Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2008 - Anul XIII, nr. 81 (3762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Şi totuşi, summitul ne-a adus ceva

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O vorbă care absentează în general din limbajul uzual umple de mai multe zile coloana ziarelor, devine obligatorie în dialogurile politice, coboară în stradă, unde şoferii se înjură cu nervii întinşi la paroxism  -   summit. Summitul NATO, organizat în premieră la Bucureşti, n-a adus României, spun unii sceptici, decât belele şi bătăi de cap. Restricţionări de circulaţie până la paralizarea unei capitale care şi aşa avea probleme de autosufocare urbană,  închiderea şcolilor, obturarea accesului la locurile de muncă. În plus, angajarea a mii şi mii de oameni într-o muncă finalizată cu, să zicem, arborarea unui steag sau lipirea unui afiş pe care scrie Summitul NATO la Bucureşti. România n-are pretenţii nici să mai adere odată şi nici nu cere să fie exclusă. E de acord cu tot ce zice „Marele Licurici”. Nu se opune invitării spre aderare pentru Ucraina şi Georgia. Dacă Bush vrea mai multe trupe în Afganistan, omologul lui român zice da, trăiţi, dacă e nevoie o trimit şi pe mama-mare să lupte la Kandahar. De altfel, rar mi-a fost dat să aud din gura unui preşedinte american vorbe mai măgulitoare la adresa unui şef de stat. Bush l-a lăudat pe Băsescu pentru modul cum conduce magistral România, l-a asigurat de statornica sa amiciţie, i-a lăudat calităţile de navigator şi l-a mângâiat pe cot, pe antebraţ, pe umăr de mai multe ori în plimbarea în doi pe malul Mării Negre. A lipsit puţin să-l pupe pe chelie. M-am mirat că Marele Licurici nu l-a cerut pe şeful statului român de nevastă.

Dar dincolo de toate astea, ceva extraordinar s-a petrecut pentru România. Până la urmă pentru noi toţi. Summitul a adus la Bucureşti personalităţile de vârf ale politicii mondiale şi, ciopor în spatele lor, mii de jurnalişti şi cameramani. Într-o lume asfixiată ani şi ani de imagini despre România cu cerşetori şi copii handicapaţi, o ţară de şetrari primitivi şi violatori criminali, ca Mailat, cu îngrijitoare care-şi ucid în Italia bătrânii pentru care sunt plătite să-i ocrotească, o ţară de mizerii fizice şi morale, avem posibilitatea să ne arătăm altă faţă. Unii au observat, de pildă, că „magaoaia” construită de Ceauşescu, a doua clădire ca mărime din lume, după Pentagon, e chiar o bijuterie arhitectonică. La ea au lucrat arhitecţi şi ingineri români dintre cei mai buni. Bush a vorbit din holul mare al CEC-ului, clădire veche a vechiului Bucureşti, una dintre cele mai frumoase şi armonioase din Europa. Vârfurile politicii mondiale au fost invitate nu la o paranghelie cu geamparale şi mici, ci la Ateneul Român pentru un concert clasic. Madam Merkel, care n-ar fi dat pe la Bucureşti sub domnia lui Băsescu nici moartă, oricât a strâmbat din nas, nu putea să nu observe că suntem parte legitimă din civilizaţia şi cultura europeană.

Dincolo de curtea jenantă pe care Bush s-a făcut că i-o face lui Băsescu, în spatele căreia politicianul versat de dincolo de Ocean îşi articula eficient interesele, Summitul a fost şi este un câştig pentru imaginea României. Toate televiziunile lumii au arătat şi arată casa făcută de Ceauşescu cu sudoarea şi adesea sângele supuşilor săi şi-au văzut că e impresionantă şi, în felul ei, unică. Au văzut pe traseele pe care au fost plimbaţi o metropolă curată. Au intrat în clădirile CEC şi în Ateneul Român. Fie şi numai pentru minutele cu aceste imagini merita să ne chinuim atâtea zile. Zile în care cazul Mailat şi molima cerşetorilor români din metropolele occidentale au fost date uitării.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şi totuşi, summitul ne-a adus ceva.
 Vizualizări articol: 2093 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
Şi totuşi, summitul ne-a adus ceva4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tradatori au fost Tradatori sunt inca! trimis de
( 6 apr 2008, 03:41:39
Si inca vor mai fi...Un articol bolsevic prin excelentza...Pacat.Suceava e inca,din pacate,un oras sub ocupatie Ruseasca.
2.   Excelent... trimis de
( 6 apr 2008, 09:32:07
...articolul dlui Avramescu,un comentariu strabatut de madria ca avem cu ce ne ..mandri in fata lumii bune,adunate printr-un adevarat miracol la Bucuresti.Dincolo de malitia ,oarecum specifica a comentatorului neinregimentat,care nu primeste fise de nici un fel si a ramas ,spre cinstea lui si bucuria noastra ,alaturi de intelectualii cu coloana,(nu oficiala de Summit),punctul sau de vedere recunoaste impartial,castigul nesperat,pe care cu minim efort ,as spune,l-a dobandit Romania.Apreciind eforturile materiale si financiare a unui stat saracit de tranzitie,aratind neasteptat de civilizat pentru majoritatea dintre ei ,mai marii lumii s-au intrecut in aprecieri magulitoare la adresa romanilor,adresate firesc celor care ne conduc,(din pacate!)in aceasta perioada istorica.Laudele protocolare la adresa sefului statului roman,sunt binevenite atata timp cit sunt privite ca atare,fara a-l ameti si mai tare pe marinar. Nota maxima,Mariei Basescu,ce- a confirmat ca "tacerea-i de aur" !
3.   Corectare trimis de
( 6 apr 2008, 10:02:34
..".eforturile materiale si financiare ale" .. nu "a" unui stat.. Cu aceasta regretabila ocazie,sa-l rog si pe AntiPutin(p.1}sa-si reconsidere afirmatiile nedrepte cum ca articolul ar fi "bolsevic" si sa-i cer scuze ,pe aceasta cale dlui Avramescu pentru cele afirmate rautacios de ..Antiforumistul nostru. Cit despre Putin,laudele sunt de prisos si nu-i de mirare miracolul rusesc ,de care intreaga planeta nu poate face abstractie,dar ne trezim noi,dupa betie,sa infruntam neghiob o asemenea putere,cu pagube enorme la facturile celor multi si saraci. Daca nici acum,matrozul n-a priceput nimic,inseamna ca se trezeste greu... P.S. N-am inteles de ce Baselu nu a complimentat-o ,la rindul lui pe Laura Bush,ce nu arata mai prejos de Maria noastra! Singura explicatie ar fi ca n-a vrut s-o supere pe blonda viitoare academician....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei