Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2008 - Anul XIII, nr. 81 (3762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţii ale dascălilor şi ale părinţilor critică schimbarea examenului de bacalaureat

Duminică, 6 Aprilie 2008 (18:50:29)

Propunerea ministerială de introducere anul acesta a mai multor grade de dificultate în ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, în funcţie de interesul absolventului, a generat reacţii din partea Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) şi a celei a părinţilor elevilor din învăţământul preuniversitar.
  Astfel, FEN şi Federaţia Naţională a Părinţilor - Învătământul Preuniversitar (FNAP-IP) au adresat o scrisoare deschisă ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, în care îl acuză de propagandă electorală în ceea ce priveşte schimbarea metodologiei de susţinere a bacalaureatului.

"Ca şi în cazul proiectelor de legi, aţi sărit peste anumite etape cum ar fi consultarea partenerilor sociali, anunţarea schimbărilor înainte de începerea anului şcolar. Suntem cu totul de acord cu dumneavoastră că trebuie să existe o exigenţă mai mare şi un grad de dificultate mai ridicat în ceea ce priveşte Bacalaureatul. Lucrul acesta nu poate fi însă aplicat pe nepusă masă, cu doar două luni înainte de examen, încălcând Legea învăţământului care stipulează că orice schimbare se anunţă înainte de începerea anului şcolar", susţin semnatarele scrisorii, remisă duminică agenţiei MEDIAFAX.

Cele două federaţii apreciază că în România "învăţământul de stat este unul mediu şi nu de elită" şi, ca urmare a nivelului la care a ajuns învăţământul românesc prin managementul pe care îl înţelege Adomniţei să îl aplice în conducerea la nivel naţional a acestui domeniu, marea masă a elevilor de liceu, aflaţi în anii terminali, sunt de nivel mediu.

"De aceea considerăm că ceea ce faceţi dumneavoastră acum, prin aceste subiecte cu grad de dificultate foarte ridicat, va conduce la discriminări, neoferind tuturor elevilor şanse egale şi acces liber privind promovarea acestui examen şi finalizarea cu o diplomă de absolvire a investiţiei lor şi a părinţilor lor, în patru ani de efort. Ei sunt acum la nivelul la care i-aţi format. (...) Dacă vreţi să ridicaţi nivelul de dificultate al examenului, propuneţi pentru anul viitor o variantă nouă, însă nu înainte de introduce mai multe tipuri de bacalaureat, pe grade de dificultate: unul pentru elevii care vor să rămână cu 12 clase, unul pentru cei care vor să urmeze şcolile postliceale şi unul pentru cei care doresc să urmeze o facultate", susţin federaţiile.

Semnatarele afirmă că actuala conducere a Ministerului Educaţiei vrea să mai transforme încă o generaţie de elevi "într-una de sacrificiu, doar din dorinţa de a introduce ceva nou în educaţie sub semnul ministeriatului Adomniţei".

"Experimentele pe aceşti copii ar fi trebuit să fie suficiente. Noi, părinţii şi dascălii lor, considerăm că este un atac inuman împotriva unei generaţii de elevi, buni, slabi, dar ai noştri, pregătiţi patru ani de studii la nivelul pe care Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tineretului a înţeles să îi instruiască, nivel care numai de performanţă nu este, dar acum, cu două-trei luni înainte de examen, doreşte să ţi evalueze la nivel de excelenţă. Dacă, aşa cum ne propuneaţi în proiectele de legi ale învăţământului preuniversitar şi universitar, doriţi să transformaţi învăţământul în prioritate naţională, va trebui să începeţi reforma în instituţia Dumneavoastră, apoi în tratarea corpului profesoral cu decenţă şi responsabilitate, iar efectele se vor vedea cu certitudine la nivelul de instruire al elevilor. Un examen de bacalaureat nu se pregăteşte în două luni; este inadmisibil să schimbaţi regulile în timpul jocului!", mai spun sursele citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţii ale dascălilor şi ale părinţilor critică schimbarea examenului de bacalaureat.
 Vizualizări articol: 720 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţii ale dascălilor şi ale părinţilor critică schimbarea examenului de bacalaureat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei