Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 15 feb 2008 - Anul XIII, nr. 38 (3719)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La 60 de ani de la absolvire, Iliescu îşi aminteşte că făcea "revoluţii" încă din liceu

Vineri, 15 Februarie 2008 (14:43:03)

Fostul şef de stat Ion Iliescu s-a întâlnit, vineri, cu foştii colegi de liceu, la Colegiul Naţional "Spiru Haret", la 60 de ani de la absolvire, ocazie cu care a rememorat cum, împreună cu aceştia, a provocat "o revoluţie" în sistemul educaţional, printr-o scrisoare adresată ministrului de atunci.
  "Aveam 15 ani când a apărut o dezbatere în România Liberă. Era o pagină a elevului, se vorbea despre ce înseamnă democraţie în şcoală. Noi, într-o recreaţie, am redactat un statut al comitetului de clasă, ne-am dus cu un memoriu către ministrul Educaţiei Naţionale şi a apărut în România Liberă scrisoarea noastră deschisă către ministru", a rememorat Iliescu.

El a arătat că ideea de comitet de clasă ales de elevi a reprezentat o "mare revoluţie" la vremea respectivă.

"Era în februarie 1945. Chestiunea asta a stârnit o vâlvă uriaşă. Eram puştani, clasa a cincea, cei mari ne luau peste picior. Dar în septembrie, când a apărut reglementarea de la minister, ca să se aleagă comitetul de clasă, vă daţi seama că a fost o victorie a celor din clasa a patra", a adăugat fostul şef de stat.

El a spus că, după apariţia scrisorii în România Liberă, dirigintele clasei le-a "tras o muştruluială" şi i-a făcut "golani".

Iliescu a mai spus că întâlnirea cu foştii colegi de liceu reprezintă "momentul cel mai plăcut al anului", când pot să îşi reamintească perioada în care aveau 17-18 ani.

El a arătat că, la vremea respectivă, Liceul "Spiru Haret" era exclusiv de băieţi, neexistând şcoli mixte.

"Era liceu de băieţi, pe vremea aceea nu erau şcoli mixte. Ne-am despărţit în ultimul an, datorită reformei învăţământului din 1948, care a transformat Liceul Spiru Haret în liceu de fete. Ultima clasa am făcut-o la Sava, iar alţii la Lazăr", a explicat fostul şef de stat.

Iliescu a rememorat, totodată, şi momentul în care a cunoscut-o pe soţia sa, Nina.

"Eu locuiam lângă Gara Filaret şi am cunoscut-o pe soţia mea fiind elevă la Iulia Haşdeu. Ea locuia în Crângaşi, eu locuiam la Filaret, ne petreceam vremea în Parcul Carol sau o conduceam acasă. Am cunoscut-o la 17-18 ani şi suntem împreună de o viaţă. Ne-am căsătorit la 21 de ani, fiind studenţi", a spus Iliescu.

El a arătat că prima întâlnire cu foştii colegi de liceu a avut loc la 20 de ani după absolvire, iar de atunci au loc întâlniri anuale. Iliescu a mai spus că la aceste întâlniri au venit, de câteva ori, şi împreună cu soţiile.

Iliescu a mai spus că s-a situat întotdeauna printre primii din clasă, el arătând că, în liceu, au existat şi episoade când chiulea de la cursuri, dar acestea nu erau dominante.

Întrebat dacă în liceu făcea nebunii, Iliescu a răspuns: "Ei, cum dracu să nu? Păi asta e natura tinereţii".

Foştii colegi au avut cuvinte de laudă la adresa fostului şef de stat. "Ce poate să obţină o generaţie mai mult decât să fie colegă cu un om care a schimbat istoria României?", a spus unul dintre aceştia.

"Iliescu era deosebit. Ne-am concurat întotdeauna în menţiunea I. Amândoi ne ocupam cu probleme diverse. El a fost un activist convins de la vârsta de 14 ani, făcea politică în afara şcolii. Nu am făcut parte din aceeaşi echipă, din punct de vedere politic, dar îl stimez şi astăzi pentru că este un om de onoare, muncitor, corect, coleg bun", a spus despre fostul şef de stat colegul său de liceu, Ion Ştefan Constantin, care a fost, între timp, şi deţinut politic la Gherla.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 60 de ani de la absolvire, Iliescu îşi aminteşte că făcea "revoluţii" încă din liceu.
 Vizualizări articol: 554 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La 60 de ani de la absolvire, Iliescu îşi aminteşte că făcea "revoluţii" încă din liceu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castroane verzi 4 porţii - 65 minute 4 dovlecei50g paste scurte 1 lingură ulei de măsline1 ceapă2 căţei de usturoi2 linguri boabe de porumb fiert2 linguri mazăre verde fiartă100g spanac4 linguri caşcaval ras1 ou200g roşii 1 leg. mărarsare, piper ... Citeşte