Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6438 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu cere Parlamentului ca, pe lângă Rusalii, şi ziua de 15 august să fie sărbătoare legală

Joi, 17 Aprilie 2008 (13:28:18)

Comisia de muncă a Senatului va trebui să se pronunţe în termen de o lună asupra unei cereri de reexaminare transmisă, luni, de preşedintele Traian Băsescu, prin care şeful statului solicită ca şi Ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 15 august, să fie declarată sărbătoare legală.
  Cererea de reexaminare se referă la o iniţiativă legislativă, trimisă spre promulgare, care prevede ca prima şi a doua zi de Rusalii să fie declarate sărbători legale, şi, prin urmare, să fie nelucrătoare.

Potrivit cererii de reexaminare, Traian Băsescu solicită, "pentru păstrarea coerenţei legislative în acest domeniu", ca Ziua Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului (15 august) să fie declarată la rândul său sărbătoare legală.

"Aceasta este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în zece ţări europene: Germania (în unele landuri), Franţa, Belgia, Spania, Italia, Grecia, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia", precizează preşedintele.

El menţionează că această sărbătoare datează din secolul al VI-lea şi este deosebit de importantă pentru creştini, fiind celebrată de numeroase ţări europene cu tradiţii constituţionale diferite.

Cererea de reexaminare transmisă Senatului, ca primă Cameră sesizată, menţionează că "această iniţiativă legislativă este binevenită, având în vedere că România este una din ţările care beneficiază de cele mai puţine zile de sărbătoare legală cu însemnătate spirituală".

În data de 15 august se sărbătoreşte şi Ziua Marinei.

Iniţiativa legislativă de modificare a Legii 53/2003 privind Codul Muncii, având ca iniţiatori senatori de la toate grupurile parlamentare, a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, în data de 18 martie, după ce proiectul de lege nu întrunise, la Senat, în data de 27 noiembrie 2007, numărul necesar de voturi favorabile pentru a fi adoptat, ca lege organică.

Iniţiatorii proiectului sunt Gheorghe David, Cornelia Cazacu şi Radu Ţârle (PDL), Sogor Csaba (UDMR), Teodor Meleşcanu şi Viorel Duca (PNL), Ilie Sârbu, Ioan Chelaru şi Doina Silistru (PSD), Nicolae Iorga (PRM) şi Corneliu Pascu (PC).

Potrivit site-ului Senatului, solicitarea de reexaminare transmisă de Preşedinţie a fost înaintată comisiilor de specialitate ale acestei Camere, pentru raport şi avize, marţi, zi în care Biroul Permanent al Senatului se întruneşte săptămânal.

Totuşi, secretarul Biroului Permanent al Senatului Ioan Chelaru, care este şi unul dintre semnatarii iniţiativei legislative, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la şedinţa de marţi a Biroului Permanent nu a fost prezentată cererea de reexaminare trimisă de Traian Băsescu.

De asemenea, senatorul a spus că, până miercuri, nu a primit, în calitate de membru al conducerii Senatului, acest document, el adăugând că, în general, materialele de pe ordinea de zi a Biroului Permanent îi parvin în dimineaţa zilei în care are loc şedinţa Biroului.

Principalul iniţiator al proiectului de lege privind cele două zile libere de Rusalii, senatorul PDL Gheorghe David, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost informat oficial despre o astfel de cerere de reexaminare până miercuri, ultima zi în care a fost la Senat, înainte să plece în teritoriu. "Marţi am fost la Biroul Permanent şi nu era nimic de acest gen", a răspuns el, adăugând că este curios să afle motivele cererii de reexaminare.

"Nu înţeleg ce se poate reexamina", a spus David, care a explicat că, prin această iniţiativă legislativă, a încercat să obţină un drept al creştinilor dar şi pentru celelalte culte religioase care vor beneficia, la rândul lor, de două zile libere suplimentare.

Preşedinţia nu a făcut încă niciun anunţ privind solicitarea preşedintelui Băsescu de reexaminare a actului normativ.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu cere Parlamentului ca, pe lângă Rusalii, şi ziua de 15 august să fie sărbătoare legală .
 Vizualizări articol: 732 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu cere Parlamentului ca, pe lângă Rusalii, şi ziua de 15 august să fie sărbătoare legală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In realitate trimis de
(17 apr 2008, 13:49:11
Sa se lucreze numai miercuri!

Scuzati, o intrebare: in fiecare miercuri??
2.   INALTAREA DOMNULUI trimis de
(17 apr 2008, 14:36:55
Foarte bine ca s-a gandit presedinteleBASESCU la aceasta sarbatoare,dar eu ma intreb de ce nu se gandeste si la INALTAREA DOMNULUI care este o foarte mare sarbatoare pentru crestinii ortodocsi ,in unele parti ale tarii se pomenesc **** adica se face la cimitir,pentru morti .Ar fi bine daca si aceasta mare sarbatoare ar fi luata in seama,multi nu pot merge in acea zi la biserica si la cimitir pentru ca trebuie sa mearga la serviciu si copiii la scoala.AR fi foarte bine daca i-ar aduce cineva la cunostinta domnului Basescu acest lucru.Va multumesc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei