Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a participat duminică la reuniunea diplomaţiei sârbe, unde a reafirmat susţinerea României pentru parcursul european al Serbiei şi pentru o soluţie negociată în conformitate cu dreptul internaţional şi acceptate de ambele părţi în cazul provinciei Kosovo.
Cioroianu a spus, referindu-se la Kosovo, că în opinia României orice soluţie trebuie să fie conformă dreptului internaţional şi acceptată de ambele părţi. România susţine o soluţie negociată cu implicarea ONU, a spus ministrul, adăugând că România nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, deoarece crede că principiile dreptului internaţional trebuie respectate
Adrian Cioroianu a spus că Bucureştiului vrea, de asemenea, să atragă atenţia celorlalte state asupra consecinţelor pe care le poate avea situaţia din Kosovo.
Ministrul român a transmis un mesaj poporului sârb, spunând că pe de o parte NATO nu este un inamic al acestuia, iar pe de altă parte nu există o condiţionalitate directă legată de Kosovo în ceea ce priveşte parcursul european al Serbiei.
Adrian Cioroianu şi-a început discursul prezentându-şi ceea ce a numit "background-ul" său. "M-am născut la Craiova şi circumscripţia mea este Timişoara", a spus ministrul, declarându-se astfel familiar poporului sârb. El a spus o serie de cuvinte în limba sârbă, pe care le consideră repere legate de ceea ce-şi aminteşte despre Serbia din trecut.
Ministrul a adăugat că formaţia sa de istoric îi permite să ştie şi mai mult legat de această ţară şi din această perspectivă să perceapă provocările cu care se confruntă regiunea.
El s-a referit în discursul său cu precădere la viitorul Serbiei, adăugând că este nevoie de o Serbie stabilă şi democratică, ce poate duce la bun sfârşit reformele iniţiate.
Cioroianu s-a declarat convins că Belgradul a depus eforturi susţinute pentru a ajunge la rezultate bune, iar capacitatea instituţională a Serbiei va permite obţinerea de rezultate şi mai bune.
Cioroianu a reamintit celor prezenţi că vineri, la Consiliul European, România a susţinut necesitatea încheierii acordului de stabilizare şi de asociere până la sfârşitul lunii viitoare.
Ministrul s-a referit şi la relaţiile bilaterale dintre cele două state, apreciind că între România şi Serbia există un dialog complex pe o varietate de domenii.
Cioroianu a dat asigurări în ceea ce priveşte susţinerea României pentru îndeplinirea dezideratelor europene ale Serbiei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, la încheierea summit-ului UE, că, urmare a solicitării României, Consiliul European a decis crearea forţei de stabilitate în regiune, urmând ca în ianuarie să ia hotărârea referitoare la statutul provinciei Kosovo.
Şeful statului a apreciat că poziţia României exprimată la summit-ul UE pe tema Kosovo a fost "constructivă, europeană şi de apărare a interesului naţional".
El a subliniat că, în lipsa unei rezoluţii ONU şi fără respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional privind inviolabilitatea frontierelor, România nu va accepta soluţia privind statutul provinciei Kosovo.