Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2008 - Anul XIII, nr. 88 (3769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Guvernul ar putea discuta în această săptămână înfiinţarea Oficiului pentru Produse Tradiţionale

Luni, 14 Aprilie 2008 (15:10:21)

Guvernul ar putea discuta în această săptămână ordonanţa privind crearea Oficiului pentru Produse Tradiţionale, a anunţat, luni, după şedinţa Biroului Politic Central (BPC), ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş.
 
  Cioloş a participat la şedinţa BPC pentru a prezenta conducerii PNL raportul de activitate de la numirea sa în funcţie, dar şi obiectivele şi priorităţile pentru domeniul agriculturii.

"Ne gândim la o mai bună valorificare a produselor pe piaţă - produsele tradiţionale. Cred că în această săptămână vom trece în Guvern ordonanţa privind crearea oficiului pentru produse tradiţionale. În paralel, am cerut Autorităţii Sanitar Veterinare să elaboreze nişte proceduri pentru derogările ce pot fi acordate producătorilor mici care fac produse tradiţionale, pentru ca ei să le poată comercializa pe toată piaţa naţională. În această săptămână şi această problemă va fi rezolvată", a spus Cioloş.

El a subliniat că va trebui să aibă o discuţie şi cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, pentru stabilirea unor propuneri în legătură cu fiscalizarea agriculturii, pentru a încuraja ieşirea la suprafaţă a producţiei şi comercializarea pe piaţa organizată, menţionând că ar trebui avute în vedere anumite facilităţi pentru producători.

Pe termen mediu, oficialii ministerului Agriculturii trebuie să se gândească la separarea producţiei de subzistenţă de producţia pentru piaţă, a adăugat el.

"Împreună cu ministerul Muncii lucrăm să clarificăm statutul atât al producătorului agricol, cât şi al pensionarului în agricultură, pentru a ne concentra apoi pe terenurile care rămân disponibile, pentru introducerea lor în producţie. Nu putem vorbi despre creşterea fiscalizării în agricultură până nu punem la punct acest sistem legislativ, juridic, de recunoaştere a statutului de agricultor", a apreciat ministrul.

El a spus că şi programele de investiţii trebuie să fie continuate.

"Vrem să revenim la programul Fermierul, să ajutăm la cofinanţare prin programul de dezvoltare rurală, dar şi pentru a acoperi unele cheltuieli care nu sunt eligibile în acest program, precum achiziţia de animale de rasă", a adăugat Dacian Cioloş.

Ministrul a precizat că a fost invitat să prezinte rezultatul activităţilor din ultimele şase luni şi obiectivele pentru perioada imediat următoare.

"Am subliniat importanţa unui program strategic pe termen mediu şi lung, care să vizeze agricultura. Vom continua discuţia şi am supus aici ideea unui buget multianual pentru agricultură, am înţeles de la Vosganian că are în vedere acest lucru în general, dar pentru agricultură este necesar, pentru ca agricultorii să poată avea în vedere investiţii", a susţinut Dacian Cioloş.

La rândul său, premierul Călin Popescu Tăriceanu a explicat că discuţia la PNL pe domeniul agriculturii a avut loc deoarece el a vorbit în repetate rânduri despre posibilitatea ca agricultura românească să devină într-o perioadă relativ scurtă "un domeniu de excelenţă şi de performanţă", iar România prin domeniul agriculturii să fie una din principalele forţe din Europa.

"Acest lucru este posibil dacă vom continua o strategie care a fost adoptată începând din 2005, când am început să mergem pe investiţii masive în agricultură, şi nu subvenţii, investiţii care au fost dirijate către trei direcţii: echiparea fermelor agricole cu echipamente performante, echipamente pentru procesarea produselor agricole şi animaliere şi investiţii în infrastructura din mediul rural. Ceea ce vrem să facem în continuare este, la fel, o politică bazată pe investiţii. Vom avea nu mai puţin de 10 miliarde de euro până în 2013, din care opt miliarde vor fi fondurile de la UE, plus două miliarde confinanţarea de la bugetul României", a spus Tăriceanu.

Premierul şi-a exprimat convingerea că, dacă se va veni cu câteva elemente complementare, cum ar fi un program strategic de refacere şi dezvoltare a sistenului de irigaţii şi în paralel un plan de măsuri pentru combaterea efectelor secetei, Guvernul va reuşi să atingă acest obiectiv care pare greu realizabil şi anume transformarea agriculturii româneşti într-una "extrem de performantă", care să fie pe primele locuri în Europa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul ar putea discuta în această săptămână înfiinţarea Oficiului pentru Produse Tradiţionale.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Guvernul ar putea discuta în această săptămână înfiinţarea Oficiului pentru Produse Tradiţionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei