Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Sănătăţii introduce un nou vaccin în programul naţional de vaccinare, din octombrie

Joi, 17 Aprilie 2008 (17:18:29)

Ministerul Sănătăţii va introduce, din octombrie, în programul naţional de vaccinare, un nou vaccin tetravalent cu ajutorul căruia copiii vor fi imunizaţi, cu o singură injecţie, împotriva a patru boli, respectiv difteria, tetanosul, tusea convulsivă şi poliomielita.
  "În prezent, în România există un vaccin tetravalent, dar cu o altă schemă şi care are mai multe efecte secundare decât cel de ultimă generaţie care va fi lansat în octombrie", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, directorul general în Ministerul Sănătăţii Publice, Florentina Furtunescu.

Ministrul Sănătăţii a anunţat, în aceeaşi conferinţă, că lansează, de luni, campania Săptămâna Europeană a Vaccinării, al cărei scop este conştientizarea importanţei imunizării copiilor şi respectării dreptului fiecărui minor la vaccinare.

"Este pentru al doilea an consecutiv când Ministerul Sănătăţii Publice se asociază iniţiativei Biroului Regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru Europa de derulare a acestei campanii. Astfel, în perioada 21 - 27 aprilie, sub sloganul «Să prevenim, să protejăm, să ne vaccinăm», în România se va desfăşura o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării copiilor şi a respectării dreptului fiecărui copil la vaccinare - obiective ale strategiei de prevenţie a Ministerului Sănătăţii Publice'', a anunţat Eugen Nicolăescu.

Campania, care se adresează, în special, grupurilor sociale defavorizate, este realizată de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii Publice, şi se derulează în parteneriat cu Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii România (UNICEF), Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Societatea Română de Cruce Roşie şi Organizaţia Rromani Criss. "Vaccinarea este una dintre cele mai mari victorii ale omenirii asupra bolilor, o descoperire care, de-a lungul timpului, a reuşit să salveze milioane de vieţi'', a mai spus ministrul.

Pe parcursul derulării acestei campanii se vor organiza seminarii cu medicii de familie şi cu mediatorii sanitari, întâlniri cu părinţii, sesiuni de vaccinare, completarea de chestionare de evaluare pre şi post campanie, distribuirea de materiale informative şi diverse acţiuni în teritoriu. Astfel, autorităţile de sănătate publică judeţene vor prezenta situaţia acoperirii vaccinale la nivel judeţean, date privind incidenţa bolilor prevenibile prin vaccinare, problemele specifice ale judeţului în asigurarea unei acoperiri vaccinale bune. În acest fel se urmăreşte implicarea activă a tuturor instituţiilor judeţene în depistarea şi vaccinarea comunităţilor greu accesibile.

În plus, se vor distribui materiale de promovare - postere, pliante informative, calendarul vaccinărilor, un ghid pentru părinţi - prin intermediul medicilor de familie, al autorităţilor locale, al mediatorilor sanitari şi asistenţilor comunitari, dar şi cu sprijinul reprezentanţilor celorlalţi parteneri din cadrul proiectului. Ministrul a prezentat şi mai multe studii ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) potrivit cărora imunizările salvează, anual, la nivel mondial, viaţa a mai mult de trei milioane de persoane.

Cercetările OMS arată şi că, atunci când este introdus un nou vaccin şi acoperirea sa este mare, aceasta duce la o scădere dramatică a numărului de persoane infectate.

Imunizările pot, de asemenea, să îi protejeze şi pe cei nevaccinaţi prin prevenirea răspândirii bolilor infecţioase - când sunt destule persoane imunizate într-o comunitate, bolile nu se mai pot răspândi.

De asemenea, imunizarea este un drept de bază, dar nu este accesibil tuturor. În toate ţările există grupuri care nu au acces la imunizări şi continuă să fie expuse la boli. De exemplu, în epidemiile de rubeolă din 2006-2007 din Albania, Grecia, Italia, Serbia şi România, majoritatea cazurilor au apărut în rândul populaţiilor migrante, potrivit studiilor. În ultimii ani, ţări din regiunea europeană au fost nevoite să lupte cu epidemii sporadice, în special de rubeolă Aceste epidemii continuă să ameninţe Europa, având drept consecinţe decese în rândul copiilor şi adulţilor. Oamenii se mută cu uşurinţă dintr-un loc în altul, aşa că virusurile nu cunosc graniţe, potrivit specialiştilor.

Studiile arată şi că imunizarea poate duce la eliminarea sau eradicarea unor boli. OMS a declarat dispariţia poliomielitei din regiunea europeană în 2002. Până acum, lupta globală împotriva poliomielitei a salvat cinci milioane de oameni de la paralizie, potrivit unui studiu din 2005.

De asemenea, vaccinarea este eficientă şi din punct de vedere al costurilor. Un studiu în 11 ţări vest-europene a demonstrat că pentru tratamentul rubeolei se cheltuiau 209-480 euro pe caz, în timp ce vaccinarea împotriva rubeolei costă 0,17-0,97 euro pentru fiecare persoană.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Sănătăţii introduce un nou vaccin în programul naţional de vaccinare, din octombrie.
 Vizualizări articol: 712 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Sănătăţii introduce un nou vaccin în programul naţional de vaccinare, din octombrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vaccin impotriva oreionului!!! trimis de
(18 apr 2008, 10:06:11
Se pot vaccina baietii impotriva oreionului,si daca la varsta de 6 ani se poate.????

De unde pot procura vaccinul??

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei