în acest program.

"Distribuitorii se plâng că au înregistrat pierderi de 20 de milioane de euro. Dar nu spun şi cât au câştigat până în septembrie, în perioada în care au livrat medicamente la cursul valutei de 3,33 lei, în timp ce cursul euro a ajuns, în lunile de vară, şi la 3,1 lei. Marile discuţii pe care le provoacă distribuitorii sunt incorecte având în vedere corectitudinea şi chiar generozitatea ministerului atunci când li s-au plătit toate datoriile din anii trecuţi'', a declarat Nicolăescu.

Ministrul i-a rugat pe distribuitori să facă publice date privind cifra de afaceri pe care au avut-o în 2005, 2006 şi 2007, pentru mai multă transparenţă şi o comunicare corectă cu cetăţeanul.

"În spiritul acestei transparenţe, îi anunţ pe distribuitori că Ministerul Sănătăţii este deschis la dialog (...) şi îi invit la dialog după Paşte", a explicat Nicolăescu.

Ministrul a explicat şi că, până la 31 mai, există un act normativ care reglementează preţurile.

"Ar fi nefiresc să acţionăm contrar legilor în vigoare. Vom sta de vorbă şi sper că vom găsi soluţii care să nu pună în pericol sistemul sanitar", a mai spus ministrul.

Nicolăescu a precizat că dacă nu va ajunge la o înţelegere cu distribuitorii, există posibilitatea modificării legislaţiei pentru a stabili foarte clar responsabilităţile celor care distribuie medicamente în România.

Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) şi Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) au anunţat că opresc, vineri, livrările către farmacii şi spitale în semn de protest faţă de refuzul ministrului Sănătăţii de a ajusta preţul medicamentelor în funcţie de cursul valutar.

Acţiunea de protest a celor două asociaţii va continua în alte două zile, în săptămâna 5-9 mai, apoi cu alte trei zile, în săptămâna următoare, până când Ministerul Sănătăţii va decide să reactualizeze preţurile la medicamente.

Distribuitorii au susţinut, într-o conferinţă de presă de miercuri, că sunt nevoiţi să recurgă la astfel de acţiuni întrucât autorităţile au ignorat solicitările lor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele, indiferent de presiuni.
 Vizualizări articol: 287 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii nu vrea să scumpească medicamentele, indiferent de presiuni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei