Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 apr 2008 - Anul XIII, nr. 81 (3762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Atanasiu: O reîmpărţire administrativă a României este posibilă, dar nu în următorii cinci ani

Duminică, 6 Aprilie 2008 (18:51:29)

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat, duminică, la Alba Iulia, că o nouă împărţire administrativ teritorială a României este posibilă, însă nu se va putea face decât pe termen mediu deoarece pentru următorii cinci ani România a semnat anumite contracte cu Uniunea Europeană.
  Atanasiu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că o reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării se poate face numai prin lege, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Niciodată UDMR nu va avea o majoritate parlamentară pentru a trece o lege prin Parlamentul României, aşa cum îşi doreşte UDMR sau o altă formă de reprezentare a minorităţii maghiare din România", a spus Teodor Atanasiu.

Vicepreşedintele liberal a adăugat că o reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării în viitor, dar nu în următorii cinci ani, este posibilă, dacă se ţine cont de faptul că regiunile europene sunt, ca populaţie şi ca suprafaţă, mult mai mari decât judeţele României. El a afirmat că, în prezent, şi România are o împărţire pe regiuni, nu administrativă, ci doar pentru abordarea fondurilor comunitare.

Teodor Atanasiu a spus că pe viitor s-ar putea pune în discuţie o modificare a acestei structuri administrative, dar acest lucru nu se poate face în următorii cinci ani, întrucât pentru această perioadă au fost semnate contracte de finanţare cu Uniunea Europeană.

"După această perioadă s-ar putea pune în discuţie fie nişte judeţe mai mari, fie renunţarea la judeţe şi trecerea la regiuni ca în Europa, fie o problemă mixtă, regiuni şi judeţe, stil Franţa (…). Modele sunt în Europa de toate felurile. Nu există un model consacrat, ci există mai multe modele", a spus Atanasiu.

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la o conferinţă desfăşurată la Sovata, că uniunea nu va fi de acord cu menţinerea regiunilor de dezvoltare în forma actuală şi cu întărirea lor, ci va face tot posibilul să se discute despre "redesenarea" acestora.

"UDMR nu va fi de acord ca regiunile de dezvoltare să rămână în actuala formă şi aşa să obţină competenţe mai mari", a spus Marko Bela, potrivit căruia acest lucru ar însemna "continuarea cu alte instrumente a politicii de dinainte de 1989". Conform preşedintelui UDMR, şi înainte de 1989 s-a încercat omogenizarea unor zone, fără instrumente culturale sau etnice.

Marko a spus că UDMR va face totul pentru ca discuţia legată de "redesenarea" regiunilor de dezvoltare să aibă loc.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că retorica UDMR pe tema constituirii regiunilor de dezvoltare excede, uneori, cadrul european. Diaconescu a afirmat că descentralizarea va fi dusă la sfârşit, în condiţiile în care este un obiectiv asumat de majoritatea partidelor.

El a precizat că modul de constituire a noilor regiuni de dezvoltare se va face pe criterii economice şi criterii legate de necesitatea asigurării unor condiţii de trai egale locuitorilor din regiuni. Diaconescu a spus că acestea sunt criteriile care operează în Uniunea Europeană ca principii pentru descentralizare, şi nu criteriul etnic.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Atanasiu: O reîmpărţire administrativă a României este posibilă, dar nu în următorii cinci ani.
 Vizualizări articol: 603 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Atanasiu: O reîmpărţire administrativă a României este posibilă, dar nu în următorii cinci ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei