Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nicolăescu: Trebuie să descurajăm tendinţele de a creşte nejustificat preţul la medicamente

Vineri, 15 Februarie 2008 (14:20:45)

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a făcut, vineri, apel la populaţie şi mass-media să îl susţină în acţiunea de a păstra încă trei luni preţul la medicamente, pentru a descuraja astfel tendinţa furnizorilor de creştere nejustificată a acestuia.
  "Un singur lucru mă interesează: să le spunem oamenilor că încercăm să îi protejăm. Solicit sprijinul oamenilor", a anunţat ministrul într-o conferinţă de presă.

El a vorbit despre posibile încercări ale furnizorilor de a nu aduce medicamente în farmacii, cerând oamenilor ca, dacă se întâmplă aşa ceva, să meargă la medic şi să ceară un înlocuitor pentru medicamentul pe care nu l-au găsit, pentru a descuraja "modul imoral" la care ar putea apela unii furnizori.

"Sigur, datoria noastră este să fim vigilenţi, să facem controale, să îi obligăm pe furnizori să aducă medicamente în farmacii. Dar este posibil, cum au mai fost cazuri, să se producă tensiuni şi goluri în aprovizionare, tocmai pentru a se menţine idee de criză la medicamente. Dacă se va întâmpla aşa, şi datele pe care le am mă îndreptăţesc să cred că unii vor proceda în acest fel, îi rog pe cetăţeni să meargă al medicul de familie sau la cel care i-a prescris reţeta să găsească înlocuitor la medicamentele care temporar ar putea lipsi din farmacie ca urmare a modului imoral în care ar putea proceda unii furnizori. Îi rog pe oameni să participe alături de noi la acest efort de a le menţine accesul la medicamente nealterat de o posibilă acţiune de creştere a preţului la medicamente. Să descurajăm tendinţele de a creşte nejustificată a preţului la medicamente", a adăugat demnitarul în apelul către populaţie.

Potrivit ministrului Educaţiei, ordinul privind menţinerea preţului la medicamente intră în vigoare la 1 martie şi operează în lunile martie, aprilie şi mai. "Am semnale că există o calmare serioasă a cursului de schimb, chiar un trend descrescător", a mai spus Nicolăescu.

Demnitarul a prelungit, vineri, cu încă trei luni, valabilitatea Ordinului privind preţul la medicamente.

"Am avut de ales între trei variante, toate proaste pentru cetăţeni. A trebuit să găsesc o variantă bună pentru oameni. Timp de o lună, asupra Ministerului Sănătăţii au fost făcute presiuni pentru a majora preţul la medicamente, care ar fi însemnat un acces mai mic al oamenilor la medicamente. Trebuie să asigurăm oamenilor un acces cât mai mare la medicamente. Este anul în care au început să crească veniturile oamenilor şi menţinând preţurile, atunci este clar că le putem da un acces mai mare la medicamente", a explicat Nicolăescu.

De fapt, ordinul semnat vineri, prin care au fost îngheţate încă trei luni preţurile la medicamente, nu este altceva decât o prelungire a unui alt ordin din mai 2007, a precizat Nicolăescu.

"Mai concret, din luna a cincea a anului trecut, preţurile au fost ţinute blocate, deşi aproape tot anul 2007, euro a avut o valoare scăzută", a declarat Eugen Nicolăescu.

La începutul lui 2008, ministrul Sănătăţii a semnat un ordin prin care a anunţat că preţurile la medicamente rămân neschimbate până în 29 februarie. Această hotărâre a stârnit nemulţumirea importatorilor şi distribuitorilor de medicamente, care au ameninţat cu blocarea livrărilor întrucât valoarea euro atinsese 3,7 lei.

La ameninţările acestora, ministrul Sănătăţii a răspuns cu controale inopinante, în perioada 31 ianuarie-1 februarie, în câteva farmacii şi depozite. Primele semnale au arătat că nu există o criză a medicamentelor. Ulterior, respectiv în săptămâna 11-16 februarie, ministrul Sănătăţii a dispus un amplu control la nivel naţional în farmacii şi depozite.

"Din datele primite până acum şi după discuţia pe care am avut-o cu conducerea Direcţiei farmaceutice a Ministerului Sănătăţii Publice, am hotărât să menţinem încă trei luni - respectiv martie, aprilie, mai - preţurile neschimbate la medicamente", a adăugat ministrul Sănătăţii.

El a precizat că dacă vor fi blocate livrările de medicamente către farmacii şi spitale, va cere extinderea controalelor prin implicarea Gărzii Financiare.

"Nu cred că este un moment prielnic pentru majorarea preţurilor la medicamente în condiţiile în care oamenii au deja de plată sume mari la căldură, întreţinere şi curent. În plus, cursul euro a mai scăzut din intensitate, deci nu cred că este oportună majorarea preţurilor", a conchis Eugen Nicolăescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nicolăescu: Trebuie să descurajăm tendinţele de a creşte nejustificat preţul la medicamente.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolăescu: Trebuie să descurajăm tendinţele de a creşte nejustificat preţul la medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte