Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 apr 2008 - Anul XIII, nr. 88 (3769)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cum se măreşte nivelul de colesterol bun

Colesterolul rău este un factor de risc cardiovascular, colesterolul bun este protector. Iată câteva reguli simple pentru a ţine la distanţă grăsimile nocive din farfurie.

Hipercolesterolemia este un factor de risc major pentru maladiile cardiovasculare. Colesterolul în exces se depune pe artere şi formează plăci, care în momentul în care ajung la inimă sau la arterele periferice favorizează obstrucţia, provocând producerea infarctului şi a arteritei. Colesterolul rău este cel care se depune astfel. Colesterolul bun, în schimb, protejează sănătatea.

 

Identificarea colesterolului bun şi a celui rău.

O simplă analiză de sânge permite analizarea nivelului de colesterol total, a celui bun şi a celui rău.

- Colesterolul bun, HDL, este cel care ajunge la ficat pentru a fi eliminat.

- Colesterolul rău, LDL, se depune pe artere, dacă nivelul este prea crescut.

- Colesterolul total reprezintă suma celor două.

 

Cifre de reţinut:

- Colesterol total : sub 2,2 g/l

- LDL : între 1,3 g/l şi 1,6 g/l, în funcţie de alţi factori de risc cardiovasculari

- HDL : între 0,4 g/l şi 0,7 g/l.

Raportul între colesterolul total şi HDL este un bun indicator de risc cardiovascular. El trebuie să fie mai mic de 4,4 g/l. Acest raport va fi cu atât mai bun cu cât colesterolul bun este mai ridicat.

 

Recomandări dietetice.

Obiectivul final este de a consuma mai mulţi acizi graşi polinesaturaţi din familia Omega 3, care se găsesc în ulei de rapiţă, de nuci şi de soia. Două linguri pe zi sunt suficiente. Se poate alterna cu ulei de măsline, bogat în acizi graşi mononesaturaţi.

Peştele gras reprezintă o sursă bună de Omega 3: două porţii pe săptămână constituie o cantitate adecvată. Se recomandă macrou, somon, hering, ton, sardine.

 

Reguli pentru scăderea colesterolului rău:

- Se utilizează grăsimile vegetale (uleiuri) pentru gătit sau asezonat.

- Se limitează consumul de grăsimi animale, precum laptele integral, lactatele din lapte integral, ouăle, carnea grasă şi mezelurile.

- Se consumă alimente bogate în fibre alimentare la fiecare masă: cereale integrale, legume, fructe

 

Sportul este eficace.

Practicarea regulată a unui sport intervine în parametrii metabolici: glicemie, secreţia insulinei, nivelul de colesterol etc. Sportul poate mări nivelul de colesterol bun.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se măreşte nivelul de colesterol bun.
 Vizualizări articol: 1685 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.1 din 7 voturi
Cum se măreşte nivelul de colesterol bun4.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Hm... trimis de
(14 apr 2008, 13:05:01
am trimis un comentariu despre....mitul colesterolului si efectul lui ...POZITIV in industria medicala si....n-a fost publicat.

si ce-i mai ....rau , e ca n-am ...incalcat nici o ...regula din dreptul de-a ...."da cu sapa pe aici "
1.1  RE: Hm... trimis de
(14 apr 2008, 17:30:42
stii de ce draga TEMITA, n-a ajuns?! ca te-ai semnat, altfel poate aveai vreo sansa!!!!......
2.   Ce....abureala !! trimis de
(14 apr 2008, 21:50:35
ceea ce ma enerveaza , e ca lumea citeste acest articol si...crede !!!

chestia cu colesterolul e ...un mit.

sunt tari in care se consuma....zilnic peste , se foloseste zilnic ulei de...masline si inca din ala extra vergin , se bea vin rosu si tot mor de asa zisul ....colesterol ridicat.

am citit intr-o publicatie ca nu colesterolul e cauza bolilor cardiovasculare ( are ca cauza doar cateva procente) ci starea inflamatorie de pe peretii vaselor e cauza in proportie cu mult mai mare decat colesterolul depus pe peretii vaselor.

acei cercetatori au ajuns la concluzia ca diagnosticarea ,ca fiind hipercolesterolul vina accidentelor vasculare e de multe ori eronata si in multe cazuri ajunge ca pacientul sa fie tratat cu un...antibiotic corespunzator (anti inflamator).

stiu multe persoane care folosesc omega 3,6 si 9 contra colesterolului si cum nu se face primavara c-o foloare asa si ei se...insanatosesc.

nu tre sa uitam ca....colesterolul aduce o gr
2.1  RE: Ce....abureala !! trimis de
(14 apr 2008, 21:54:45
acum stiu de ce n-a fost .....publicat primul comentariu.

ha ha ha ha ha ha ha .....

regula e...urmatoarea : "daca stii.....tine-o pentru tine "

hm.....curios
2.2  RE: Ce....abureala !! trimis de
(14 apr 2008, 22:37:38
Tine minte un cuvant si repeta-l in fiecare dimineata cand te uiti in oglinda: RETARDAT!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei