Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2007 - Anul XII, nr. 301 (3670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Neglijenţă

Nenorocit de un vaccin

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un tânăr din Vadu Moldovei, Ioan – Ciprian Roman, în vârstă de 17 ani, nu poate să meargă şi este paralizat pe partea dreaptă, din cauza unui vaccin care i-a fost administrat greşit în copilărie.

La vârsta de şase luni, copilului i s-a făcut vaccinul DTP (diftero-tetano-pertusis), care i-ar fi afectat un nerv. Ciprian s-a născut prematur, la şase luni şi jumătate (având o greutate de doar 900 de grame) astfel că, înainte de a i se administra vaccinul, ar fi fost obligatoriu să i se facă un control amănunţit. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Mai mult, copilul era să-şi piardă viaţa, dacă mama sa, Nina- Mihaela, nu ajungea cu el de urgenţă la Spitalul din Fălticeni. Copilul şi-a revenit, dar încă de atunci i s-a spus mamei că „dacă nu va muri, copilul va avea de suferit, va fi handicapat toată viaţa”.

Cinci operaţii şi anestezie generală

Sunt aproape 17 ani de când această mamă şi copilul ei umblă prin spitale, cheltuiesc milioane de lei, iar Ciprian tot nu s-a făcut bine.

Adolescentul suferă de parapareză spasmică (tremură foarte tare, merge cu genunchii îndoiţi ajutat de un cadru sau susţinut de o altă persoană şi nu are un echilibru bun), este paralizat pe partea dreaptă, dar scrie şi poate să lucreze pe calculator cu mâna stângă. El poartă permanent un dren peritoneal (asigură evacuarea secreţiilor peritoneale).

În 2003, tânărul s-a simţit foarte rău şi a suferit o a doua intervenţie chirurgicală pentru schimbarea drenajului.

„Ciprian are piciorul stâng mai mic cu cinci centimetri. A suferit cel puţin cinci operaţii cu anestezie generală, pe lângă internări de luni de zile prin spitale. După ce a suferit mai multe intervenţii chirurgicale pentru alungire de tendon, singura lui şansă este să obţină o proteză de şold – endoproteză, care costă 3.200 de euro”, ne-a spus mama băiatului.

Îl sperie boala

Nina Mihaela Sandu Tatarciuc ne-a povestit că fiul ei a fost operat prima oară la trei ani şi jumătate, de hidrocefalee (dilatarea ventricolelor din creier).

Cu toate că are grad de handicap grav cu însoţitor, Ciprian a absolvit, anul trecut, clasa a VIII –a, la o clasă normală, fiind un elev silitor.

Este înscris, acum, la Grupul Şcolar Agricol Fălticeni, secţia contabilitate, cursuri fără frecvenţă.

Tânărul este din ce în ce mai deprimat, mai ales că ceilalţi colegi au plecat pe la diverse licee, se întâlnesc foarte rar, iar el este obligat de boli să stea acasă.

„Eu nu mă arăt faţă de el că sunt disperată. Îi spun mereu că vom face operaţia şi va reuşi să meargă singur, cât de cât, să nu ajungă într-un scaun cu rotile. Uneori îl cuprinde disperarea şi îmi spune că - dacă nu va mai putea merge pe picioarele lui, nu are rost să mai trăiască. Mă sperie..., să nu-i vină gânduri necurate, Doamne fereşte!”, ne-a mai povestit femeia.

Lista de aşteptare

Ciprian Roman necesită urgent o proteză de şold, pentru a putea merge singur.

Endoproteza costă 3.200 de euro, bani pe care familia acestui tânăr nu-i are. Veniturile familiei sunt de aproximativ 600 de lei, la care se adaugă o pensie alimentară în valoare de 75 de lei lunar, ce vine de la tatăl lui Ciprian. Acesta s-a speriat de boala fiului său şi a părăsit domiciliul pe când copilul avea doar şase ani. După acea dată, bărbatul şi-a vizitat de puţine ori copilul, şi nu i-a mai ajutat aproape de loc.

Ciprian Roman este aşteptat cât mai repede la Centrul medical Colentina - Bucureşti, de către profesorul universitar doctor Andrei Firică, pentru a fi operat. Înaintea lui, pe lista de aşteptare pentru operaţie şi montarea protezei de şold, se află alţi 80 de pacienţi care nu pot să meargă, fiind în aceeaşi situaţie ca şi Ciprian. Ce-i ţine pe aceşti oameni departe de spital? Lipsa banilor. Mama lui Ciprian ne-a spus că pe 6 Decembrie, de Sfântul Nicolae, a vorbit cu profesorul Firică, care i-a spus că dacă are cei 3.200 de euro să vină cât mai repede la Bucureşti pentru operaţie. Recuperarea postoperatorie o va suporta Centrul medical, cunoscând situaţia tânărului.

„Ştiu că nu va putea fi perfect sănătos, dar măcar să poată merge fără însoţitor, să meargă la şcoală, să îşi facă un viitor. Îi place mult să lucreze pe calculator, deşi nu are unul acasă, doar ce a învăţat la şcoală, cu mâna stânga, dar îi place să şi citească. De doi ani şi jumătate aşteptăm această proteză”, ne-a povestita femeia.

Ajutaţi-l pe Ciprian!

Cei care pot să-l ajute pe Ciprian să facă operaţia la Bucureşti pot să depună sume de bani în contul deschis la Banca Transilvania - Sucursala Suceava – Agenţia Fălticeni; Cont în lei: RO98BTRL03401201H59902xx şi în euro: RO73BTRL03404201H59902xx. Ciprian poate fi găsit şi la numerele de telefon 0230/ 536 630 sau la telefonul mobil 0740/ 771 908.
Nina Mihaela Sandu Tatarciuc, mama băiatului, a adunat până acum 360 de euro. Cinci milioane de lei vechi i-au fost acordate de Primăria Vadu Moldovei.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nenorocit de un vaccin.
 Vizualizări articol: 2391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Nenorocit de un vaccin4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Termeni gresiti trimis de
(15 dec 2007, 13:57:20
Doamna ziarist,daca tot este sa fim profesionisti,atunic macar sa scriem corect denumirile medicale:" hidrocefalie" si nu " hidrocefalee", "ventriculi" si nu "ventricoli"
1.1  RE: Termeni gresiti trimis de
(15 dec 2007, 16:42:34
Pt. " UN MEDIC "

Doctorasule pacientii au nevoie de PROFESIONALITATE nu de gramatica

In medicina nu se accepta mediocrii si insuficienti pregatiti

Chiar daca faceti o facultate nu inseamna ca toti invata medicina

Daca cineva reuseste sa termine medicina tragand mata de coada ar fi indicat sa-si caute post de lucru ca veterinar ( scuzati ortografia ) .....
1.2  RE: Termeni gresiti trimis de
(17 dec 2007, 09:00:34
Pentru aceasta situatie nu este responsabil decat insusi vaccinul!

Imi pare tare rau ca populatia este asa de imbecila si se duce la vaccin fara sa se gandeasca la consecinte!

Am si eu un copil care de pe urma unui vaccin a devenit alergic la unele alimente la care nu era inainte de vaccinare.

Nu pot acuza pe nimeni doar eventual pe cei care initiaza campaniile de vaccinare in masa!

Vaccinul nu poate fi administrat gresit daca este corect dozat si a fost pastrat corect.

Problema este insusi vaccinul care provoaca reactii secundare la cei "sensibili"! Si nu poti sti daca e sensibil decat dupa administrarea vaccinului.

Ceea ce pot sa va spun cu certitudine este faptul ca nici unul dintre cei care se ocupa direct de vaccinuri (cercetatori, profesori, doctori etc.) nu-si vaccineaza copiii!

Stiu ei de ce!

2.   Ajutor trimis de
(15 dec 2007, 15:49:19
Coilul are nevoie urgent de ajutor, iar unii o fac pe desteptii. Dec�t sa puna un leu �n acel cont, mai bine comenteaza materialul. Solidaritate? Nu mai stati sa judecati, ajutati-l pe acest copil. Eu asta am sa fac. Am sunat-o deja pe mama baiatului. Faceti si voi la fel...Si dumneata, domnul medic.
3.   Discutii bizantine trimis de
(15 dec 2007, 19:53:43
Cetatea Constantiopolului era pe punctul de a fi cucerita de otomani,iar preotii in biserici se certau asupra dificilei dileme:sa tina slujba in limba greaca sau in limba latina?Un cititor din Craiova
3.1  RE: Discutii bizantine trimis de
(16 dec 2007, 10:43:28
Esti un bou, bai tampitule !!! ce legatura are ce-ai **** tu scriind asta cu Bizantul? Stii tu ceva de asta mai porcule ?!! Faci de rusine oltenii nostri dragi, MAI SECTARULE !!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de iarnă 4 porţii - 100 minute400g afumătură(şuncă, bacon, cârnaţi)1 ţelină mare1 sfeclă mare1 gulie mare100g fasole verde1 ardei gras roşu1 ardei iute2 morcovi100g linte verde100g paste scurte - tăiţei4 cartofi1... Citeşte