Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 apr 2008 - Anul XIII, nr. 86 (3767)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Profesorii universitari cer anularea deciziei privind tichetele cadou şi ameninţă cu proteste

Vineri, 11 Aprilie 2008 (14:56:52)

Sindicaliştii de la Alma Mater se alătură protestului cadrelor didactice preuniversitare, cerând Executivului anularea ordonanţei privind interzicerea acordării tichetelor cadou, în caz contrar ameninţând că vor recurge la grevă. 
  Biroul Executiv Alma Mater este solidar cu protestul colegilor din învăţământul preuniversitar referitor la măsura "aberantă" de interzicere a tichetelor cadou de către Guvern, a declarat, vineri, preşedintele federaţiei sindicale, Răzvan Bobulescu.

"Motivaţia cum că această măsură este suplinită de creşterile salariale din luna aprilie o considerăm deplasată, creşterile salariale respective fiind rezultatul unor negocieri ale sindicatelor din învăţământ, negocieri purtate chiar în prezenţa prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu. Tichetele cadou nu au nicio legătură cu creşterile salariale, eliminarea lor nu ar aduce mare lucru la bugetul statului, iar în contextul apropierii sărbătorilor de Paşti, această măsură este deplasată. Sper să nu se ajungă la grevă, însă vom recurge la orice măsură legală, dacă acest act nu va fi anulat", a precizat Bobulescu.

Prin urmare, sindicaliştii Alma Mater cer anularea acestei decizii, în caz contrar alăturîndu-se protestelor declanşate de celelalte federaţii sindicale din învăţământ.

Federaţia Alma Mater îi va transmite premierului Călin Popescu Tăriceanu o scrisoare, cerându-i oficial abrogarea acestei ordonanţe, considerând că acestă decizie este "nepotrivită într-un an electoral".

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar din Capitală afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale sunt, de joi, în grevă japoneză, iar pe 16 aprilie vor organiza un miting şi un marş de protest faţă de interzicerea acordării tichetelor cadou.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian a declarat, joi, că profesorii vor primi salarii mărite de la 1 aprilie, în medie cu 1,6 milioane de lei vechi, care vor compensa decizia prin care nu mai primesc tichete cadou.

"Am decis să mărim, de la 1 aprilie, salariile profesorilor, în medie cu 1,6 milioane lei vechi. Profesorii vor avea o creştere de salarii mai mare decât toate celelalte sectoare bugetare. Un mod de a respecta salariaţii este de a le da salariu şi nu tichete cadou", a spus Vosganian.

El afirmase miercuri că Ministerul Economiei şi Finanţelor are în vedere încorporarea tichetelelor cadou în drepturile salariale, astfel încât să le folosească angajaţilor atunci când vor să ia credite.

Tichetele cadou sunt deja legiferate şi nu afectează suplimentar construcţia bugetară pe acest an, a răspuns, joi, premierul Călin Popescu Tăriceanu, întrebat de presă dacă Executivul va reveni asupra interdicţiei de acordare a tichetelor cadou.

Premierul a arătat că, pe această temă, există două categorii de măsuri la care se poate face referire, respectiv solicitări de acordare a unor drepturi salariale noi sau de majorare a salariilor, care trebuie astfel dimensionate încât să nu afecteze echilibrul bugetar, şi drepturi de natură salarială deja câştigate, astfel că discuţia "este complet în alt plan".

"În ceea ce priveşte tichetele cadou, ele sunt deja legiferate, deci nu este vorba de o legiferare nouă sau de o măsură care să afecteze în plus construcţia bugetară şi anvelopa salarială din acest an", a spus Tăriceanu.

Anterior, premierul Tăriceanu a justificat decizia Guvernului de a interzice acordarea tichetelor cadou prin necesitatea aplicării unei politici salariale "strânse", corelată cu performanţele economiei, şi a apreciat măsura ca fiind una corectă.

Guvernul a stabilit recent că autorităţile şi instituţiile publice nu mai au voie să acorde angajaţilor tichete cadou. Potrivit Ordonanţei 37/2008, nu mai au voie să acorde tichete cadou angajaţilor autorităţile şi instituţiile publice a căror finanţare se asigură integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat ori bugetele fondurilor speciale, din venituri proprii şi subvenţii acordate de la aceste bugete sau integral din venituri proprii.

Tichetele cadou urmau să fie acordate de patru ori pe an la evenimente importante, precum Sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, Ziua Copilului, aniversări şi onomastici. Valoarea unui tichet cadou este de 10 lei sau multiplu de 10, dar nu mai mult de 50 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Profesorii universitari cer anularea deciziei privind tichetele cadou şi ameninţă cu proteste.
 Vizualizări articol: 532 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Profesorii universitari cer anularea deciziei privind tichetele cadou şi ameninţă cu proteste0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei