Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 apr 2008 - Anul XIII, nr. 91 (3772)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion CRISTOIU

Ion CRISTOIU


Democratizarea PSD

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Epopeea Candidatului PSD pentru scrutinul de la Bucureşti pare să nu se fi încheiat. Sorin Oprescu, perdantul de la Comitetul Executiv Naţional, şi-a anunţat intenţia de a candida ca independent.

În acelaşi timp, o nouă epopee îşi anunţă primele acorduri: cea a alianţei parlamentare cu Partidul Conservator.

Deja, câţiva fruntaşi PSD şi-au declarat opoziţia la o asemenea decizie.

În istoria postdecembristă, PSD, urmaş al FSN şi PDSR, s-a remarcat prin imaginea de monolit, în stilul răposatului PCR. Confruntări între tabere au existat dintotdeauna în acest partid, cu deosebire în anii guvernării Năstase când, după dezvăluirile ulterioare, se ajunsese ca diferiţi miniştri să mituiască presa cu publicitate de stat pentru a duce sângeroase campanii împotriva colegiilor de guvern şi de partid. Niciodată însă în istoria FSN-PSDR candidatul la localele pentru Bucureşti n-a adus în afară atâtea poziţii adverse. Noutatea nu constă, aşadar, în existenţa unor conflicte interne, ci în faptul răbufnirii lor în spaţiul public. Înainte vreme liderii PSD se confruntau în culise până la lichidare politică reciprocă. Numai că, în afară, în spaţiul public, apărea doar rezultatul confruntărilor discrete. Acum însă, bătăliile se duc, cu toate armele, în spaţiul public.

S-au dat multe explicaţii acestei situaţii din PSD. Cea mai des întâlnită: confruntările dintre taberele existente în partid. S-au dat şi prognosticuri. Bătălia a redus şansele PSD de a cuceri Bucureştii.

Nu ne hazardăm nici în pipăirea dedesubturilor, nici în schiţarea unui prognostic.

Putem vorbi, în schimb, de un efect pozitiv al acestui război pe faţă. Un efect pe care, dacă l-ar şti specula, PSD ar putea scoate din el un câştig politic însemnat pe termen lung.

Confruntarea pentru desemnarea candidatului adânceşte o imagine dobândită de PSD după congresul din aprilie 2005: cea de formaţiune democratică.

De atunci, PSD a fost scena unor numeroase confruntări publice între diferitele grupări. O serie de decizii – cea privindu-l pe Adrian Năstase, de exemplu - au fost rodul unui vot democratic transparent.

Una din cauzele antipatiei faţă de PSD a electoratului urban, cu deosebire a celui activ, a constat în imaginea – moştenită de la PDSR şi FSN – de partid cu vădite conotaţii de Partid Comunist.

Avantajoasă la o anume categorie de alegători, imaginea de maşinărie impecabilă, fără fisuri, a dus la ostilitatea provocată altei părţi a electoratului: ostilitatea faţă de partide dictatoriale.

Culminând cu bătălia pentru candidatul la Bucureşti, PSD s-a afirmat în ultimul timp drept formaţiunea cea mai democratică din România.

Dacă ar fi ageri, liderii formaţiunii ar putea porni o campanie pentru a ne convinge că în PSD reforma a avut loc.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Democratizarea PSD.
 Vizualizări articol: 2231 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Democratizarea PSD5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Oprescu trimis de
(17 apr 2008, 18:49:51
le face Oprescu figura, si ma bucur pt asta

****
2.   Lingaul trimis de
(17 apr 2008, 19:28:25
Ardei Umplut , te-a pus Felix turnatorul ,aliatul de azi la PSD-lui sa tragi limbi si astora din PSD ? Seara maninci la rahat cu nebunul de Stan , noaptea de uiti la filme porno si dansezi pe scaun , mai du-te dracului si lasa-ne in pace pelticule .
3.   Singurul partid... trimis de
(17 apr 2008, 20:12:00
.. ce nu a putut fi controlat din afara,nici pe vremea lui Ilici de catre rusi,nici de americani prin acest trist personaj numit Geoana. Si asta pentru ca e singurul partid ce are personalitati puternice si mai ales singurul partid care ,vrind,nevrind a incercat sa se reformeze.Cind au observat ca pica de fraieri,restul stind pe margini si huiduind,fara sa le urmeze exemplul,si-au dat din nou mina si vor reusi sa apara din nou ca o forta pe piata politica romineasca.Aici apare nesansa Romaniei,un popor ce isi taie singur craca de sub picioare,nereusind sa sanctioneze vizibilile derapaje ale clasei politice,incurajind nu firava incercare de asanare ,ci incurajind si aplaudind hotiile celor din PD,PNL,culminind cu gasca basesciana a PD-L,creata la comanda unchiului Sam si dispusa la orice compromisuri cu caracter demolator pentru tara. E ultimul asalt concertat asupra bietei ROMANII........

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei